Lady / Birdként, évösszegző dallal kap új szárnyra Csóka Ági szólóprojektje
december 20, 2020

Csóka Ágit korábban a Disco Nap és a Rock Band For Old Men énekeseként ismerhettük, de jó ideje csiszolgatja szólóprojektjét is, mely a legtöbb hazai hálószobaprodukcióval jóleső ellentétben optimista, legalábbis pozitív cselekvésre sarkalló dallamokkal festi alá álmodozós, merengős perceinket.

Kaptunk már tőle környezettudatosságra buzdító hippi-ambientet a ‘Paint It Green’ formájában és önismereti ölelésnek beillő dalt is a ‘Hunger’ című szerzeménnyel. A karanténhelyzet alatt pedig egy sajátos feldolgozás-széria részeként Dope Calypso, Middlemist Red vagy épp Fidlar-újragondolásokkal dobta fel napjainkat.

Nagyjából másfél évnyi építkezés után, részben a vírushelyzet okozta ambivalens 2020-nak is köszönhetően Ági bensőséges projektje most egy újabb szintre lép és Lady / Bird néven, a ‘Coda Chatocia’ című klipes dallal lebegtet át valamennyiünket 2021-be.

„December magasságában szinte elkerülhetetlen, hogy az ember megálljon és reflektáljon az elmúlt egy évére, levonja a tanulságokat és megfogalmazza azt a néhány nagyívű fogadalmat amit a következő év első másfél hetében lelkesen be is tart majd. De mégis mik a konklúziók egy ilyen év végén, amilyen az idei volt? 2020 teljesen nyilvánvaló okokból kollektív életünk legbénább éve volt, tele emberi tragédiákkal, csalódásokkal, végtelennek tűnő ingerszegény hónapokkal, és bolygószinten mind éreztük, hogy a világ eddig ismert rendje megborult, ezzel pedig nehéz volt együtt létezni.

Mindeközben viszont a saját mikrovilágomban történtek nagyon jó dolgok is, és ha visszagondolok arra, hogy egy éve ilyenkor, egy akkor még teljesen normálisnak tűnő világban mennyivel rosszabbul éreztem magam mint most, nehéz egyértelműen kijelenteni, hogy ez egy rossz év volt.

Ez az év, legalábbis az én életemben, egyszerre volt szomorú és boldog, tehetetlen és tetterős, kétségbeesett és nyugodt, magányos és szeretetteljes, és összességében teljesen zavaros. Erről szól a ‘Coda Chaotica’, ami egy zárszó egy furcsa és kusza év végére, és egyben mantra a teljes lelki káosz elfogadásáról.”

A meditatív léleksimogatáshoz DIY videóklip is készült, melyben a zenélés, a Mátra és Ági barátai kapták a főszerepet.  

„Az évösszegző dalhoz tematikában passzoló videó kellett, a telefonomon talált 2020-as videószösszenetekből raktam össze az év vizuális emlékkönyvét, ami jellemzően nem lett túl mozgalmas, de így is voltak benne önfeledt és nagyon is szignifikáns pillanatok, például az, hogy 30 lettem (és az előzetes félelmekkel ellentétben nem hogy véget ért a világ, de jobban érzem magam a bőrömben mint valaha) vagy hogy ezzel a szólóprojekttel koncertezhettem.”

Fekete Zaj Fesztivál, Somi Krisztián fotója

Ági elmondása szerint az idei, fénypontokban nem bővelkedő év egyik legnagyobb boldogságforrása az volt, hogy ezzel a projekttel többször is felléphetett, ráadásul a barátai – Gyertyános Juli, Balázs Tomi és Hepp Ildi – körében, Agi Csoka and Friends néven.

„Ez és a szárnybontogatásaim fogadtatása lendületet adtak ahhoz, hogy eggyel komolyabban vegyem a zenecsinálást és több energiát fordítsak arra, hogy a jövőben több és jobb dalokat tudjak készíteni. A komolyanvevés első lépése pedig az volt, hogy a projekt kapott egy fedőnevet és kicsivel több online jelenlétet, és a streaming szolgáltatókra is felkerültek az eddigi dalok. Most már jöhet a neheze!”

  • Mi pedig drukkolunk, hogy a következő év még több Lady / Bird szerzeményt és koncertet hozzon magával, addig is a ‘Coda Chaotica’-val a fülünkben gondolatban összegereblyézzük a saját évösszegzős emlékkönyveinket.

Portrék: Veres Rita, zenekaros fotó: Fekete Zaj – Somi Krisztián