Egyszál zongorával varázsolt el minket iamyank új lemeze
április 3, 2021

Azt hiszem ha én zenész lennék, iamyank akarnék lenni. Szerintem nincs olyan hangszer amin ne tudna játszani, kiváló zeneszerző, övé a legjobb instagram név valaha, mi kell még? Legújabb lemezé viszont visszavesz a végtelen loopolásokból, és vonóval gitározásokból, és visszatér a megbízható zongorához.

Az Una Notte lemez egy búcsúlevél a Klavins Piano Manufaktúrának, ahol David Klavins világhírű zongorakészítő hangszerei készültek. Ezek közé tartozik az Una Corda amiért többek között Nils Frahm is rajongott. Ahogy olvastam ezt eszembe is jutott, hogy nekem igazából az All Melodyről (Nils Frahm 2017-es lemeze) ismerős ez a hangszín, amit elég sokat hallgattam az elmúlt egy évben. A műhely megszűnéséről yank ezt mesélte:

“Pont annyira ért sokként, mint az, amikor megtudtam annó, hogy ez a műhely itt van Magyarországon. Érthető módon erős kötődésem alakult ki az Una Cordával és magával a helyszínnel is. Reflexszerűen jelent meg bennem a gondolat, hogy még egy utolsó emléket szeretnék begyűjteni: egy csendes éjszakai session hang- és képfelvétele tökéletes búcsú lesz a helytől, és kellemes emlékként őrzi majd azt a teret.”

– iamyank

A lemez mind a fél óráját végigkíséri egy videó is, amit az ország egyik legmenőbb zenei/koncertfotósa, Bátori ‘Jim’ Gábor (sinco) készített. Sinco pedig pont ugyanannyira szabad kezet kapott a videóban, mint ahogy maga a lemez készült, és így lett az alkotás ennyire autentikus.

“Kiborít, ha fix pozícióból, állványról kell dolgoznom. Jobban szeretek kézből kamerázni, így lehetőségem van szabadon körbejárni a teret. Pont ez a megközelítés, az improvizáció kiszámíthatatlanága tette izgalmassá ezt a kollaborációt számomra. Az elejétől kezdve egyetértettünk abban, hogy a fő szempont az emberközeliség, szemben a tökéletesre polírozott részletekkel.”

– sinco
  • Ha tetszett a lemez, akkor ne hagyjátok ki az iamyank Live Ensemble fellépését április 17-én az OMC Live session keretében.