Kedvenc őszi megjelenéseink
Ezekkel a megjelenésekkel zárjuk az őszt
december 10, 2023

Két hónapja jelentkeztünk utoljára gyűjtésünkkel, most újra összeszedjük kedvenceinket az elmúlt időszakból. Nem csak a megjelenések gyűltek, mi sem voltunk tétlenek: Jártunk kedvenc lemezboltjainkban és egy száraz novembert középpontba helyező Csaknekedkislány koncerten is, a Gólyában. Útba ejtettük a BuSH-t, mégpedig a Rumbach Sebestyén Zsingagógában hallgattunk szlovén ambientet és észt népzenét. Nagyon örülünk, hogy megírhattuk: újra összeáll a The Qualitons. Mindemellett pedig megjelentek a 2024-es Kolorádó első nevei is.

Ez a cikk a Jó bloggal közös együttműködésünk keretében olvasható a 444-en is.

Sun-Rot – Mirage

Sajnos búcsúzunk a Sun-Rot-tól. A zenekar hűen önmagához egy déli, selymes, szofisztikált szörfrock albummal köszön el, ez lett a Mirage. Többször lepörgetve és ismerve a korábbi munkásságot, kitűnik, hogy remekül összekovácsolódtak. A feloszlás oka nem alkotói válság vagy belső konfliktus, szimplán a banda két tagja is külföldön tervezi tovább életét. A Sun-Rot történetéről és a kiadványról itt írtunk részletesebben.

Máhé – Recall

Gulyás Mátyás, művésznevén Máhé, 2023 nyarán adta ki első single-jét, a párizsi-berlini bázisú Crépite kiadónál. A háromdalos EP kedves és melankólikus downtempót tartalmaz. Kettősség jellemzi: Egyrészt meditatív, monoton, hipnotikus, másrészt pedig gazdagon textúrázott. Külön kiemelném az album borítóját, ami remekül hozza ezt a nyugodt, idilli állapotot, amit az EP pörgetése mondjuk hétvégén reggel összehoz. Az anyagról teljes mélységében itt írtunk

Makrohang – DIS • HEAVYWAIT

A makrohang újbóli összeállásának idén júliusban kezdhettünk örülni. Visszatérő singlejük, a DIS egy határozottan több részletre, akár felvonásra bontható, vaskos anyag lett. Az Október végi megjelenést követően novemberben érkeztek a ‘HEAVYWAIT’ nevet viselő második számukkal. A hat és fél perces szám periódusokra bontható, a perkusszív központúságból indulva, nehéz, vaskos, repetitív gitártémákba érkezünk, majd a végére egy ízes, és szintén gigantikus atmoszférával operáló basszustéma zárja. Minderről részletesebben itt

Temporary Nites – VA

Nemrégiben új kiadó jelent meg a magyar underground elektronika színterén: október 17-én jött ki a noirnite (Benedek Csaba) vezette Temporary Nites első albuma. A szimplán VA névre keresztelt bemutatkozó kiadvány egy válogatáslemez, amihez javarészt a Temporary bulijain már egyszer-kétszer fellépőként megfordult artistok járultak hozzá, különösebb műfaji megkötés nélkül.

Samurai Drive – Remedy

Nóvé Soma és Riederauer Dániel duója, a Samurai Drive új számmal jelentkezik, másfél év elteltével. A projekt sokszor merít a legjobb film-noir hagyományokból, a bluesból és mindebbe remekül emel egy csipet new-wavet. A Remedy valamennyire szakít a korábban hallott sötét hangulattal, de továbbra is tökéletes esti merengések aláfestőjeként. A szám inspirációiról, készüléséről bővebben, valamint a megjelenésről itt írtunk.

ZSÉ – Panaszkönyv

A tizenkilenc éves ZSÉ a semmiből jelent meg és iszonyat jó oldschool hip-hop albumot hozott. Panaszkönyv című EP-je nálunk premierezett nem sokkal azután, hogy pár haverjával telerakta a Központ pincéjét. Számai könnyűek, lazák és a már jól ismert budapesti fiatalság életvitelét, sorsát, nehézségeit járják körül. Amellett, hogy kimondottan igényes, jó ízléssel összerakott anyag szinte biztosak vagyunk abban, hogy nagy jövőt tartogat magában.

T.O.W.P.E – Halszem

Towpe szinte minden havi gyűjtésünkben szerepel. Konzisztensen és megbízhatóan adja ki jobbnál-jobb dreampop és indie szálakon mozgó számait. Külön kiemelendő, hogy dalainak egymaga írja és producerálja. Így volt ez a ‘HALSZEM’-ben is, amibe Kolibri társult. A rá jellemző sorvégeket elkiabáló, gazdagon rétegzett énekstílus jól passzol Towpe jól artikulált, magasabban hangokon játszó verzéjéhez. Többek között erről a kollaborációról is kérdeztük legutóbbi interjúnkban.

laurie., T.O.W.P.E – Alakváltó

laurie. és Towpe duója a 21-es Kikeltető óta újra és újra összeáll egy-egy szám erejéig. Nagyon örülünk annak, hogy a Kikeltetőn fűződnek ilyen kollaborációs szálak is. Új dalukban egy asszimetrikus kapcsolat dinamikáját dolgozták fel, egy fokkal dühösebb és finoman odaszúró szám az eddigiekhez képest. A hangulat ugyanaz, a közös hangzásuk már bejáratott: Egy alapvetően alter-pop, indie hangulat, ebben az esetben szépen kiemelt gitárokkal és éles szintetizátorokkal.

