Menu

Kikeltető 2021

SHORTLIST 2023

Friss cikkek a KERET blogon

  Az eddigi legkomolyabb munkáját adta ki a kezéből Ujvárossy Olivér, aki több év dobolás után már egy ideje az elektronikával kísérletezik, és ezen az anyagon már nem preset szintetizátorokat használja, hanem kikeverte magának az Abletonban a saját hangjait.

  tovább

  Talán a blog olvasóinak kicsit értelmetlen bemutatni, ugyanis 2017 környékén letarolta a Madách téri zenehallgatókat a dalaival Baba Aziz, aki most több év után végre kiadta első lemezét.

  tovább

  2020 év végén bezárt a Városliget közelében lévő kultikus Dürer Kert, a következő nyáron pedig egy új, vízparti helyszínre költöztek, amiről videót is készítettünk. Hosszas várakozás után szerdán egy szakmai bemutató keretein belül, pénteken pedig nagyközönség előtt is megnyitották nagytermüket egy iamyank & Analog Balaton koncerttel, mi pedig megnéztük milyen az új terem hangulata. 

  tovább

  Újraindulnak a blog havi gyűjtései, amikben az elmúlt hónap legjobb és legizgalmasabb hazai megjelenéseit szedjük listába. Klipektől nagylemezekig, a legígéretesebb új előadók demóitól furcsa bootlegekig keresgélünk, szokás szerint műfaji megkötések nélkül. Szerencsénkre májusban rengeteg jó dal és klip született, nekünk ezek voltak a kedvenceink.

  tovább

  Múlt héten jelent meg a Wavy kollektíva első nagylemeze, a Babel. Az anyagon 20 számot találunk, szinte pontosan egy óra hosszan, összesen 25 előadó közreműködésével. Ezek már elsőre is nagy számoknak tűnnek, tudott-e érdekes és élvezhető maradni ennyi ideig ez a projekt? Szerintem nagyon is, de az album ettől még közel sem hibátlan, úgyhogy most egy ritka hosszú kritika következik!

  tovább

  Szombat este tartottuk az idei Kikeltető díjátadó záróbuliját a Turbinában, ahol két teremben teltház mellett mutatták meg magukat az ország legígéretesebb feltörekvő tehetségei. A 344 jelentkező közül 12 előadóval már találkozhattatok a klubesteken, akik közül a közönség és a KERET szervezőinek a kedvenceit hívtuk vissza a fináléra, valamint fellépett több shortlistes, és tavalyi Kikeltetős előadó is.

  tovább

  Megjelentettek a mai nappal egy ütős kislemezt amiben van pszichedelikus-fúziós-jazzes témák, aminek egy része előre megírt témákon alapul, és vannak számok amik pedig jammelésekből lettek kiragadva. Na de most mi ez a kvintett? Ez bizony a Hari Drama fősodrából kiragadott öt férfiú mellékprojektje, név szerint Papp Mukunda Mátyás, Stanfel Péter, Kalmár Boti, Sikó Alpár és Papp Mádava, akit meg is lehet tekinteni a most szombaton esedékes Kikeltető záróbulin.

  Az ősszel felvett anyag a Blunt Shelter gondozásában jelenik meg, a felvételekről és a zenekar működéséről írtunk is akkor. A nagyzenekart pedig jövőhéten tudjátok elkapni, június elsején a Nagy Emma Quintettel karöltve zenélnek az a 38-on.

  Sisi Kikeltetős fellépésén a Gólyában egy ismerős arc is feltűnt a nézőtéren. Vida Vera, kulturális közösségszervező, kommunikátor, a Kolorádó fesztivál egyik alapítója, újabban gasztro polihisztor és lakásétterem hoszt is ott csápolt az első sorban. A koncert után megkérdeztük Verától, lenne-e kedve készíteni egy interjút Sisivel. Teljesen szabadkezet kapott, és egy hosszú, de tartalmas beszélgetés lett belőle, a repper eddig talán ismeretlen mélységei tárulkoznak fel, ami az érzelmi skála teljes spektrumára tartogat valamit. Sokszor meglepő, helyenként szomorú, de közben elgondolkodtató és inspiráló. Ezúton is köszönjük ezt a beszélgetést, át is adjuk a szót Verának.

  tovább

  Számos alkalommal szerepeltek már Kikeltetősök a Partizán csatornáján, többek között fellépett a Partizán Sessions-ben az Analog Balaton és a Platon Karataev, Krúbival életútinterjú készült a PartizánPOPban, a Carson Coma tagjai pedig nemrég Tóth Jakab műsorvezetőtársai voltak a csatorna reggeli műsorában.

  A Péntek Esti Partizán című late night show-ban mindig helyet kap egy zenei vendég is, a szerkesztők pedig elkötelezettek abban, hogy friss és érdekes feltörekvő tehetségeknek adjanak ezzel platformot.

  Ennek keretében idén ők is felajánlanak egy különdíjat valamelyik Kikeltetős előadónak, aki szerepelhet a Partizán Sessions sorozatban, felléphet az egyik ilyen adás felvételén, belekerül a műsorba, a teljes felvételt pedig aztán külön is közzéteszik a több mint 350 ezer feliratkozóval rendelkező csatornán.

  tovább

  A klubesteken ugyan már túlvagyunk, de még korántsem zárult le az idei Kikeltető, ugyanis most szombaton lesz a Turbinában az egészet megkoronázó záróbuli. Itt fel fognak lépni a tavalyi szezon jól ismert arcai, illetve egy-két shortlistes produkció mellett az idei klubestek közönségkedvencei is. Közöttük lesz Szurdi Balázs, alias Lighghty is, akivel ennek apropóján most egy nagyobb interjút készítettünk.

  tovább

  Most szombaton lesz az idei Kikeltető díjátó záróbulija, ahol fellép Lenkke_ is, aki most egy új dallal jelentkezik. A Chill című számot már ismerhetik azok, akik végignézték a lány Gólyás koncertjét, azonban a stúdiófelvételre ezidáig várni kellett. Az alternatív popban utazó Fehér Lili szóló cuccát eddig csak a Soundcloudon lehetett halgatni, de ez a szám már a streaming oldalakon is elérhető.

  tovább

  A szemfülesek már kiszúrhatták, hogy se szó, se beszéd felkerült a streaming platformokra két új Panel Surfers dal. A jelenleg már nem aktív zenekar a 2016-os Redroom című lemezük óta nem adott ki hivatalosan semmit, ezért különösen nagy öröm ennek a két trekinek a megléte.

  tovább