Meglepetés remixeket kaptunk a Freakin’ Discótól, cserébe Bandcampen támogathatjuk őket
április 30, 2020

A Freakin’ Disco a kényszerű szünetben is aktív és a támogatásotokat kéri, amiért cserébe meglepetéssel készültek és a következőket üzenik:

„Jelenleg is lelkesen dolgozunk. Bár élő találkozásra nincs most lehetőség, elkészült két remix, hogy SENKI NE MARADJON OTTHON Freakin’ Disco nélkül! Most jól jön mindannyiótok támogatása – ezzel tudtok segíteni rajtunk, és garantálni, hogy a következő találkozáskor életerős, makkegészséges fiatalemberek állhassanak előttetek a színpadon. A remixeket a bizalmatokért cserébe köszönettel adjuk.”

A zenekar tagjai közül ketten, Keresztes Gábor és Csizmás András is újraértelmezték a National Jazz Fuckers lemezen található koncertkedvencet. A ‘This Time’-hoz készült két remix csak a Bandcampen érhető el, ahol mindenki meghallgathatja azokat, és ha szeretné a srácokat és munkásságukat támogatni, akkor tetszőleges hozzájárulás fejében le is töltheti a dalokat.

Az időzítés egyébként nem is lehetne jobb, hiszen a platform márciusban már tartott egy olyan 24 órás akciót, melynek keretében minden zene és merch vásárlás után a teljes bevétel levonás nélkül a zenészeket illette, most pedig kiderült, hogy a kezdeményezés júliusig minden hónap első péntekén – így például holnap is – megismétlődik.

Az öt-, és tízperces újragondolásokról és a jelenlegi helyzetről András és Gábor meséltek is nekünk egy kicsit.

Honnan jött az ötlet, hogy elkészítsétek ezt a két remixet?

Csizmás András: Régóta szerettünk volna remixeket készíteni. Volt olyan terv, hogy felkérünk külső embereket, de végül mi magunk vágtunk bele. A mostani helyzet miatt végre jutott idő olyan dolgokra, amikre eddig nem. Mivel külön vagyunk választva, ezért a remixelés elég kézenfekvő ötlet volt. Még nyáron Gábor elkezdett egy remixet ebből a számból és én is kedvet kaptam. Túl voltunk jópár fesztiválon és azzal a lendülettel elkezdtem egy ilyen pörgősebb átdolgozást. Először viccnek indult, aztán nagyon sokat dolgoztam rajta.

Keresztes Gábor:

Bennem meg volt egy olyan érzés, hogy most bajba jutott előadóművészekként ne támogatást várjunk a jóérzésű emberektől, hanem adjunk cserébe zenét. Most ilyen formában tudunk dolgozni.

Hogyhogy a korábbi lemezeteken szereplő This Time c. dalra esett a választásotok? Mondhatjuk közönségkedvencnek vagy valami más miatt?

Gábor: Alapvetően úgy indult ez a remix, hogy azt akartam felfrissíteni, amit élőben játszunk. Új elemeket hozzátenni vagy akár egész részeket újraértelmezni élőben. De aztán annyira elkanyarodtam, hogy egy önálló remix lett belőle. Erre András csinált poénból egy másikat. Aztán már nem csak poénból.

András: Szerintem ez csak a kezdet.

Azt érzem, hogy lesz még folytatása a saját zenék újragondolásának. Jó érzés teljesen mást kihozni egy már meglévő zenéből.


Így, hogy a tavaszi-nyári elképzelések egy részét és a külföldi utakat is újra kell gondolni, ti miket terveztek, miken dolgoztok most a zenekarral kapcsolatban? Akár online koncert, megjelenés, klip, egyéb side projekt, stb.

András: Nekem ez az időszak egy nagy merülés magamban. Minimális külső ingerek nélkül tudom tovább formálni, keresni az ízlésemet. Sokat kísérletezem itthon. Leporoltam a hegedűmet, felavattam egy új dobgépet és egy kényelmes itthoni stúdiót rendeztem be, egész nap zenélek, zenét hallgatok és ezt nagyon élvezem. Az a tervem, hogy előbb-utóbb összeáll a dolog egy live actté (a hegedű ebben nem lesz benne, senkit nem akarok kínozni). Biztos vagyok benne, hogy ezek a tapasztalatok be fognak épülni a közös zenekaros dolgokba is.

Gábor: És ez a többiekre is igaz. Most leginkább nem a közös zenekari szellem fejlődik, hanem mindenki a saját hangszerparkját csiszolgatja és kísérletezik új metódusokkal. Majd ezeket összeeresztjük egy szép napon.

Nemrég debütált a Békeidő c. film, aminek a filmzenéjét ti készítettétek. Mit lehet tudni erről a projektről?

Gábor: Hajdu Szabival, mint színésszel dolgoztunk először egy előadásban. Utána kért fel minket a zenére, és azt javasolta, hogy menjünk be egy stúdióba, ahol levetítjük a filmet, mi meg zenélünk rá. Így is lett. Iszonyú izgalmas volt így készíteni filmzenét. Ezután még egy-két témát ki kellett dolgoznunk, de lényegében így készült el a Békeidő soundtrack.

Ha jól tudom, nem ez az első találkozásotok a filmzenékkel, alkalmazott zenékkel. Mik voltak eddig a kedvenc munkáitok ezen a téren?

András: Sok színházi zenét is csináltunk. Sajnos pont most kellett leállni egy olyan előadással, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik. Porogi Dorka rendezi Elfriede Jelinek Árnyék című darabját, ami egy monodráma lesz Pető Katával. A zenekarral és Kákonyi Árpád zeneszerzővel írjuk közösen a zenét. Már a próbafolyamat kellős közepében voltunk, amikor le kellett állni, nagyon várom, hogy folytathassuk.

+1 Ha mindkét remixről írnátok egy-egy dalkommentárt, az több mint szuper volna!

András: Olyan remixet akartam csinálni, ami messze megy az eredetitől. Jól esett olyan zenét írni, ami kiszakít a megszokott mederből és ráállít valami teljesen másra, amibe bele lehet feledkezni. Miközben csináltam egészen el tudtam felejteni a körülöttem zajló eseményeket. Kívánom, hogy ez a hallgatóval is megtörténjen.

Gábor: Először ez nem egy remixnek indult, hanem azzal kísérleteztem, hogy hogyan lehetne újragondolni, amit élőben játszunk a zenekarral. De aztán túlságosan eltávolodtam az eredetitől. És ha már így alakult, akkor megfuttattam a ‘This Time’-ot a saját univerzumomban.

A srácok egyébként több fellépős videójukat is összegereblyézték egy YouTube-playlistbe, így azokat is bátran ajánlhatjuk otthoni bulizásra:

Címkép: Benke Hunor