Naplementében lazulós session sorozatot indít az újjászülető DLRM
május 28, 2020

A DRLM-es srácokról legutóbb tavaly, második albumuk kapcsán írtunk, majd egy a lemezbemutatójuk erőteljes párpercét egysnittes hangulatjelentésben is megmutattuk. A zenekar körül azóta sok minden formálódott és az őket jellemző heves forgószél mintha egy kicsit csillapodott volna. Ez kivételesen nemcsak a zeneipart is súlytó vírushelyzet miatt alakult így, hanem közrejátszik benne a banda által képletesen és a gyakorlatban is beutazott 5 év és egy megújult felállás. 

Ezt ugyan koncerten egyelőre nem tesztelhetjük, de a most induló Sessions For The Faded Sun címre keresztelt projektjüknek hála belekóstolhatunk a megújult vibe-ba. Az első videóban, mintegy házigazdaként, a DLRM indítja útjára a zenés sorozatot, melyben, ha minden igaz, több kedvencünk is megfordul majd a közeljövőben.

A részletekről Szabó Marci frontember bővebben is mesélt:

Karanténprojektnek számít a videósorozat ötlete vagy már korábban is gondoltatok rá? Mit lehet tudni róla? A tipikusabb stúdiós session videókhoz képest az első felvétel alapján itt inkább jammelősebb, lazább vonalra számíthatunk.

Alapvetően ez onnan jött, hogy vagy átnevezzük a zenekart, vagy új projektet indítunk más néven. Az elmúlt hónapok alatt sok időnk volt magunkra és hál’istennek folytattuk azt a jó szokásunkat, hogy rengeteget jammeltünk. Bár jelenleg csak hárman vagyunk, ami ugye egyel kevesebb, mint amilyen formációban eddig toltuk, de most érezzük először azt, hogy végre mindenki ugyanabba az irányba néz és ez egy elképesztően felszabadító érzés. Nagyon sok jó és tiszta dolog van születőben magunk körül, nem csak zeneileg, és úgy éreztük, hogy ezek nem összeegyeztethetők az első cuccainkkal, amiket már egy ideje próbálunk levedleni magunkról. Idén ősszel lesz 5 éves a zenekar és amikor elkezdtük 17-18 évesen, fingunk sem volt semmiről, csak toltuk azt a pár akkordot, hogy jobban tudjunk csajozni és legyen valami apropója az eszetlen vedelésnek. Természetesen nem fogadtunk cölibátust, csak annyi hülyeséget csináltunk az első pár évben, hogy a tiszta lappal kezdés ötlete kecsegtető volt. Aztán hamar jött is a felismerés, hogy elég a kurva rinyálásból, mert a DLRM sztorija az ez, és így teljes.

Az út, amit az első 5 évben kerestünk, úgy érezzük, szép lassan becsusszant a lábunk alá és megtaláltunk olyan dolgokat, amiket valójában mindig is akartunk csinálni. Állandó változó vagyunk, ami minden periódusára büszke, de a régebbi anyagainkat valószínűleg nem fogjuk koncerteken tovább pörgetni, vagy legalábbis nem a megszokott formában, mert jelenleg nehezen tudunk velük azonosulni és az őszinteség mindenekelőtt az első.

Szóval ezek után jött az, hogy egy fless helyen jammeljünk össze valamit a mostani ötleteinkből, olyan témákból, amikben mostanság vagyunk. A próbatermünk tetejére gyakran feljárunk lazulni és naplementét nézni, ha jó az idő, úgyhogy a helyszín és az időpont magáért beszélt, Bolla Koli pedig hál’istennek most is szívesen csatlakozott, hogy ezt felvegye. Mivel a tetőre elég necces felhurcolni az erősítőket meg az áramot, ezért jött az akusztik ötlete, amit tökre szeretünk, de elég rég csináltunk, úgyhogy nagyon jó volt visszacsöppenni kicsit. Aztán az egészet annyira élveztük, hogy kitaláltuk, az új lemez többi jamjét is felvesszük hasonlóan: nyersen, akusztikusan, szabadtéren. Ebből meg az, hogy ezt másnak is át kell élnie és kitaláltuk ezt a videósorozatot, amihez Nagy Zsófi rögtön csinált is egy tökéletesen passzoló grafikát. És igen, a tematika ez és ez is marad: nyers, élő, laza jammelős naplementés szettek.

Milyen zenekarok csatlakoztak eddig a projekthez?

Eddig a Platon Karataev, az Aurevoir, az Abigél, a California Nightmares csatlakozott, de természetesen lesz még több másik, ami egyelőre titok.

A többi videót is háztetőkön tervezitek rögzíteni ebben a kicsit stripped-back BalconyTV feelingben?

Nem feltétlen, a lényeg a naplementén van és a hangulaton. A további videókba bele lesz injekciózva egy kis tompulós gasztronómia is, de ez is majd szépen kiderül a folytatásban.

Nemrég kiadtatok egy magyar nyelvű dalt is, lehet, hogy kicsit jobban elmentek ebbe az irányba is? Milyen nyári/őszi terveitek vannak jelen helyzetben?

Jelenleg a következő lemezünkön dolgozunk gőzerővel, amit ősszel koncert keretében is bemutatunk, ha a sors is úgy akarja. Nyelv szempontból továbbra is megmarad a kettősség, de mostanában amúgy szeretünk a magyarral is játszadozni, úgyhogy biztosra csak azt mondjuk, hogy ami jön, az lesz, pont ahogy eddig.

Ezen kívül nyáron fogunk csinálni egy zártkörű, meghívós koncertet a próbatermünknél, mert ez borzasztóan hiányzik már, és valószínűleg tolunk egy utcazenélős, csövezős utazgatást, ha megnyílnak a határok.