juniusi-megjelenesek-cover
Ezt a 10 magyar megjelenést pörgettük a legtöbbet júniusban
július 5, 2023

A nyári hónapok nem szoktak klasszikusan megjelenés-dömpinget hozni, a turnézó előadók még a két hónapos, back-to-back fesztiválozás előtt adják ki új zenéiket, majd fordulnak rá annak népszerűsítésére Nagykovácsitól Kisharsányig. Ennek ellenére persze mindig történnek izgalmas dolgok megjelenések terén, úgyhogy mutatjuk, mi milyen friss magyar zenéket hallgattunk júniusban.

Carson Coma – IV

Egyből a hónap első napján érkezett az új Carson Coma nagylemez, aminek elég jó beharangozót csinált a ‘Feldobom a követ’ pazar klipje és a lemondott brüsszeli koncert kapcsán kialakult felhajtás a sajtóban. A ‘IV’ érezhetően egy érettebb lemez lett témákban és hangzást is tekintve az eddig inkább kamaszos hangvételű elődjeihez képest. A tónus is kicsit sötétebb, a szövegek is komolyabbak, a recept viszont működik, a CC továbbra is a legnagyobb fiatal tömegeket mozgató zenekar a magyar gitárzenében.

Co Lee – Jól vagyok

Talán azzal senki nem vitatkozna, hogy Co Lee legjobb húzása eddig a magyar nyelvre váltás volt. Korábban az ‘Air’ nagylemez, vagy a nagy köröket futó ‘Iceberg’ is ígéretes volt, ennyire autentikus angollal kevesen tudnak itthon reppelni, de a benne rejlő tehetség egyértelműen máshogy tündököl a magyar nyelvű sorok közt. A tár pedig láthatóan tele van, alig egy hónappal az elég erősen Co Lee-heavy ‘Babel’ után (20/12 szám) itt a ‘Jól vagyok’ EP. A kislemez doc C-vel és BluntOne-nal készült, 4 számos, alig 8 perces, és szokás szerint AKPH-s magasságokat közelítő csavarokkal és flow-val támad.

Baba Aziz – R.I.P.

Tavasszal végre kijött három új dal is az évekig csendbe burkolózó Baba Aziztól, június elején pedig megjelent első lemeze ‘R.I.P.’ címmel. Aziz nem próbált meg új életet lehelni a 2017-8 környékén körülötte kialakult hype-ba, minimális marketing előzte meg a slágerektől mentes, inkább személyes hangvételű lemezt. A közreműködők listájában nincs hatalmas meglepetés, egyből a második számban beköszön Beton.Hofi, akivel a ‘Pulled Pork’-ot jegyzik, és ott van a lemezen Egs és Figura is, akikkel 2018-ban az ‘Új Hullám’ készült. A lemez egy fokkal nehezebben fogyasztható, mint amit a műfajtól megszokhattunk, de azt hiszem pont ez adja az erősségét.

Lakótelep – Közös Költség

Első kislemezével jelentkezett a magyar posztpunk utánpótlás legfrissebb duója, a LAKÓTELEP. A ‘Közös Költség’ négy dala a műfajhoz hűen kicsit keserű, kicsit kilátástalan, de pörgős és mindenek előtt dobgép van bennük. Legnagyobb erősségük egyértelműen az, hogy mindketten vokáloznak, ez például a címadó dalban jön ki igazán egy erőteljes refrénben, többet kéne ezt szerintem használniuk a jövőben. Az idei Kikeltetőben fináléig jutó zenekar fő inspirációi közt a Turnstile, King Krule, hazai frontról pedig a Felső Tízezer és a Hiúz is ott van, ha szeretitek ezt a vonalat, érdemes ebbe is belehallgatni.

Hegedűs Józsi – A Szívemből a félelmet kioltom

Első szólólemezével jelentkezett az elmúlt két év egyik legszerethetőbb előadójává cseperedő, szintén Kikeltető alumni Hegedűs Józsi, a Csillagerdő korábbi frontembere. A ‘Szívemből a félelmet kioltom’ dalaiban, és úgy általában Józsi zenéjében van egy nehezen körülírható tisztaság és őszinteség, ami az én lelkemnek egyszerűen csak nagyon jól esik. Az albumon 11 szám szerepel, ennek egy részét már hallhattatok korábban is, a ‘Szeretőmnek’ és a ‘Gyufa’ például szerepelt a dobogókői sípályán forgott KERET Live-ban.

Hundres Sins – Operett

Az egyik legfelkapottabb, és legbátrabban kísérletező hazai producer, Hundred Sins is új lemezzel érkezett júniusban, ez lett az ‘Operett’. Hundred Sins-nek van egy nagyon jól felismerhető hangzásvilága, ami annak ellenére is trademark már, hogy a szóban forgó albumon is van a drum & bass-tól a gabberig minden. De ha ezt még nem is hallanánk, akkor is tudni lehet ki volt az elkövető, mert ilyen merészeket ma népszerű előadókkal az oldalán senki nem mer húzni. Pedig érdemes lenne, elég csak arra gondolni, hogy Beton.Hofi két legnépszerűbb számát is például rendhagyó DnB alapra ültette Hundred Sins (‘Bagira’, ‘Tiszalök’), szóval van keresnivalója a kísérletezősebb alapoknak a nagyszínpadokon is. Az új lemezen ott van a Kikeltetős ajsa luna és Szlimmy, a blahás Schoblocher Barbara, Járai Márk, vagy Lil Frakk is, és mindegyikük kollaborációjából valami egészen izgalmas kerekedett ki.

LAU – DDE05

Júniusban első saját EP-jével jelentkezett Tóth Laura, azaz LAU, aki idén a Kikeltető zsűrijében is ott volt. Laura régóta megkerülhetetlen alakja a hazai elektronikus tánczenének, úgyhogy nagy öröm, hogy ennek most egy otthon hallgatható lenyomata is elkészült a Dalmata Daniel kiadó gondozásában. A ‘DDE05’ EP négy dala 2020 és 22 közt születtek, mindegyik egy picit más hangulatot hoz, és nagy plusznak érzem, hogy LAU a saját hangját is használja bennük.

Exiles – Healer

Júniusban új válogatáslemezt adott ki a no1. hazai kísérleti elektronikus zenei kiadó, az EXILES. A ‘Healer’-en feltűnik pár ismerősebb arc asvanyviz2 vagy ONAKOM személyében, de jobbára (számomra) teljesen friss arcok gyógyítanak zenéjükkel a lemezen, köztük a múlt hónapban debütáló CRRNT-tel és a Kikeltető shortlistes Kin Teallel, akiről pont LAU nyilatkozta a zsűrizéskor, hogy nemzetközi színtű bass music a produkció.

Fat & Cute – Grand Live

Az új Fat & Cute koncertlemezről nehezen tudtam eldönteni, hogy május 31-én este, vagy június 1. hajnalban ért-e fel a világhálóra, mindenesetre mi ebbe a gyűjtésbe fogjuk sorolni. A 2017-es Kikeltetőben feltűnt, tavaly óta kényszerpihenőn lévő zenekar egy két évvel ezelőtti, szegedi Grand Cafés koncert felvételeit ásta elő és „keverte meg nagyjából”, ez lett a ‘Grand Live’. A lemezen 12 szám van, és egy elég jó lenyomata annak az energiának, amivel a zenekar játszott élőben. Korábban mi is készítettünk velük egy KERET Sessiont, ezt itt tudjátok visszanézni.

0LIBL00D – Continous Self-Examination

Új dalokkal jelentkezett a már a címben is önvizsgálatra hívó Ujvárossy Olivér, azaz 0LIBL00D. A hat számos ‘Continuous Self-Examination’ jól egyensúlyoz a melankolikus, pörgős és relaxáló ütemek közt, úgyhogy bármilyen hangulatban bátran el lehet benne merülni.

A gyűjtéseink mellett újra aktív a folyton frissülő KERET Aktuál playlistünk is, ahol mindig a legfrissebb magyar zenéket hallgathatjátok a Spotify-on!