Keret X 444 Nyárzáró-őszváró legjobb magyar megjelenések az elmúlt két hónapból
Ezekkel az új magyar zenékkel búcsúztatjuk a nyarat és készülünk az őszre
október 8, 2023

Október eleji gyűjtésünkben lezárjuk az ősz első hónapját és egyben még egyszer visszaintegetünk a nyárnak, kezdődik az esős évszak és a klubszezon. Ismét összeszedtük az elmúlt két hónap kedvenc megjelenéseit Kikeltetőseinktől a nagy előadókig. Záporoztak a klippek, a lemezek és számos single megjelenést is kaptunk.

A KERET és a 444 Jó blogjának együttműködésének köszönhetően ezt a cikket elolvashatjátok ott is.

Lenkke – Gödör / Szélnek eresztett – EP

Lenkke_ hatalmas meglepetésként ért minket az idei, tavasszal rendezett Kikeltetőn. Alternatív popzenéje folk elemekkel ötvözi az elektronikát, néhol sötét vagy techno elemekkel, alkalmanként dorombbal, furulyával kiegészítve. Mostani kétszámos EP-je a koncertek csendesebb, lassabb periódusaiból már ismert számokat tartalmaz; A ‘Gödör’ és a ‘Szélnek eresztett’ című dalok kaptak helyet a kiadványon. A teljes egészéven DIY projekt hangszereléséért és szövegeiért is Lenkke_ felel. Utóbbiak ezúttal rengeteg természeti képpel bővelkednek, befelé forduló, meditatív hét percet hoz ez kislemez.

Fodor Gábor – Sziklevél

Fodor Gábor egyszálgitáros ‘Sziklevél’ névre keresztelt albuma tökéletesen illik az őszhöz. Ez egy nyersen, de legalább annyira őszintén felvett demónak ható album. Gábor mesterien bánik a csenddel, a dinamikákkal és belső hangerőkkel való játék is kiemelendő. Bár a sziklevelek a leginkább a tavaszi képek, az őszi kezdődő bezárkózás és befelé tekintés mellé remek kiegészítés ez az egyszálgitáros, hálószoba-felvételes fél órányi lemez.

Kolibri – KEIKO

Az egyébként alternatív és indie műfajokban lavírozó Kolibri most a grunge műfajához tér vissza, mégpedig ‘KEIKO’ című új albumán. Kolibri munkásságára amúgy is jellemző a sokrétű, spirituális tartalommal igazán feltöltött szövegírás, ami mellé írt hangszerelést pedig talán a melankólia jellemez leginkább. A KEIKO-hoz készült etűdklip tökéletesen egészíti ki az anyagot, az előbb említett spirituális tartalmak mellé számomra megmagyarázhatatlan dinamikát csatol.

Agavoid – Sötétben

Nehéz belőni, pontosan milyen zenét is játszik az Agavoid triója. Talán a legjobban a Dream-pop hangulattal fűszerezett és néha psych elemekkel kiegészített súlyos elektronika jellemzi. “A ‘Sötétben’ azt az éjszakai nyugtalan gondolkodós hangulatot fogja meg, amikor magunkkal töltünk időt, összegzünk a nap végén és nincs semmi, ami eltereljen ezektől.” – Mesélik az Agavoid tagjai.
A dalt egy most ősszel megjelenő újabb single fogja kísérni, mindezek pedig egy jövőre megjelenő EP előfutárai.

Laurie – Pára

Laurie is Kikeltetősünk volt a 21-es téli szezonban. Az akkor még Lauraként fellépő lány ukulelével fűszerezett indie hangzást vitt színpadra. Új száma tagadhatatlanul nyit az indie popposabb irány felé. A ‘Pára’ ideális nyárbúcsúztató, ugyanis a nyár sokszor befogadhatatlan pezsgését, a zsizsegés közepette ránktörő kimaradás élményét dolgozza fel. A dal augusztusban jelent meg és szeptemberben kapott klippet.

T.O.W.P.E – The Bower of Bliss

T.O.W.P.E a 2022-es Kikeltető díjazottjai között is szerepelt, ugyanis elég gyorsan meggyőzte a zsűrit profin hangszerelt és megközelíthető dreampopjával. Az egész produkció tálalása is említésre méltó, simán elhinnénk külföldi projektnek, pláne, hogy a Bower of Bliss című, augusztusban megjelent debüt albuma teljes egészében angolul íródott. A játékos, fülbemászó hangszerjátékra ezúttal komorabb témákat feldolgozó szövegek kerültek. Találkozunk a szorongással, az egészségtelen kötődéssel és a pánikkal, miközben minden szám jól táncolható.

