Ezekkel a magyar zenékkel búcsúzott tőlünk 2020
január 14, 2021

2020 utolsó hónapja annyi csodás megjelenést tartogatott számunkra, hogy a képzeletbeli karácsonyfánk alá sem fért volna már több. Változatosságban ebben a hónapban sem volt hiány, megérkezett a várva várt, új Middlemist Red-lemez, de Hippikiller, Cz.K. Sebő és a Run Over Dogs is tudott mutatni valami újdonságot.

skeemers – Twenty Twenty

Az év utolsó napján, mintegy búcsúzóul jelent meg a skeemers Twenty Twenty névre keresztelt EP-je. Az öt dalból négy 2020 szülöttje, így az érzelmek elég széles területét bejárják, a teenage rage-től a szerelemig. Persze, ez a dalok hangzásán is észlelhető. De inkább nem is szaporítanám a szót, beszéljenek helyettem a szerzemények. Csavarjátok fel a hangerőt és mehet a buli a szobátokban!

  • Legutóbb a szeptemberben megjelent klipjük kapcsán írtunk róluk.

Freakin’ Disco – 2020

A Freakin’ Disco EP-jének nevét is a hátrahagyott, remeknek nem nevezhető év ihlette. Bár ők inkább felidézni szeretnék a koncertek szabadságát, mintsem búslakodni és mérgelődni. Az öt számból hárommal már találkozhattak a szerencsésebbek a Trafóban élőben is. A maradék kettő pedig a ‘This Time’ névre hallgató dal kétféle átdolgozása.

  • A remixek tavaszi megjelenésekor írtunk róluk, katt a linkre.

Moped Loewen – The Cure is in the Blood

Egy igazán izgalmas megjelenésnek nevezhető a Moped Loewen formáció ‘The Cure Is In The Blood‘ című kereken öt perces dala. Már csak azért is különleges, mert a christian contemporary music kategóriába sorolható szám teljesen más előfeltételezéseket ad a témában kevésbé jártasaknak. A jazzes hatások még egyértelműen fellelhetőek, de már egy sokkal populárisabbnak mondható alappal keveredve, és csak a szöveget szemfülesen megfigyelve érzékelhetjük a keresztény jelző jelenlétét.

  • Egy korábbi premierjük nálunk volt, a linkre kattintva elérhető.

Run Over Dogs – Wish You Were Gone

Klippel és dallal jelentkezett a Run Over Dogs az év tizenkettedik havában. A sejtelmes hangulatú videó pont megfelelően egészíti ki a szám kissé fenyegető atmoszféráját. Jó hír azoknak, akik már türelmetlenül várják az újabbnál újabb dalokat a srácoktól, hogy februárra egy egész albumnyit ígérnek belőlük nekünk.

  • A blogon bővebben is olvashattok erről.

Π. UbikTūra – Stilórobbanás

Az UbikTúra egy jó hangulatú tábor, mely egy kis zsákfaluban kap helyet. Olyan nevekkel megspékelve, mint a szervező Bohemian Betyars, vagy az idei vendégek, Oláh József (Parno Graszt) és a Máté Péter- díjas Ferenczi György. Indulójukban, a ‘Stilórobbanás’-ban az is különleges, hogy minden táborlakó hozzátett valamit. A projekt egyébként meglehetősen szívmelengető, az összetartásról, a közös alkotásról és a vidéki és budapesti kultúra találkozásáról is szól.

Middlemist Red – The Other Side of Nowhere

Minden bizonnyal nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, nagyon vártam már ezt az albumot. A The Other Side of Nowhere 9 számot tartalmaz, köztük a már ismert ‘Blue Moon’-t és a koncert látgatók nagy kedvencét, az ‘It’s Only You‘-t is. Hangulatában egyébként hozza a már kedvelt pszichedelikus hangzást, de megspékeli egy kis vadnyugattal és népi világgal is. Összességében pedig egy nagyon különleges hangulatú, de igazán izgalmas lemezt kaptunk, amire megérte várni.

Saya Noé – Museum of Sins

Saya Noé első nagylemezét is a december hozta el nekünk. Az alapvetően elektro-popos köntösbe bújtatott dalokhoz merített a modern trapből és a trip-hopból is. Az album számai a helyes és helytelen, a bűn kérdéskörét boncolgatják a maguk módján.

