A Shame-mel közös színpadon búcsúzott közönségétől a Middlemist Red – ilyen volt a Reflektor Fesztivál
november 22, 2023

November 16-án második alkalommal is megrendezték a Reflektor fesztivált, idén ugyan rövidebb volt, és nem a belvárosban kapott helyet, de a Middlemist Red búcsúkoncertje és a Shame így is bevonzotta a Dürer Kertbe az érdeklődőket.

Rajtuk kívül fellépett még a Hocuspony, a Hiúz, a Kisbetűs Ünnepnapok és a Galaxisok, de összességében sokkal kevesebb előadóval találkozhattunk idén. Nem is véletlen, az előző évi háromnapos eseményt ezúttal egyetlen csütörtöki napba sűrítették, cserébe a jegyek is feleannyiba kerültek mint tavaly – 12 500 forintba.

“Egyszerre örültünk a meghívásnak és lepődtünk meg rajta, mert a Reflektor közönsége láthatóan nem annyira az a közeg volt, akikhez mi szólni tudunk és szoktunk, és a többi fellépőtől is eléggé különbözünk zeneileg”

– mondta Velek Domonkos, a kisbetűs ünnepnapok frontembere, akiknek fellépésével startolt el az idei fesztivál.

“Ennek ellenére tök jó élmény volt, tetszett, hogy laza volt a rendezvény, mi például fél órát ücsörögtünk más backstage-ében, mert nem mondták meg, hogy melyik a miénk, mi meg tippeltünk, de nagyon jófej volt mindenki, senkit sem zavart” – tette hozzá.

A Művészetek Völgye után még egyszer Budapesten is elbúcsúzhattunk az éppen feloszló Middlemist Red-től. Ez pedig sokakat érdekelt: a zenekar koncertjére megtelt a nagyterem, és a közönség még hosszú percekig skandálta, hogy vissza-vissza, miután a Multicoloured Drive című zárószámmal véget ért a koncert – ezzel együtt pedig a Middlemist Red 11 éves pályafutása.

Idén csak egy külföldi fellépő jutott el a fesztiválra, de az nem akárki volt: A Shame 2018-ban robbant be a köztudatba Songs of Praise című debütáló albumával, és nyáron már a Sziget egyik legnagyobb színpadát is megjárta, egy felejthetetlen élményt hagyva a fesztiválozóknak. Azóta kiadtak még két nagylemezt, most pedig egy óriási, éjsötét turnébusszal tértek vissza, hogy felrobbantsák a Reflektor színpadát. Ez sikerült is, a Shame hozta a tőlük megszokott minőséget, de tovább is játszhattak volna 75 percnél, ha már a Kopaszi-gátig utaztak, hogy koncertezhessenek.

Az biztos, hogy hangulatos, az olyan régi időket idéző fesztivál volt ez, mint amikor még nem is éltem. Ezt abból következtetem, hogy mikor 8-kor behányt mellettem egy 30-as nő, akkor két 40-es csávó csillógó szemmel nézett egymásra, hogy „ez tényleg olyan, mint anno a …-ban volt” – én sajnos nem értettem, hogy hol, mert akkoriban kósza gondolat lehettem még csak.”

– írta le élményeit Domonkos.

A tavaly nyáron debütáló fesztiválról mi is írtunk a blogon, akkor egy Örs Vezér teréhez közeli autómosóban szervezték volna az eseményt, de problémák adódtak, így végül az Akvárium adott helyett 2022-ben a három napos fesztiválnak. Akkor a hazai előadók között (Jazzbois, IamYank, Flanger Kids és sokan mások) olyan nagy nemzetközi fellépők is megfértek, mint a tízmilliós Spotify-hallgatósággal rendelkező Seafret, a Temples, a Son Lux vagy a Weval. 

Kiemelt kép: Reflektor Facebook / Rockstar Photographers