Menu

Kikeltető 2021

SHORTLIST 2023

Friss cikkek a KERET blogon

  Új videónkban a Galaxisok friss albumát, a ‘Minket ne szeress’-t vettük végig, dalról-dalra. A szokásos daltörténet mesélésén túl beszélgettünk a nyolcvanas évek zenekarairól, amik a fő inspirációt adták.

  Ennek a lemeznek a zenei koncepción és a szövegalkotási, amolyan stílusgyakorlaton kívül nem volt célja bármit is állítani a nyolcvanas évekről. Éppen az volt a cél, hogy a Galaxisokról áruljunk el valamit, azzal, hogy olyat csinálunk, amit eddig nem tettünk. A zene játékossága és milyensége sokkal fontosabb, mint a szöveg tartalma.

  – Szabó Benedek
  tovább

  Van az a bevált zenekari recept, ahol a banda szép csendben megalakul, felvesz egy első anyagot, aztán bemutatkozik a világnak, majd pedig jó esetben elkezd egyre gyakrabban és egyre több ember előtt játszani. Meg van olyan is, hogy több éves fennállás, egy lelkes közönség-közösség megteremtése, egy Kikeltető és a klubok + fesztiválok többszöri végigkoncertezése után jelenik meg hivatalosan.

  tovább

  Új dallal jelentkezik a Kikeltetőt is megjárt Cataflamingo. A tétel címe Kacat, és ez már a második ízelítő amit kapunk a csapat új lemezéről, ami bármennyire is fura, az első nagylemezük lesz!

  tovább

  Első klipjével jelentkezik az idén alakult NANANA. A korábban már több zenekarban együtt játszó tagok színes fúziót hoztak össze, markáns atmoszférával.

  A ‘Timber’ az emberiség felelőtlen természeti pusztításáról, a klímaváltozás terén tanúsított emberi nemtörődömségről, illetve az ezzel kapcsolatban érzett személyes frusztrációról szól. Mindezt monoton, de feszültséggel jól operáló, sötét ritmus alapra úszó, karcos-cinikus, talán szörf rock jellegű gitártémával. Női énekben kicsúcsosodó energiák keretezik a számot, így egyfajta öko-surf-post-punk-darkwave keveréket hoztak össze.

  tovább

  Videoklip a világvégéről szeretettel és lekváros kenyérrel, itt a Giliszta új klipje! A Giliszta pszichedelikus funk-punk/bármicore zenekar és szabadgondolkodó művészeti kollektíva 2017-ben jött létre. Eddig két single-el, egy kislemezzel, két kisnagylemezzel, és egy nagylemezzel álltak elő, most itt egy újabb single, amely a közelgő újabb nagylemez ígéretét hordozza magában. A zenekarra a folyamatos tartalmi és formai változás jellemző, dalaikban pedig a pszichedelikus rocktól kezdve a hip-hop/space-funkon át a thrash metálig sok különböző műfaj megtalálható. Az ironikus stílusgyakorlatoktól kezdve a progresszív ötvözetekig a sokszínűség maga is sokféleképpen jelenik meg. Aposztrofálták őket már a balkáni King Gizzard & The Lizard Wizardként, képzőművész punk/art-rockként, és Gabor Szabo-féle jazzként is.

  tovább

  Lassan három éve velünk van már a Flanger Kids duója, az első lemezük viszont csak most áprilisban jelenik majd meg. Első előfutárként kapjuk ma tőlük a Hideaway-t amit már meg is hallgathattok.

  tovább

  Idén 343 sokszínű jelentkezőből válogatott a szakmai zsűri, a harminc legjobbnak talált produkció került fel a keddi KERET szülinapon premierező shortlistre. Közülük kerülnek majd ki azok, akik felléphetnek a Gólya színpadán és további nyereményekhez juthatnak. A fellépők koncertjeit szokásosan videóra vesszük és publikáljuk a KERET YouTube csatornáján, a legjobbakat pedig visszahívjuk a Kikeltető Záróbulijára is.

  tovább

  Pár napja zárult le a jelentkezés az idei Kikeltetőre, ahol az ország-világ előtt megmutatkozni vágyó hazai zenei produkciók, fiatal előadók mérettethetik meg magukat a szakma releváns szereplőiből álló zsűri, egymás és a KERET közönsége előtt. A jelentkezők számát tekintve a tavalyi 377-es rekord ugyan nem dőlt meg, de idén sem szenvedtünk hiányt: 343-an jelentkeztetek végül.

  Így tett a The Roving Chess Club is, a frissen alakult budapesti poszt-folk, indie formáció, akik stílusosan ma, nőnapon debütálnak akusztikus hangszerelésű, angol nyelven íródott dalaikkal. Könnyed hangulatú, folkos stílusuk, amelyen keresztül a mélabúsabb témákat is egyfajta életörömmel tálalják, a hazai színtérről leginkább a Platon Karataev első albumára emlékeztethet minket. A három (és fél) dalból álló, a nyitószám címét viselő ’I never said I’m gonna wait forever’ fülbemászó, üdítő hallgatnivaló, de mégsincs híján azért a gondolati tartalomnak sem.

  tovább

  Tavaly debütált a négytagú Zækar, az első EP-jükről mi is megemlékeztünk a blogon. Majdnem egy évvel később érkezik az első nagylemezük is, amiről Tökéletes popdal címmel kaptunk ma egy számot.

  tovább

  A KERET bloggal immár nyolcadik alkalommal keressük az ország legfrissebb feltörekvő zenei előadóit. A Kikeltető legfontosabb célja, hogy összehozzuk a fiatal zenészeket egymással és a legrelevánsabb szakmabeliekkel, és hogy beemeljük őket a hazai zenei vérkeringésbe. De milyen kézzelfogható előnyökkel jár egy előadónak, ha bekerül a programba? Máris eláruljuk.

  tovább

  A tavalyi nyitás után idén egy 4 napos fesztivál költözik be az 50-es években épült inotai hőerőműbe, ahol többek között a turbinacsarnokban, a kazántérben és az egyik hűtőtoronyban nézhetünk majd meg különböző audiovizuális produkciókat.

  Fellépőnek érkezik többek között a brit Daniel Avery, az angol-német postpunk zenekar, a Lebanon Hanover, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback, és az új lemezüknek világpremiert tartó Extrawelt.

  tovább

  A Mambo Rumble és a Csillagrablók frontembere, Szalai Anna, 2021-ben indította el szólóprojektjét Dorozsmai Gergővel, a Mayberian Sanskülotts és a Gustave Tiger gitárosával kiegészülve. Debütáló lemezéről, a ‘Senki nem beszél’-ről több cikkünk is született a blogon, illetve egy KERET Live session felvételt is készítettünk velük.

  Anna azóta inkább a zenekaraiban aktív: a Mambo Rumble diszkográfiája egy, a Csillagrablóké két nagylemezzel is bővült időközben, míg szólóprojektjét csak egy-két single-lel gazdagította. Ezt a sort folytatja a most megjelent ‘Viszlát cica‘ is, amelyben „a kőbányai Janis Joplin” egy szakításnak állít mélabús emléket.

  tovább