Co Lee, ANUBII$ – 99

Co Lee mintha kezdene túllépni a klasszik hip-hop zsánerhangzáson. A “99” gyorstempójú, zajos, Anubis által producerált és Juhász Zoli gitárjátékát hozó post-punk alapja azonnal Slowthait és a Viagra Boyst juttatja eszünkbe. Co Leenak marhára jól áll ez is és míg igaz, hogy külföldön már egy pár éve bátor ennyire a hip-hop, addig örülök hogy magyar nyelven is hallhatom ezt, nagy közönség társaságában. Legyen még bátrabb a műfaj itthon is, sőt akár vakmerő is.

Beton Hofi – motel (prod. toldyuuso)

Beton.Hofi az egyik legsikeresebb magyar előadó. Nem csoda, hogy amikor kutakodni kezdtem új megjelenése, a ‘motel’ körül, számos alkotói periódusváltás, ‘era’, spekulációba botlottam. A ‘Playbánia’ óta két single jelent meg, amik abszolút képesek új irányokat megalapozni karrierjében. Másrészt elképzelhető és érthető, hogy a fanbázis nekiáll teóriákat gyártani, hogy szimplán bevonzza az új album dropját. Friss száma, a ‘motel’ egy phonk alapra (toldyuuso által producerált) épülő punchlineos, sikerfétises karakter megelevenítése. Ez ha nem is új karakter, aggressziójában és indulataiban mindenképpen töményebb, mint az eddig látottak.

L.A. Suzi – L.A. Suzi

Szalai Anna és Dorozsmai Gergő dúója 2021-ben debütált, amikor az akkori év egyik legkülönlegesebb albumát, a magyar undergroundba sanzon színt hozó “Senki nem beszél”-t jelentették meg. Két év telt el, a páros pedig új névvel és egyben albummal, talán másodjára debütál. Az L.A. Suzi (ami zenekar új neve is) egy 17 számos, 180 fokot fordító post-punk, new-wave, diszkó de a sanzont és a szívszorító zongorajátékot sem megvető maratoni anyag. Igazi zsánerkavalkád, amit talán Anna amúgy punk múltja és jelenje (Csillagrablók, Mambo Rumble) enged ennyire szabadnak, és ez zúz szét mindenfajta megfelelési kényszert. Dorozsmai Gergő (Mayberian Sanskülotts, Gustave Tiger) pedig mintha több helyet kapott volna ezen az anyagon. A hangszerelés néhány helyen izgalmasan ironikus és a gyakran változó zsánereket őszintén kiszolgálja. Pezsgő és felszabadító lemez.

Kollár Dea – Méz

Kollár Deáért odavoltunk az idén tavasszal megrendezett Kikeltetőben. Összetett, nőies és harmonikus R’N’B-t játszik, ráadásul egy teljesen DIY projektként. “A Méz a női vágyak enigmáját ünnepli. Sokszor azt tapasztalom, hogy az érzékiségről szóló dalok olyan módon íródnak meg, ami kizárólag a férfi perspektívának kedvez és a női test csak mint eszköz van megemlítve a műben. Ezért is érzem szükségét, hogy olyan zenét készítsek, ami finoman és lágyan, de mégis céltudatosan helyezi a feminin energiákat és a női világszemléletet a középpontba.” – Meséli Dea.

Jazzbois – Higher Dimension Waiting Room

Több gyékényről is árul a Jazzbois, a lehető legjobb értelemben. A magyar undergroundba és jazz szcénába is friss színt hozó, instrumentális jazz-hopot játszó formáció nemrég jelentette meg új lemezét, ‘Higher dimension waiting room’ címmel. Ez a pszichedelikus elemekben bővelkedő anyag egyszerre díszes és laza, tele funk és (néhol sötét) hip-hop elemekkel, fűszerként pedig csodásan bugyorgó szintik és puha zongorajáték ízesíti. Nem csak nekünk lett az egyik kedvencünk, a Bandcamp saját, augusztusi gyűjtésében a top hip-hop lemezek között szerepelt. És, hogy a sikereket még tetőzzük, a formáció hamarosan európai turnéra indul.

Ne feledjétek követni a KERET Aktuál – Spotify lejátszási listát, amit rendszeresen frissítünk a legjobb magyar megjelenésekkel.