Cz.K. Sebő – First Snow

Cz.K. Sebő új dala meghozta nekünk a tél első havazását, igaz, még csak zenei formában. A szám egy párkapcsolat után születet, az emberi lélek változásaival foglalkozván. Dobokkal ezúttal is Bradák Soma támogatta meg a szerzeményt. Úgyhogy kuckózzatok be egy hatalmas bögre meleg itallal és hagyjátok, hogy a lelketek darabokra marcangolja a dal. Akik pedig már szeretik, vagy épp most szeretik meg a Sebős hangzásvilágot, üzenjük, hogy szinte kész az új nagylemeze!

  • Egy másik dalához készült klip révén írtunk róla legutóbb, a linken keresztül elérhető.

Van Filmzenekar – EZ

Eddig csak filmekhez szereztek zenét, de végre saját EP-vel is rendelkezik a Van Filmzenekar. A kislemez öt számot tartalmaz, ebből kettőt már évközben bemutattak nekünk. A dalszerző Reisz Gábor pedig a bennük zajló érzéseket rendhagyómódon egy egypercesben fogalmazta meg. Most pedig hallgassátok, milyen is, amikor egy filmzenekar nem létező filmhez ír zenét.

Kolibri – 08 I 12

Kolibrit remélhetőleg már nem kell bemutatnunk a KERET blog olvasóinak. Most a ’08 I 12′ című dala révén kaptuk fel rá fejünk, melyhez rögtön DIY videót is készített.  A dal alapgondolatát pedig az adja, amikor két ember találkozik, anélkül, hogy korábban ismerték volna egymást, mégis rögtön megértik a másikat. És hogy a videóban mi látható? Az augusztusi csillaghullás,  a dal címének ihletője, ahogy a szerző által megfestésre kerül.

  • Bővebben is olvashattok erről a blogon.

Bandeath – Purpose

Bandeath Purpose névre keresztelt 11 számos nagylemeze is decemberben látott napvilágot. A dalok az emberi lélek útvesztőit ragadják meg, legyen az pozitív vagy negatív. A szerzemények egy része egyébként már 2018-ban megszületett, de egészen idáig váratott magára a megjelenéssel. 

Nunki 50% – Recooked Galaxy – Nunki Bay Rethinks

A Nunki Bay Starship fél legénysége újragondolta dalaikat, és megjelentette azokat remixelt formában is. Az egészet kb. az indította be, hogy tavasszal felkérte őket az Ötödik Emelet Fesztivál, hogy ők is tartsanak egy tízperces koncertet. A többi pedig már történelem. Külön ínyencségként pedig helyt kapott egy Csaknekedkislány nóta is, a ‘Tihany’.

Kristof Kelemen – Medium Site

A downtempo szerelmeseinek is akadt újdonság a hónapban. Kristof Kelemen ‘Medium Site‘ nevű újdonsága olyan menő, hogy a bécsi Heimlich kollektíva idei válogatáslemezére is felkerült. És hát 2020-at illetően már senkit nem lep meg, ha azt mondom, ez a dal is a tavaszi karantén alatt született.

  • Ha pedig még szeretnétek erről a megjelenésről olvasni, a linkre kattintva már repítünk is titeket a cikkre.

Lady/Bird – Coda Chaotica

A KERET olvasóinak valószínűleg már nem ismeretlen Csóka Ági neve, aki most Lady/Bird-ként ajándékozott meg minket egy új dallal. A ‘Coda Chaotica’ valahol zárszó, valahol összegez bizonyos kettősségeket és valahol mantrát is ad az elfogadáshoz. A számhoz készült dalszövegvideóhoz pedig Ági telefonjából lettek merítve videós szösszenetek.

  • Ha pedig többet szeretnétek tudni, ide kattintva írtunk róla még.

DLRM – Turquoise Rendez-Vous

A DLRM hosszabb csend után új klippel jelentkezett. A ‘Turquoise Rendez-Vous’-t, ahogy az új albumot is, a pszichedelika és izoláció ihlette. Ez pedig az eddigiektől eltérő, de nem meglepő, mert a srácok új felállásban, hárman folytatták a zenekart.