Co Lee, DOÓR – A Program

Co Lee valami elképesztő energiával és termékenységgel megjelenéseit. ‘A Program’ című, Októberben megjelent albuma többször is lement, egy érett, ötletes referenciákkal díszített, változatosan hangszerelt anyagról van szó. A DOÓR által producerált alapok a klasszik hiphop felől azért tekintgetnek olyan irányok felé mint poszt-punk, a slam és a pop. Co Leen nem érzek megfeleléskényszert, ugyanakkor töményen nyúl saját mítoszához és mitológiájához, egyértelműen felszabadult és kifejezetten tetszik az album végi kitekintő: Egy félig slam poetry átvezetővel vezetett szép lezárás. Boldog lennék, ha Co Lee ezen hangját később még hallhatnám.

Slapstick? – LIFTOFF

A Slapstick?-el elsőre a Kikeltetőn találkoztunk, méghozzá Lighghty-t kísérték, kettejük szinergiája elég gyorsan magával ragadt bennünket. Ez egy nagyon pozitív töltetű, laza, táncolható anyag lett. Sokszor jazz, blues, hip-hop elemekkel. Feltűnnek olyan vendégelőadók, akiket amúgy is gyakran látunk a Slapstick? háza táján, mint például Máyer Szonja, Dom Beats vagy a már említett Lighghty. Én bátran ajánlom, hogy nézzétek meg a srácokat élőben is, igazi, pezsgő energiák és intenzív jelenlét jellemzi őket.

Sisi – SISTAHOOD

Sisit rendeszeres olvasóinknak biztos nem kell bemutatni. A Kikeltetőt is megjárt, de az amúgy TikTokon és YouTubeon nagyot futó rapper első albumát hozta November végén, rögtön olyan featekkel mint mint Krúbi, Jaber, Leggo vagy a nigériai Skeeny Boy. A lemez igazi kavalkád, a szabadság és elveszettség határmezsgyéjén mozog, alapvetően jobban átgondolt, talán komolyabban vett sok-sok kísérletezéssel teli számokkal. Mindezekután furának tűnhet, hogy blogunk egyik legszebb mélyinterjúját vele készítettük, a lemez megjelenéséről pedig itt írtunk.

Beton.Hofi – NULLAKÖZÖD / TÜKÖRTEREM

Beton.Hofi a múltkori gyűjtésünkben is helyett kapott, már akkor sötétebbnek éreztük az újonnan megjelenő számait, amik most egy kétszámos EP-vel bővültek. A már említett ködös, sötétebb hangulaton túl, sokszor akár disszonáns, sokkal erőteljesebben melankólikus hangszerelést kaptak a számok, ANUBII$ producerálásában. A szövegek egyfajta kimerítetlen sikerfogalom definíciókat, árnyoldal világítgatásokat, talán finom beefeket hoznak. Nagy örömünk, hogy Kollár Dea, idei egyik Kikeltetősünk vokálozik a ‘Tükörtermen’, a jövőre készülő Hofi mixtape pedig abszolút várós, izgalmas ügy.

Fat and Cute – Change Myself EP

A Fat & Cute sajnos manapság egyre kevésbé aktív zenekar, éppen ezért lehet mindig nagyon örülni egy-egy olyan életjelnek mint ez az album is, a Change Myself. A megszokott házi készítésű világot remekül hozza, ugyanis a srácok mindamellet, hogy a számokat megírják, feljátszák egyedülálló garázshangzást kevernek maguknak. A zenekar mellett a Fuzzszopók kiadót is jegyzik, amiről még gyűjtésünkben lesz szó. Ez pofátlanul egyszerű, hangos, sáros-zajos és király anyag lett.

Káltes Ekwa – Átváltozások

A 2022-ben feloszlott Gustave Tiger utódzenekaraként idézett Káltes Ekwa debütlemeze November elején jelent meg igazán gazdag hangzáspalettával. A poszt-apokaliptikus, erősen mágikus, sokszor fantasy világba kalauzoló kiadvány tele van szinti- és elektropoppal, sok-sok poszt-punk elemmel, de még darkwavet is találunk rajta. A lemez hallgatása mellé ajánljuk cikkünket is az anyagról.

Baboon King – Is There Shelter?

Majdnem négy éve írtunk utoljára a Baboon Kingről: Gyalus Márk projektje egy fantasztikus színfolt a magyar undergroundban. Tele vagyok asszociációkkal a második ‘Is There Shelter?’ névre hallgató albumát hallgatva: A Samorost játékok zenéjétől Vashti Bunyan örökségéig számos kiadvány eszembe jut. Csukott szemes, figyelemmel teli hallgatás ajánlott, egyszerűen ez az album a saját világában él, de nem zárkózik el semmilyen látogatótól, sőt remek kalauz. Messzemenőkig alulértékelt.

hari_drama sʊl band – Tide

A hari_drama egyik leágazásának, a hari_drama sʊl band friss számát is sokat hallgattuk. Aki nem ismeri annyira a kollektívát és különböző formációikat, azoknak ajánljuk korábbi cikkünket róluk. Egy háromperces lüktető és egyszerre remekül építkező, szórakoztatóan utaztató szám lett a ‘Tide’ ami egyben hamarosan érkező lemez előfutára is.