Lehoz, majd visszaránt az életbe a Run Over Dogs friss albumbeharangozója

Zene

december 2, 2020

Steszkó Zsanett

1285

Régebben elég sokat értekeztünk a zabolátlan Run Over Dogs-életérzésről, és a srácok hazai, európai vagy épp tengerentúli kalandozásairól, de aztán a sodró lendületű banda egy időre lecsendesedett. Nem csoda hát, hogy megörültünk, amikor a tavaszi vírushelyzet feszült hajnalán egy új dallal adtak életjelet magukról. Azóta az is kiderült, hogy a szerzemény majdnem egy utolsó Run Over Dogs-dal lett, de szerencsére végül pont az ellenkező történt, és mintegy kapaszkodóként segítette a zenekart és Czeglédi Szasza frontembert a folytatásban.

ESEMÉNYAJÁNLÓ ↓

„A lassú reverbes alaptémák, a fuzzos torzított gitárszóló és az angyali énekhang végtelen nihiles könnyűséggel tölti el a hallgatót a két részben kibontakozó számban”írtuk a ‘G0t W0rse / All G0ne’ építkező elszállásáról, melynek hipnotikus, sejtelmes, részben vészjósló atmoszféráját a ma megjelent friss track is magában hordozza.

A ‘Wish You Were Gone’ című dalban és klipben szintén érezhető a titokzatos, fenyegető erő, ami a mélypontra húz, hogy aztán a vibráló energiák lökéshulláma visszarántson a holtpontról, és a jó irányba tereljen.

Ezt öleli körbe a dal várakozó, már-már bizakodóvá váló, szívdobogás-szerű lüktetése is, ami a zaklatottság és menekülés mellett az újrakezdés, az újrakapcsolódás reményét és izgalmát villantja fel a sötét árnyak között.

Az eleinte visszafojtott, majd a kirobbanás felé sétáló, számomra kicsit Joy Division-t idéző hangulat kel életre a Nóvé Soma rendezte klipben is, amit elnézve máris hiányozni kezdenek az esti kijárási tilalom előtti idők, amikor még szabadon útnak indulhattunk, ha épp fejszellőztetésre vagy kísérteties, de mégis komfortos éjszakai hazasétára vágytunk.

Az egész kiütött majd felerősödött pulzus-érzés, és a két már megjelent dal egyfajta prológusnak érződik a Run Over Dogs februárban érkező, és eddigi legszemélyesebbnek ígérkező lemezéhez.

A részletekről Szaszától egy közleményt is kaptunk, mellyel a vírushelyzet és a felnőtté válás hullámvölgyeiben bóklászókként szerintem sokan tudunk rezonálni:

„Az elmúlt három évben biztos voltam benne, hogy nem fogok már új számokat írni, nem volt jó érzés színpadon állni, más dolgok kezdtek érdekelni, és zenészként, zeneszerzőként teljesen elveszítettem az önbizalmamat, más előadókhoz mértem magam, nem találtam a saját hangom. Nagyjából egy évvel ezelőtt beszéltük a srácokkal, hogy ennek sajnos így nincs sok értelme, fárasztóvá vált lejárni csak azért a terembe, hogy szétcsapjuk, kidühöngjük magunkat, aztán ne történjen semmi. Mindannyian más-más területeken nagy volumenű projektekbe kezdtünk, ezerrel haladtunk az életben, és én közben félretettem egy rakás dolgot, amiről korábban észre sem vettem, hogy mennyire fontosak. Azt éreztem, hogy azon az úton járok, amin mindig is szerettem volna, viszont mikor körvonalazódott, hogy ennek az az ára, hogy egy csomó dolgot rombolok le magam körül, ami eddig fontos volt, akkor derült ki, hogy valamit mégsem csinálok jól.

Utólag vettem észre, hogy ez a felismerés szülte a ‘G0t W0rse / All G0ne’ című számunkat, aminek a címében a 0 a szimbóluma annak, hogy mindent visszabontottam az alapokig, mélyponton voltam, és azt éreztem, hogy ha nem találom meg sürgősen az egyensúlyt, akkor az élet minden területén nagy gondban leszek. Bár kapaszkodót adott ez a dal, ettől függetlenül benne volt a pakliban, hogy ez lesz az utolsó szám, amit a Run Over Dogsszal valaha kiadunk. Aztán szépen lassan kiderült, hogy valószínűleg ez lesz a zenekar és a saját életemben is az a pont, ami kapaszkodót fog adni ahhoz, hogy újra meglegyen az egyensúly.

Amikor márciusban ránk zárta a világot a világjárvány, naponta több órán keresztül ültem az ágyon és néztem ki az ablakon, random erdőkben túráztam, leálltam a káros szenvedélyekkel, kitisztult a kép, elkezdtem újraépíteni az életemet, gondosan ügyelve arra, hogy illeszkedjenek egymáshoz az elemek. Próbáltam fókuszban maradni, miközben a járvány miatt omlott össze szinte minden, amire szakmailag az életemet építettem.

Nagyjából két hónap alatt megírtam egy teljes lemez gerincét, és ezt olyan terápiának éltem meg, aminek segítségével az egész eddigi életem stresszét le tudtam tenni, gyalog jártam a stúdióba, és két méterrel a föld fölött sétáltam, pont úgy, mint mikor 14 évesen először mentem próbálni. Érdekes kettősség, hogy bizonyos szempontból hullott szét minden, bizonyos szempontból pedig elkezdett összeállni a kép, amiből erőt merítettem.

A ‘Wish You Were Gone’ a ‘G0t W0rse / All G0ne’ után a következő lépcső, ami azt a periódust dolgozza fel, mikor azt éreztem, hogy a környezetem már csak annyit lát belőlem, hogy elnyelt az élet. Azt gondoltam, hogy sokan türelmetlenek velem és nem látják, hogy csak egy kis időre van szükségem ahhoz, hogy újra balanszba kerüljek és mindent úgy tudjak az életemben egyszerre, kényelmesen csinálni, hogy közben van időm a számomra fontos emberekre és értékes beszélgetésekre. Ez egy meglehetősen zaklatott állapot, amit szerintem többek között a dalban folyamatosan jelen lévő zaj is érzékeltet.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a teljes lemez anyagának, így a ‘Wish You Were Gone’-nak is a producere Nóvé Soma, aki egyrészt az egyik legjobb barátomként türelemmel végigkísért az említett az időszakban, így pontosan tudta, mit jelentenek nekem ezek a számok, másrészt rendkívül inspiráló, hogy míg brutál erős és sokszínű anyagokat jelentetett meg 2020-ban, teljes erőbedobással segített az új Run Over Dogs dalok szerkezetében és hangszerelésében. A ‘G0t W0rse / All G0ne’ és ‘Wish You Were Gone’ videoklipjeit is ő rendezte, és az a Nagy Balázs volt az operatőr, aki a kezdetek óta felel a zenekar videós tartalmaiért. A felvételeket, mixet, mastert Gál Máté, a zenekar basszusgitárosa és az elmúlt évek legmenőbb hazai lemezeinek ( legalábbis jó részének) a hangmérnöke készítette az RH stúdióban. A teljes lemez 2021 februárjában jelenik meg.”

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!