Ezeket a magyar zenéket pörgettük áprilisban
május 3, 2020

Koronavírus és karantén ide vagy oda, a hazai zenészeket nem lehetett megállítani ebben a hónapban sem. Jobbnál jobb dalokkal és videós megoldásokkal rukkoltak elő áprilisban, hogy megkönnyítsék az otthon maradást. Többek között szomorkás balladával és izgalmas tánczenével színesítik napjaink, hogy mindenki találjon kedvére valót.

Platon Karataev – Wide Eyes

A Platon Karataev indította a hónapot megjelenéseket illetően, ami elég erősre sikeredett. Új daluk a ‘Wide Eyes’ rögtön klippel lopta be magát a szívünkbe. A kvartett egyébként nemsokára érkező albumáról ez a negyedik szám, ami bemutatásra került. A képi világában letisztult, fekete-fehér sémára épülő videót lágy, mégis energiával teli dallam és ének kíséri. A zenekart kedvelőknek szerintem abszolút nem volt meglepetés, hogy ismét egy remekül sikerült szerzeménnyel fokozzák a teljes LP-re való várakozást. A dal tökéletesen passzol bolyongáshoz, szóval, ha valaki kiszabadulna a lakásból, mindenképp próbálja ki ezt az élményt egy fülhallgató társaságában.

Lázár Tesók – Éjfél múlt

A Lázár Tesók nagyjából félévente lepnek meg minket egy-egy új számmal. Immáron a már nagyon ígért első „tesós” lemezük harmadik ízelítőjét tették közzé. A dalt egy igazán karanténbarát minimál videó társaságában töltötték fel, melyet Papp Zsófia készített a fiúknak. Az ‘Éjfél Múlt’ című új szerzeményük tökéletes társ a vírus miatt magányosan maradt közönségnek, meg persze azoknak is, akiknek néha jól esik egy kis szomorkodás. A tesókban továbbra sem lehet csalódni, minden daluk kicsit más, mint az előző, a hangzást illetően, de eddig még nem tudtak mellényúlni. Nagyon ügyesen csempészik bele a ritmikai DIY megoldásokat (pl.: kitömött, kézzel ütött lábdob) az akusztikus hangzásba, így ez a mostani szám kedvez az enyhén karibi hangzást kedvelőknek is. Kicsit ironikusan talán egy jó pohár bor társaságában a legigazibb az élmény.

Szabó Benedek és a Galaxisok/Galaxisok – M6

A hónap közepe óta már csak Galaxisok néven futó banda év eleji albumáról készített még januárban klipet az ‘M6’ című szerzeményükhöz, melyet most jelentettek meg. A videó megidézi a kicsit szebb időket, amikor még császkálhattunk együtt a városban, nyitva voltak a kocsmák és be lehetett ülni kajálni is egyet. A dalt már valószínűleg sokan rongyosra hallgattuk megjelenése óta, így csak egy gondolatom maradt. Ha elég nagy a monitorod és teljes képernyős nézetre váltasz, olyan lesz, mintha te is a zenekar társaságában ejtőznél egy hideg január estén.

Carson Coma – Egyszerűen Semmi Sem egyszerű

A Carson Coma gondolt egyet és mivel most nem tudnak forgatni, fogták magukat és a meglévő videós anyagaikból dolgoztak. Így született meg munkásságuk első vertikális klipje, mely eléggé közel enged minket a hattagú zenekarhoz. A dal a bandától már-már megszokott fiatalos, dinamikus lendülettel közelíti meg a szerelem témakörét és gyanúsan táncra perdíti a legelgémberedettebb lábakat is a szobában. Ha egy kis jókedvre vágyna most az ember, ez a lehető legtökéletesebb választás.

Fran Palermo – Crocodile Juice Bar

A Fran Palermo új, 11 számos lemezén többek között megtalálható a FOMO zenéje is, emellett rengeteg izgalmas hangzásvilágú dallal találkozhatunk. Kezdetnek rögtön egy instrumentális számmal indítanak, de nem kell sokáig várnunk egy kicsit elektronikusabb vagy punkosabb hangzásra sem. A jó kis Fran Palermósan eklektikus dallamok határozzák meg ezt az LP-t is. Személyes kedvenceim a ‘Jeopardy’ és az ‘A-Aha’.

  • Henrivel, a zenekar frontemberével legutóbb a FOMO c. mozi filmzenéje kapcsán beszélgettünk.

Csóka Ági – feldolgozások

Csóka Ági három feldolgozást is hozott áprilisban. Már ismerős, kellemes hangján szólal meg Boy Azooga ‘Loner Boogie’, a Fidlar ‘Drone’ és a Middlemist Red ‘Evermore’ című dala is. Az eredetileg pörgős számok sokkal nyugisabb verzióit hallhatjuk. Míg előbbire egy ugrálós koncerthangulat jellemző, addig a feldolgozás egy merengős álomvilágba repít. Nehéz kiemelni egyet is, de személyes kedvencemnek az ‘Evermore’-t mondanám.

  • Ági munkásságáról máskor is írtunk már a blogon.

Norbert Kristóf – Covers

Ki ne ismerné a ‘Never Gonna Give You Up’ ikonikus szövegét és dallamát? Hát, így még biztos nem hallottátok! Ahogy még egy tucat másik jól ismert slágert sem. Norbert Kristóf olyan utazásra invitál minket, ami azon a különös élményen, hogy populáris dalokat vélünk felfedezni, gyorsan túlnő. Ezek a feldolgozások a melankólia világába repítenek minket és facsarnak egyet a szívünkön, de úgy, hogy az olyan jól esik, hogy egy percig sem panaszkodnánk.

SmokeFish – Krautfish

A Quimby dobosa, Gerdesits Ferenc és Marlboro Man-beli zenésztársa, Selmeci Péter egy egész lemeznyi anyaggal ajándékoztak meg minket a SmokeFish névre hallgató formációjuktól. A sokat sejtetően Krautfishnek keresztelt albumhoz készült egy beszippantós kisfilm is. A hangzásukban kísérletező, elektronikus dalok egy izgalmas egyveleget alkotnak a videóval és kicsit elgondolkodtatnak, ha értelmezni is szeretnénk a látottakat és hallottakat.

  • Érdekesség, hogy a kísérleti filmet Gerdesits Ferenc legidősebb fia, Gerdesits Pál álmodta meg, akit a  Kikeltetőben is felbukkanó Ohm Maidből ismerhetünk.

Abigél – Seems Like

Nektek is hiányzik már egy jó koncert? Az 90-es évek grunge rockját 2020-ba teleportáló Abigél új videós dala, a ‘Seems Like’ megidézi nekünk a klubkoncertek hangulatát és ez a hiánypótló energialöket nem is érkezhetett volna jobbkor. Talán a hónap egyik legrockosabb dalát vélem ebben a szerzeményben felfedezni. Szerintem nagyon jól szól, minden elismerésem a srácoké és a keverőé. Bólogatni rá otthon is ér!

Bozo – Oh Mann

A Bozo új klipjében nosztalgiázhatunk egyet, milyen jó is volt, amikor még mindenfelé elcsászkálhattunk. A zenekar ‘Oh Mann’ címre hallgató német slágere a túltolt bulizás utáni megbánást is megidézi. Ezt a dalt is inkább egy jó karantén-házibuli ugrálós dallistájára tenném, ha már nem akarunk mást, csak táncolni.

Kolibri – Szívavató

Kolibri az angol nyelvű dalokat magyarra cserélte, de a hangulatot és minőséget megtartotta. A szokásos enyhe melankóliával kevert nyugalom azokat a vasárnap délutánokat idézi, amikor ebédtől jól lakva ül az ember a fotelben és süt rá a kellemes meleg napsugár.

  • A kislemezről itt olvashattok részletesebben.

Thoma Dávid – Confused Nights

Thoma Dávid áprilisi EP-je, a Confused Nights szörfrockos hangzásával csalogatja közelebb a nyarat. Dávid dalaival már a Kikeltetőn megismerkedhettünk, így a kislemez is hasonlóan kellemes érzéseket kelthet bennünk. Bár némi kísérletezést hallani lehet, az alap hangulatát megtartotta az immáron élőben trióvá cseperedett formáció.

  • Az EP-ről bővebben is írtunk.

Mygl feat Halosara és Lev Toystore – Come Back To The Light

Elektropopos újdonság is érkezett a hónapban. A Qualitons gitárosaként ismerős Szőke Barna összefogott Háló Sárával és Boros Leventével a mű elkészítéséhez. A dalt kiegészítették a lehető legegyszerűbb, de enyhe pszichedelikus érzést keltő videóval.

Volkova Sisters – Dear Dancer

Mennyi mindent nevezhetünk táncnak? A Volkova Sisters új és egyben utolsó videójában embereket nézhetünk, ahogy a legkülönfélébb módokon mozognak a kamera előtt. A posztumusz jelleggel megjelenő klip a ‘Dear Dancer’ című dalhoz készült és kiválóan kollázsolja a már említett képeket.

  • A klipről még többet itt találtok.

ivan4sure – cereal

ivan4sure bemutatkozó trackje otthonosan lofi hangzású, minimál zongorakísérettel fűzerezett és indie-pop elemekkel gazdagon nyakon öntött keserédes finomság. Magányos karantén-reggeleken és remélhetőleg majd bormámoros nyárestéken egyaránt bátran fogyasztható.

Teddy Queen  Hétfő Várjon

A főleg alternatív rockban utazó erdélyi trió két kislemez után most egy klipes dallal jelentkezett. Saját elmondásuk szerint a szerzemény egy felszabadult érzésvilágot tükröz, a szabadság és a vendégszeretet egyvelege ad alappillért az egésznek. A fiúknak az a lényeg, hogy jól érezzék magukat, a hétfő majd várhat, a jövőre amolyan „úgyis jó lesz minden” stílusban tekintenek, ez az egyszerű életigenlés pedig az olykor borús karanténhelyzetben jól is tud esni.

Ajna – Rengeteg

Szintén áprilisban jelent meg az Ajna zenekar debütáló lemeze is Rengeteg címmel, a finn Inverse Records-nál. A srácok progresszív kísérleti trió lévén arra törekednek, hogy valamilyen hangulatot, atmoszférát teremtsenek és ezeket nem szokványos zenei képletekbe csomagolva eljuttassák a hallgatóikhoz. A végeredmény egy instrumentális, többnyire békésen hullámzó „rengeteg”, melyben 47 perces, merengős sétát tehetünk.

Fanni Mayer – Stranger Things

Mayer Fanni harmadik dalát, a ‘Stranger Things’-t Londonban rögzítette Ville Leppanen producerrel, akit a HOTS táborában ismert meg. A szerzeményt eredetileg egy be nem teljesedett távkapcsolat ihlette, Fanni a szöveg megírása után döbbent rá, hogy igazából egy traumáját is kiírta magából. A szám az énekesnő és bántalmazó apja kapcsolatát tükrözi és azt, hogy hogyan válik egy ismerős személy szinte idegenné. Fanni fontosnak tartja, hogy a popzenében is lehessen ilyen témával foglalkozni, most pedig, amikor sok család össze van zárva, különösen fontos lehet, hogy beszéljünk róla.

Kihagytunk valamit? Irjátok meg a KERET Facebook csoportjába!