Menu

Ha valamiért hálásak lehetünk a vírushelyzetnek, az a Nunki Bay Starship fél legénységének frissen landolt remixlemeze. „Újrafőzött” Nunki-dalok, a legősibb Csaknekedkislány-sláger feldolgozása, Tóth Dóri éteri hangja és Huszár Ákossal közös zenei boszorkánykonyhájuk mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megszületett a Nunki 50% formáció és a Recooked Galaxy névre hallgató nyolc számos anyag. Kollektív zenei fejfájáscsillapító és élénkítőszer így a megfáradt év végére.

Az ősszel megjelent What God Said című live session után a zenekar úgy érezte, hogy ha már koncertekkel kevésbé tudták megörvendeztetni idén a közönségüket, egy másfajta meglepetéssel kedveskednek ebben a furcsa évben. A Nunki 50%-ot a Nunki Bay Starship énekes-frontembere, Tóth Dóri és dobosa, Huszár Ákos alkotja, az ötletét pedig pont a járványhelyzet hozta meg. Tavasszal felkérést kaptak az Ötödik Emelet Fesztiváltól, ám a karantén, és persze a hangoskodásra allergiás szomszédok nem tették lehetővé hogy a teljes zenekarral, négyen együtt vágjanak ebbe a kalandba.

„Az Ötödik Emelet Fesztiválon 10 percet kellett játszani, erre mi egyetlenegy dalt raktunk össze, az ‘All the Beauty’ címűt, ami egyébként nagyzenekaros verzióban sem egy rövid dalunk. Mivel az eredeti hangszerelés reprodukálására sem volt lehetőségünk a csökkentett létszám miatt, ezért egyből mindkettőnknek az volt az első gondolata, hogy elektronikus zenei irányba vigyük el a dolgot. Ezzel a vonallal már korábban is kísérletezgettünk ketten, szigorúan itthon, aztán valahogy egy darabig egyáltalán nem foglalkoztunk vele, a karantén alatt meg volt időnk bőven, szóval itt volt a lehetőség, hogy kipróbáljuk magunkat.

Ez a különleges fellépés olyan jól sikerült, hogy ezután megkereste őket a Metronhome Media, erre a sessionre már egy félórás koncertet rögzítettek a nappalijukban, 360 fokos kamerával. Majd több felkérést is kaptak: nem csak az online térben, de élőben is bemutatkozhattak a közönségnek a CAFÉ Budapest programsorozatában, nemrégiben pedig egy jótékonysági kezdeményezéshez is csatlakoztak, ők is résztvettek a Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát adománygyűjtó livestream koncertjén.

A Nunki 50% alakulása alatt maga a Nunki Bay Starship is sokat változott, és több dalnál is felmerült, hogy átemelhetnénk részeket az eredeti dalokba a Nunki 50% verziókból, ez például egy szép egymásra hatása a projekteknek –

már ha ezt a két felállást lehet egyáltalán külön projektekként kezelni. Valahol igen, valahol nem. Nagyon érett egy irányváltás az eredeti felállással is, és ketten már sokat beszélgettünk ezekről a dolgokról itthon korábban. Nem igazán zenei stílusról, inkább vibe-okról van itt szó, ezekből próbáltunk valamit belevinni az 50%-os anyagba a rendelkezésünkre álló eszközparkkal. Szóval végeredményben, ha nincs karantén, nincs Nunki 50% lemez sem. Kösz, COVID!

A Recooked Galaxy című anyagon sokat dolgoztak, főleg Ákos, aki rengeteget programozott, hogy minden akkor és azon a hangszínen szólaljon meg élő eljátszás közben is, amikor és ahogyan kell.

A saját dalok mellett helyet kapott rajta egy feldolgozás is: Dórinak van egy közös lemeze Konsiczky Dáviddal (a Csaknekedkislány gitárosa és dalszerzője), amit Magnetifique néven adtak ki, illetve segédkezett az új CSNK lemez énekfelvételeinél is, bírja is a zenekart, szóval szinte minden adott volt, hogy tőlük játszanak valamit. A ‘Tihany‘ című sláger a viszonylag rövid és repetitív szövegével ideális választásnak tűnt elektronikus zenéhez, és érdekesség, hogy később kiderült, hogy Dóri bátyja (Andras Toth) is csinált már belőle egy remixet korábban, pedig nem is tudta, hogy a bátyja is bírja a CSNK-t. 

A Nunki 50% – Recooked Galaxy (Nunki Bay rethinks) tehát a legjobb, ami ebből a koncertek nélküli évből a zenekar számára kisülhetett, egyúttal egyfajta teasere is a tavasszal megjelenő új Nunki Bay Starship-lemeznek.

Fotók: Sinco

Támogasd a KERET blogot a Patreonon!

Támogass!

Támogasd a KERET blog működését havi rendszeres adománnyal a Patreonon!

500 FT / Hó

Támogatom

1200 FT / Hó

Támogatom

5000 FT / Hó

Támogatom

További cikkek