Hajózz az alvilág felé a PLUTO Sound jubileumi válogatás sorozatának első felvonásával!
február 18, 2021

A PLUTO Sound neve sokaknak csenghet ismerősen, hiszen számos alkalommal szerepeltek már nálunk a gondozásukban megjelent anyagok. Személyes kedvenc volt a naplemente ívét kísérő AGAVOID korong, vagy Yorgos első kísérlete a technóval, melyet azóta egy újabb, hasonló vizeken evező LP követett. A stúdió hamarosan eléri az 50. kiadványát, amit egy különleges, a Pluto holdjai által inspirált válogatáslemez sorozattal ünnepelnek, aminek az első része, a CHARON nálunk hallható először. 

A korong az alvilág révészéről kapta a nevét, aki ladikjában szállította át a holt lelkeket a Sztüx folyón. P̸r̶e̴p̸e̶t̵u̶u̸m̵Remissio‘-jával nyit, ami kellemesen vezet be minket a sejtelmes elektronikus zene világába chilles leadekkel és tört ritmusú cin sávokkal. Hasonló hangzással, csak torzabb alapokkal, és földön kívüli látogatást idéző dallamokkal folytatja a sort A i w A, a ‘KXTA című trackjével. A 90-es évek IDM-jét idéző ‘Rainyoneeyedman-től egyszerre vonz a csillagok felé az éteri szinti hangokkal, míg domináns basszusával már kezdi megidézni az alvilág hangulatát. A Sztüx folyón való átkelést Function StoreDisappearence újragondolásának hosszúra nyújtott, ókori világot idéző témájával kezdjük meg, ami a sötét, veretős négy-negyedekkel zárul. Ez jó átvezető a válogatás legkeményebb elemére Aether ob der Enns‘-szére, ami izgalmasan keveri az indusztriális stílust tribál sávokkal. Zárásként, az alvilágba való megérkezést szimbolizálja a ‘Soon Vaghy-tól. A lassan építkező ambientes szám kontrasztban áll a korábbi karcosabb témákkal, ezzel megnyugvást ad a holt lelkeknek. 

A válogatáslemez sorozat koncepciójáról és születéséről többet is megtudhattunk a PLUTO Sound alapítójától, Huszár Kristóftól (Christopher Waver, Synonyms, Agavoid): “A kiadó névadása után, 2015-ben fogalmazódott meg bennem, hogy a Pluto holdjairól elnevezve készüljön egy kiadványsorozat. Ekkoriban volt sok tudományos felfedezés a New Horizons szonda által visszaküldött adatok alapján, és először készültek képek a Pluto öt holdjáról is. Ez az ötlet azóta lebegett és 2019 végén került elő újra, amikor észrevettem, hogy lassan az 50. kiadványhoz ér a kiadó, ami tökéletes alkalom a válogatás lemez létrejöttére.

A Pluto bolygótól távolodva, “bentről kifelé” haladva épül fel a sorozat a holdak nevei alapján. Nagyon izgalmasnak találtam, hogy a holdak görög mitológiai karakterekről lettek elnevezve, ráadásul mindegyik karakter kapcsolódik az alvilághoz. Ez alapján készítettem el a grafikai anyagot mindegyik részhez, a névadó karakterek illusztrációival a középpontban. Ekkor még nem volt egyetlen szám sem az anyaghoz, viszont azt szerettem volna, hogy már nagyjából kész koncepcióval keresem meg az előadókat. 

A kiadvány célja, hogy lenyomatot mutasson a magyar, kevésbé ismert elektronikus zenei közegről, bemutatva az egészen friss projekteket is. Válogatva kerestem meg alkotókat, hogy küldjenek számot az anyagra, végül volt, aki nem csatlakozott, de mellette, ahogy alakult a kép, egyre többen érkeztek a jobbnál-jobb számokkal. Olyan alkotók is lelkesen küldtek anyagot, akik több éve a szakmában vannak, de emellett van több friss bemutatkozó is, akiket a kiadványok egyikén hallhattok először. 

Nem volt semmiféle stílusbeli kikötés az előadók felé, hogy mit hozzanak, az összes beérkező anyagot rendeztem a kiadványokhoz, ráépítve a kigondolt koncepcióra. Több bemutatott előadóval is várható a jövőbeni együttműködés, az elkövetkező években reményeink szerint elkészülnek bemutatkozó albumok, EP-k, folytatások, bővítve a kiadó repertoárját.

Az öt EP 2021 első felében, havi rendszerességgel fog megjelenni, júniusban megérkezve az ötvenedik kiadványhoz.”

Ha szereted az experimentális elektronikát, csekkold a PLUTO Sound többi kiadványát is!