Az album, amire szükséged van a borongós napjaidon – Bandeath albumpremier
december 18, 2020

A Purpose egy különleges, bensőséges utazás 11 dalon keresztül Lájer Andrástól. Már az első akkord előrevetíti a dalkollekció wholesome hangvételét és megalapozza, hogy a hallgató megfelelő lelkiállapotban vesse bele magát. Kávé, tea, puha pléd a kanapén és kezdődhet az utazás.

András az emberi lélek pozitív és negatív útvesztőit ragadja meg Bandeath nevű projektje dalaiban, amíg el nem jut a végkövetkeztetésig, hogy „életünk legfőbb célja a belső békénk és az ehhez szükséges igazi társ megtalálása”.

A dalok nagy többségének zenei része 2018 év végén kezdett kikristályosodni, ebből az időszakból származó szerzemények a ‘Breath’, a ‘Now You See Me’, a ‘Drops’, a ‘Dyin’ Slave’ és a ‘By My Side’. A következő kreatív session 2019 nyarán volt, egy hosszabb munkamentes pihenő és az amerikai utazásának köszönhetően, ekkor készült el a ‘Lover’s Point’, az albumcímadó ‘Purpose’, a ‘Ghost of the Black Beacon’, a ‘Without Any Warning’ illetve a ‘Crystal Light’ zenei alapja.

A következő fázisban jöttek a dalszövegek, amelyek az évek során szintén elkezdtek gyarapodni szép egymásutánban. Az utolsó dal ‘Thirty-Six’ címmel 2020 nyarán készült el, egy spontán flow, amit Andris egy take-ben rögzített.

A befejezés viszont sokáig teherként nehezedett a vállára, sok külső bíztatás és belső nekifutás után szánta rá magát, hogy az album ne maradjon örökre a fiókban. Nagy szerepe van ebben feleségének, énektanárának, Csongor Bálintnak és terapeutájának is, hogy végül pont került a lemez végére.

A különös gonddal kidolgozott album a vizuális kiegészítő elemeire is ügyel, egy homogén esztétikát visz végig, fekete-fehér árnyékok, megragadott pillanatok és kimerevített képek szegélyezik a dalokat.

Plusz adalék, hogy András nemcsak szólóban alkot, hanem a Trapsix zenekarnak is tagja, amihez kapcsolódóan például olyan videókat oszt meg, melyek gitárosoknak tuti izgik lehetnek. Pedálok végtelen mennyiségben.

A Purpose Spotin is megtalálható, itt: