A tavasz összes színében pompáztak az áprilisi megjelenések
május 10, 2021

Amilyen sokszínű volt az időjárás a tavasz második havában, olyan sokszínűek voltak a friss megjelenések is. Hatalmas debütálás hullámokból, gyönyörű szép zongorás búcsúból és kőkemény zúzásból is kijárt nekünk a hónapban. Alig győztük kapkodni a fejünket, de azért csokorba gyűjtöttük nektek, hogy biztosan le ne maradjatok semmiről.

Flanger Kids – Dreaming of a better world

A blogon debütált a Flanger Kids első négyszámos kislemeze. A lágy, kellemes vokálok társulnak éteri, visszafogott elektronikával. A dalok ugyan az elmúlt egy év termései, mégsem a ború érződik belőlük. És tényleg, ahogy hallgatja az ember hirtelen minden egy kicsit könnyebbnek és elviselhetőbbnek tűnik. A két lány nagyot alkotott az EP-vel és a hozzá készített egyszerű, de nagyszerű animációval.

  • A premierünket itt találjátok!

iamyank – Una Notte

Új lemezzel jelentkezett áprilisban iamyank. Az ‘Una Notte’ egyfajta búcsúlevél egy zongorakészítő manufaktúrának. A röpke harminc percet pedig egy sinco által készített kellemes videó kíséri, mellyel végképp tényleg megteremtődik az elbúcsúzás érzése. Őszintén szólva, valami csoda, amit hallunk ezeken a billentyűkön megszólalni. Úgyhogy csak üljetek le, indítsátok el, hunyjátok le a szemeiteket és élvezzétek minden percét.

  • A blogon részletesebben is beszámoltunk róla, írásunkat ezen a linken leshetitek meg.

Sauropoda – Pangea

A legutóbbi Kikeltetőn különdíjas Sauropoda is elhozta nekünk új albumát. A Pangea névre keresztelt anyag hét számot foglal magába. A lemez dalaiban és között is egyértelműen megjelenik a sokszínűség. Ahhoz pedig minden zenekedvelő kösse fel a gatyáját, hogy követni tudja az ütemmutatók izgalmas váltakozását. A Pangea egyébként a zenekarként való egymásra találás szertelen örömét tükrözi.

  • A linkre kattintva sokkal részletesebb infókat is találtok a lemezről.

Megtűrtek – BUNYÓ

Meglepetés kislemez bombát dobott ránk a Megtűrtek áprilisban. A hyperpunk zenekar egy majd hat percen át tartó dalgyűjteményben fenyegetnek mindenkit, aki megérdemli. Igazán izgalmas három tracket pörgethetünk le.

  • A blogon is írtunk az új EP-ről.

MA’AM – I Need You Dungeon Master

A social distancing ihlette MA’AM új klipjét. Webkamerás és telefonos videók tömkelege mutatja be az elmúlt körülbelül egy év furcsa, szokatlan vagy már nem is meglepő dolgait. A dalban egy lofisabb hangzás mellé társul egy kitalált nyelven énekelt szöveg is. Az egész magáért beszél, nézzétek csak!

  • MA’AM új klipjéről itt írtunk bővebben.

Szalai Anna ft. Dorozsmai Gergő – 20:07

Szalai Anna a karantén időszaka alatt kezdett szólóban kísérletezni, a most megjelent ’20:07′ pedig az első ilyen szerzeménye. A cím persze a kijárásis időkre utal és azért valljuk be, az utóbbi hónapokban a legtöbbünktől elhangzott a „Ma sem érek nyolcra haza” mondat. Dorozsmai Gergő mindezt kíséri enyhén fenyegető zongoraszóval. A dalhoz készült videó pedig kifejezetten megforgatja a világunkat, mint ahogy ez a helyzet is tette. Anna debütáló lemeze egyébként májusra várható.

  • A premier is nálunk volt, cikkünket itt találjátok.

TPSRPRT – Liars

A TPSRPRT új dalát a ‘Liars’-t a 2000-es évek klasszikus videójátékai inspirálták. A srácok reflektáltak az elnyomásra, a sokszínűség elvesztésére és a hazudozásra, mely szerintük a vírus előtt is komoly probléma volt. A klip egyszerűen zseniális, ami a látványt illeti. Pörgessétek!

  • A premierről bővebben a linken olvashattok.

Quiet Kid & The Speakers – All My Friends

Nálunk volt először látható a Quiet Kid & The Speakers új klipje. A dal maga is bír egy is nosztalgikus hangulattal, és az elidegenedésről szól. A klip pedig ennek ellenére egy szerelmi egymásra találásról. És mennyire izgalmas kaland maszk nélküli embereket látni! A srácok egyébként tavaszra ígérnek egy új kislemezt is.

  • A klip koncepcióját bővebben is kibontották a srácok, erről itt olvashattok.

Ritual Glow – Choose The Day

2018-ban bukkant fel a Kikeltetőn a Ritual Glow. ‘Choose The Day’ névre keresztelt új daluk pedig a KERET blogon debütált. A pszichedelikus rock lágyabb felét képviseli a szám, és az alvás és álmodás témaköre ihlette. Ez persze tökéletesen érezhető a hangulatán, hiszen teljesen olyan érzést kelt mintha az ébrenlét határát készülnénk elhagyni éppen.

  • A premierről a linkre kattintva olvashattok.

FILO – Huszonkettő

Újabb Kikeltetős titán szerepel az áprilisi listánkon. FILO nagylemezzel rukkolt elő a nagyérdeműnek ebben a kellemes tavaszi hónapban. Poppunk elemekkel és akusztikus gitárral átszőve idézi meg nekünk a kétezres évek elejének hangulatát. Ehhez még csapjunk hozzá erősen ketyegő beateket és meg is vagyunk az album alapjaival. Aztán ehhez társul a mindennapi élet szentimentálisabb pillanatainak, mint szerelembe esés vagy elengedés szöveg szintű megragadása, és ezzel egy szeretetteljes egészet kapunk.

  • A lemezt alaposan megforgattuk ebben a cikkünkben.

DLRM – DLRM (Self-titled)

Már-már óramű pontossággal érkezik, minden második évben új DLRM lemez. A harmadik album természetesen hozza a srácoktól megszokott grunge-os, stoneres hangzást folkos elemekkel vegyítve. Sőt a szinti szerepe miatt enyhén pszichedelikus hangulatot idéz. Egyébként ez az első teljes anyag, mióta trióként működnek a srácok, így ennek működésébe is betekintést nyerhetünk.

  • Az albumról a linken olvashattok még bőven.

Run Over Dogs – Now Let The Monsters Shine

A Run Over Dogs lemezét őszintén nagyon vártam már. A megjelent kilenc dal pedig egy olyan érzelmi hullámvasútra ültetett fel, hogy nem győztem kapkodni a fejem, lelki mélypontok és csúcsok követték egymást. Az album terápiaként is működött a frontembernek is, aki saját szörnyeiről mintázta a számokat. Ez pedig érezhető a lecsupaszított, nyugodtabb hangulatán is az anyagnak.

  • Ha olvasnátok még a lemezről a linkre kattintva megtehetitek.

Yellow Mood – Brother

A Yellow Mood vakmerően a debütáló kislemezük minden dalához készített klipet, és most elérkeztünk a végsőállomáshoz. A ’Brother’ a banda eddigi egyik leglíraibb dala, telis tele érzelemmel. A képi anyagot ezúttal inkább a zene inspirálta. Így érezhetjük a fiatal fejekben tomboló zavart, káoszt és küzdést is.

  • A premierről többet is olvashattok a blogon.

DB Armitage – Lovelow

Berger Dalma, azaz zenei alteregója DB Armitage második klipjét hozta el az április. A dal és a videó is egy nehéz szakításról szól. A megszokott elektropop most kicsit világosabb színben hangzik fel.

  • A blogon is írtunk az új anyagról.

The Somersault Boy – This Year I’m Lost. The Lo-fi Collection

A Somersault Boy egy egész lemeznyi dalt hozott nekünk a tavasz középső havában. Ezek azonban nem újak, már egyszer 2011-ben felbukkantak az interneten. Így persze előre le kell szögezzük, hogy ez még egy zsengébb, nyersebb dalszerzői korszak terméke. Igazából nem spoilereznék többet, fel a hangerővel és mehet a pogó a kisszobában.

  • Ha olvasnátok erről részletesebben, a linkre kattintva megtehetitek.

Macskin Dávid – Szökés

Macskin Dávid első dala, a ‘Szökés‘ is áprilisban debütált. Dávid egy maréknyi csapattal készítette el a szerzeményt, többek között Tóth Dórival, aki énekel a felvételen, de emellett egy gitáros és egy hárfás is a segítségére volt. Az izgalmas, eklektikus és egyben enyhén folkos hangzás kedvelőinek biztosan elnyeri a tetszését majd.

Vodka For Kids – Votka

A pécsi poszt-hardcore, punk-rock banda debütáló kislemezének első dala a ’Ronnie James Dio’. Ehhez klip is készült, mely a stílustól megszokottan a srácokat mutatja zúzás közben egy lángoló hangfallal megfűszerezve néhol. A Votka EP egyébként négy tracket tartalmaz, amit tavaly nyáron rögzítettek.

Giliszta – Nagyon Süt a Nap

A Giliszta új albuma is megérkezett, mely a Nagyon Süt a Nap nevet viseli. A lemezen szereplő nyolc szám rögzítése nagyjából két éve kezdődött. A zenekar szerint kissé megalomán formában adnak képet az embereket foglalkoztató problémákról. Persze, olyan közönség kedvenc, mint a ’Google Transzlét’ is helyet kapott.

  • Az említett sláger megjelenésekor írtunk a blogon is róla.

Serotonin Valley –  Welcome to Serotonin Valley

A Serotonin Valley bemutatkozó kislemeze találóan a Welcome to Serotoin Valley nevet viseli. A pszichedelikus indierock formáció a kihozott három dalban jól vegyíti punkos és elektropopos elemeket is. Így persze az EP-n is van zúzás és lightos chill is.

Samurai Drive – Hunt

Április végére időzítette új EP-jét a Samurai Drive. A Hunt-on egy dalban közreműködött Deva is, ez pedig a ’Hearts Bound To Fall’. A kislemezen négy szám kapott helyet, melyek stílusukban ötvözik az elektronikus, countrys, folkos és soulos hangzást.

  • Első klipjük megjelenésekor írtunk róluk, a linken olvashatjátok.

Paperdeer – Regularity

A Paperdeer is új klipes dallal jelentkezett áprilisban. A ’Regularity’ azt az állapotot próbálja megragadni, amikor rutinszerűen, érzelemmentesen éljük a hétköznapjainkat. Az alapra a holland énekesnő Alumna hangját csúsztatták rá és ezzel teljesen kiteljesedett a felvázolt hangulat. A videóban pedig a sötét fenyőerdő hatalmas fái között rohanó gyermek képével egyfajta kiút keresést testesítenek meg.

  • Egy korábbi klipjük kapcsán írtunk róluk utoljára a blogon.

Pluto Sound – Nix

Aki szokta olvasni a havi megjelenéseket, annak nem mondunk újat, hogy immár a harmadik válogatással érkezett a Pluto Sound. A harmadik hold pedig nem más, mint a Nix, aki az éjszaka istennője. Ehhez passzolóan melodikus, estékhez tökéletesen illő zenéket gyűjtöttek csokorba. Van rajta Agavoid, Erik Sumo és Törzs is.

  • Az első hold kapcsán már meséltünk nektek a projektről a blogon.

Jazzbois x Inq – Planet 222

A Jazzbois határokat nem ismerve készítette el új klipes dalát a ’Planet 222’-t. Ez a szám egyébként a Mind Connect EP-n található, melyen teljes egészében közreműködött Inq.. A videó pedig mind színvilágának, mind pedig az effekteknek köszönhetően egy kifejezetten retro hatással bír.

Az áprilisi termést jó szokásunkhoz híven egy Spotify listába is összegereblyéztük: