Menu

2023 SHORTLIST

SHORTLIST 2023

Friss cikkek a KERET blogon

  Videoklip a világvégéről szeretettel és lekváros kenyérrel, itt a Giliszta új klipje! A Giliszta pszichedelikus funk-punk/bármicore zenekar és szabadgondolkodó művészeti kollektíva 2017-ben jött létre. Eddig két single-el, egy kislemezzel, két kisnagylemezzel, és egy nagylemezzel álltak elő, most itt egy újabb single, amely a közelgő újabb nagylemez ígéretét hordozza magában. A zenekarra a folyamatos tartalmi és formai változás jellemző, dalaikban pedig a pszichedelikus rocktól kezdve a hip-hop/space-funkon át a thrash metálig sok különböző műfaj megtalálható. Az ironikus stílusgyakorlatoktól kezdve a progresszív ötvözetekig a sokszínűség maga is sokféleképpen jelenik meg. Aposztrofálták őket már a balkáni King Gizzard & The Lizard Wizardként, képzőművész punk/art-rockként, és Gabor Szabo-féle jazzként is.

  tovább

  Lassan három éve velünk van már a Flanger Kids duója, az első lemezük viszont csak most áprilisban jelenik majd meg. Első előfutárként kapjuk ma tőlük a Hideaway-t amit már meg is hallgathattok.

  tovább

  Idén 343 sokszínű jelentkezőből válogatott a szakmai zsűri, a harminc legjobbnak talált produkció került fel a keddi KERET szülinapon premierező shortlistre. Közülük kerülnek majd ki azok, akik felléphetnek a Gólya színpadán és további nyereményekhez juthatnak. A fellépők koncertjeit szokásosan videóra vesszük és publikáljuk a KERET YouTube csatornáján, a legjobbakat pedig visszahívjuk a Kikeltető Záróbulijára is.

  tovább

  Pár napja zárult le a jelentkezés az idei Kikeltetőre, ahol az ország-világ előtt megmutatkozni vágyó hazai zenei produkciók, fiatal előadók mérettethetik meg magukat a szakma releváns szereplőiből álló zsűri, egymás és a KERET közönsége előtt. A jelentkezők számát tekintve a tavalyi 377-es rekord ugyan nem dőlt meg, de idén sem szenvedtünk hiányt: 343-an jelentkeztetek végül.

  Így tett a The Roving Chess Club is, a frissen alakult budapesti poszt-folk, indie formáció, akik stílusosan ma, nőnapon debütálnak akusztikus hangszerelésű, angol nyelven íródott dalaikkal. Könnyed hangulatú, folkos stílusuk, amelyen keresztül a mélabúsabb témákat is egyfajta életörömmel tálalják, a hazai színtérről leginkább a Platon Karataev első albumára emlékeztethet minket. A három (és fél) dalból álló, a nyitószám címét viselő ’I never said I’m gonna wait forever’ fülbemászó, üdítő hallgatnivaló, de mégsincs híján azért a gondolati tartalomnak sem.

  tovább

  Tavaly debütált a négytagú Zækar, az első EP-jükről mi is megemlékeztünk a blogon. Majdnem egy évvel később érkezik az első nagylemezük is, amiről Tökéletes popdal címmel kaptunk ma egy számot.

  tovább

  A KERET bloggal immár nyolcadik alkalommal keressük az ország legfrissebb feltörekvő zenei előadóit. A Kikeltető legfontosabb célja, hogy összehozzuk a fiatal zenészeket egymással és a legrelevánsabb szakmabeliekkel, és hogy beemeljük őket a hazai zenei vérkeringésbe. De milyen kézzelfogható előnyökkel jár egy előadónak, ha bekerül a programba? Máris eláruljuk.

  tovább

  A tavalyi nyitás után idén egy 4 napos fesztivál költözik be az 50-es években épült inotai hőerőműbe, ahol többek között a turbinacsarnokban, a kazántérben és az egyik hűtőtoronyban nézhetünk majd meg különböző audiovizuális produkciókat.

  Fellépőnek érkezik többek között a brit Daniel Avery, az angol-német postpunk zenekar, a Lebanon Hanover, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback, és az új lemezüknek világpremiert tartó Extrawelt.

  tovább

  A Mambo Rumble és a Csillagrablók frontembere, Szalai Anna, 2021-ben indította el szólóprojektjét Dorozsmai Gergővel, a Mayberian Sanskülotts és a Gustave Tiger gitárosával kiegészülve. Debütáló lemezéről, a ‘Senki nem beszél’-ről több cikkünk is született a blogon, illetve egy KERET Live session felvételt is készítettünk velük.

  Anna azóta inkább a zenekaraiban aktív: a Mambo Rumble diszkográfiája egy, a Csillagrablóké két nagylemezzel is bővült időközben, míg szólóprojektjét csak egy-két single-lel gazdagította. Ezt a sort folytatja a most megjelent ‘Viszlát cica‘ is, amelyben „a kőbányai Janis Joplin” egy szakításnak állít mélabús emléket.

  tovább

  A többi streaming szolgáltatónál ugyan ez egy alap funkció, az előadókat leginkább támogató Bandcampen viszont csak most érkezett meg a lejátszási listák lehetősége, így már egy közös listában hallgathatjuk egy rakás független előadó – például a denevér, a Galaxisok és Holi – zenéit is.

  Nem ez az egyetlen érdekes hír a platformmal kapcsolatban, ugyanis a múlt héten jelentették be azt is, hogy a Bandcamp látja el a kurátori szerepet a Fortnite nevű videójáték underground rádiójához, ahova különböző műfajú előadókat válogatnak a világ minden tájáról.

  A 2020 tavaszán alakult pécsi neon csend zenekar olyan húzással állt elő, ami minden szűk pénztárcájú, de zenekedvelő egyetemistának a kedvére tesz. A PTE Zenélő Egyetemmel összefogva március elején pár napos koli turnéra indulnak. A srácok egy hét alatt négy kollégiumban fognak játszani, és ki tudja, lehet ez még csak a kezdet. Így március 6-án, hétfőn a Jakabhegyiben, kedden a Bosziban, szerdán a Szalayban és csütörtökön a Laterumban csíphetőek el. Ha maga az élőzene nem lenne elég csábító, az első fröccsre mindenki az EHÖK vendége.

  Fotó: Krausz Gréta
  tovább

  Nálunk debütált tavaly novemberben a Gulu Gulu akkor még csak egy dallal, és most szűk három hónap után megkapjuk tőlük az egész lemezt is. A Terápia című albumon 10 dal kapott helyett, a kiadványt pedig most Pór Dani frontember/dalszerzővel közösen vesézzük ki.

  tovább

  Nem túlzás azt állítani, hogy sokunknak a blogban a Middlemist Red az egyik legfontosabb magyar együttes valaha. Gyakorlatilag egyidősek vagyunk, és sokat segített az együttes nekünk is. A mai bejelentés alapján viszont határozatlan ideig idén nyáron Orfűn és a Völgyben adják az utolsó koncertjeiket.

  tovább