Hegedűs Józsi
Kikeltető 2021

A 24 éves, szabadkígyósi születésű, napközis tanárként dolgozó Hegedűs Józsi immár tíz éve írogat dalokat egyszálgitárra, melyeknek lírai melankóliáján Cseh Tamást öröksége érződik, bár saját bevallása szerint „az Ördög, vagy a Szentlélek, vagy mind a kettő sugdossák, meg dudorásszák” őket a fülébe. Legnagyobb közönség előtt eddig az Eucharisztikus Kongresszuson léphetett fel, de igazán a zene által teremtett közelség, közösség a fontos számára. Jelenleg társakat keres, hogy zenekart alapítva új szintre emelhesse produkcióját.

Sajnos nekem ha nem Flamenco-ról van szó és pl nem egy Camaron ligájú ember tolja ezt a gitár-ének kombót, akkor egyszerűen nem tud megfogni. Egy John Dylan se tud, nekem ez egyszerűen nagyon unalmas. Attól függetlenül egy karizmatikus emberről beszélünk és látom, hogy sok embert megérint amit csinál. Engem sajnos nem tudott megfogni.

– Slowgod

Teljesen elfeledkeztem róla, hogy Cseh Tamás hagyatéka mennyire jó tud lenni, ha azt valaki annyira őszintén átszellemülve adja elő, mint ez a srác. Őszintén le vagyok nyűgözve, és őszintén kérdezem: ez az ember eddig hol volt?!

– Sajó Dávid

„Benned gyufaláng, bennem szárazfa van – Benned tisztítőtűz, abban látom magam”. Hidegrázós. Az egyetlen dal a mezőnyből, amit napi szinten újra meg újra meghallgatok. Legszívesebben egy 20.000 karakteres, dupla sorközes esszében fejteném ki a gondolataimat erről a dalról. Ezt a számot viszont nem lehet – sőt, nem is szabad – úgy megszeretni, hogy valaki győzköd: meg kell találni a megfelelő helyzetet, egyedül lenni, meghallgatni, odafigyelni rá, kizárni minden mást. Gyönyörű.

– Fekete Giorgio

Szép, autentikus, full support, érzéseket éreztem közben.

– Kolbenheyer Erik

Megrendítő erejű tisztaság és egyszerűség, a szónak a lehető legpozitívabb értelmében. Kíváncsi vagyok, hogy van-e még ott, ahonnan ez a dal jött! Jó a szöveg, szép a szám, nagyszerű az előadás, megnézném élőben is!

– Platon Gergő

Tavaly láttam először Hegedűs Józsit a Csillagerdő zenekar énekes, gitárosaként és meg is jegyeztem, hogy mennyire karizmatikus, őszinte, hiteles előadó, viszont akkor az volt az érzésem, hogy a hangszerelés elvette a számok élét, az itthon éppen töretlen népszerűségű, aktuális folk-pop hangzású zenekarok skatulyája felé húzott. Ezzel sem volt különösebb bajom, viszont nagyon örülök, hogy hallhattam ennyire lecsupaszítva egy számot Hegedűs Józsitól, egészen máshogy hatott rám, remek dalszerző, énekes, szép szöveg.

– Czeglédi Szasza

Jó feldolgozása a témának, a keresztény dalok közül azért nem emelkedik ki nagyon, de szép dal. Szerintem az éneklés minőségén azért lenne még mit csiszolni, így most kicsit igazán, (art brut-) őszinte, tehát kicsit zavarba ejtő, nem az őszinteség illúzióját teremti meg, ami azért jobban mutat a művészetekben, mint a valóság.

– Dorozsmai Gergő

Hegedűs Józsi zenéje engem személy szerint elsőre nem ragadott meg, de amikor a Platonos srácok a zsűrizésen ódákat zengtek róla, egy újrahallgatás után nekem is beütött. Mennyire szép ez a dal, meg a dal alapján ennek az embernek a szíve. Gyönyörűen adja át egy szál gitárral az üzenetét, és a dallamok bőven benne maradtak utána a fejemben.

– Jókay Kristóf

 

2024 SHORTLIST

HÍREK

PARTNEREINK

WMMD
444 Akvárium Bánkitó fesztivál Budapest Park Budapest Park EXPO Studio Gólya Presszó Kolorádó fesztivál Sziget Fesztivál Telekom Electronic Beats Ticket Here TOLDI Turbina

KORÁBBI ÉVEK ELŐADÓI