  • Tavasszal írtunk velük kapcsolatban a blogon.

Ben Leavez – Cold (feat. Vass Viki & TÖRZS) [Hatodik Pt. 2]

Nálunk debütált Ben Leavez és Vass Viki re-remixe, a ‘Cold’ című dal (eredetileg ‘Hatodik’ című Törzs-szerzemény). Az első újragondolás még kevésbé rugaszkodott el az eredeti számtól, majd egy fellépés közeledte miatt megszületett ez az újra-újragondolt verzió is.

  • A blogon természetesen részletesebben is olvashattok erről.

Kollarics Attila – Rain and Saudade

Kollarics Attila karantén ihlette második instrumentális számát rögtön klippel repítette elénk a hideg, téli szél. Attila egyébként dalszerzői léte (Pí Therapy, Totoro) mellett gyógytornász is, és szeretné, ha a dalai valaha filmekhez kötődnének, ez a filmzenei törekvés pedig tetten is érhető a szerzemények hangulatában, illetve az azokat borító vizuális csomagolásban. Zeneterápia füleknek és szemeknek, úgyhogy csak bátran, pörgessétek! Egyébként február derekán nálunk hallhatjátok majd először a következő dalát is.

The Beans – Blackout

A The Beans is rövidebb csend után rúgta ránk az újdonságok ajtaját először tavasszal, majd most. A közeledő harmadik lemezükről származik ez a garázs-rockos hangzást maga mögött hagyó dal. A ‘Blackout’-hoz klipet is forgattak, amit Tóth Máté készített, és azért meg kell hagyni, egy picit segít felidézni, milyen hangulat tombol egy Beans koncerten.

Hippikiller – Ride On

Hippikiller kicsit visszaugrott a múltba és ennek egy olyan szuper eredménye lett, mint a Ride On kislemez. Érdekesség, hogy a ‘Ride On’ névre keresztelt szám se mai csirke, kb. 2006 óta bujkált már a tarisznyában. Elég funky dalocska, kontrasztban a B-oldalas ‘Wasteland’-del. A dalszerző, Bihari Balázs emellett két régebbi szerzeményét is megosztotta MariaHilfe! nevű produkciójából, melyek szintén nem mai szerzemények. Micsoda throwback eső!

Duckshell – Academia Banana

A Duckshell új lemeze, az Academia Banana is december szülötte. A nyolctagú zenekar eddigi legkiforrottabb anyagaként tekint az albumra. És talán mindenki megtalálja benne a kedvére valót, hiszen stílusokban nincs hiány, akad funk, reggae és szamba is a trackekben. A dalokat végül két részletben adják ki, és ez az első EP. Ha nem lenne elég az izgalmakból, négy szám portugálul íródott.

képtelenfüred – ACID GIRL

Képtelenfüred újdonsága az ‘Acid Girl’ egy könnyed ciccegős alapú muzsika. Szájer Bulcsú egyébként egy házi stúdióból szállítja nekünk az izgalmasabbnál-izgalmasabb anyagokat. Hallgassátok, bugizzatok, élvezzétek!

Ádám Kornél – Szobám

Ádám Kornél, az Evolvo zenekar énekes-gitárosa első szólólemezét adta ki decemberben. Sőt az első dalhoz klipet is készített a nyáron. A videós szám könnyed, egyszerű dallama egy egyébként kellemes lírai szöveggel válik teljessé.  Ami egyébként az album többi daláról is elmondható.

Max & Kata – Holdudvar

A szívmelengető francia-magyar gitárduó december közepén jelentette meg első kislemezét, melyen hat melankolikusan keserédes saját szerzeményt szedtek csokorba. Elmondásuk szerint dalaikat leginkább a két említett ország népzenéje és a világzene sokszínűsége inspirálja. Koncertjeiket a gitárok mellett szájharmonikával, ukulelével, hegedűvel és különböző ritmushangszerekkel színesítik. Aki álmodozós, bensőséges, a hazai és francia kultúra ölelésében született fesztivál tábortűz-feelingre vágyik, ne keressen tovább.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába