Kolibri új kislemeze derűs melankóliát csempész a négy fal közé
április 17, 2020

A magyar énekes-dalszerzői hagyományokat őrizve, de új hatásokat is felvonultatva kezdte zenei pályafutását a Kolibri néven alkotó Bognár Bandi, aki 2018-as indulása óta angol dalaival már bejutott a tavalyi Kikeltető legjobb harminc előadója közé, valamint nemrég jelent meg Elloish című első kislemeze. A folyamatos fejlődés jegyében legújabb anyagán az idegen nyelvű sorokat magyarra cserélve ad ízelítőt dalszerzői kvalitásaiból Bandi, továbbfűzve a műfajra jellemző melankolikus, ugyanakkor sajátosan reményteli hangvételt, mellyel már tavaly is kitűnt a Kikeltető mezőnyéből.

Már az első EP-t pörgetve is megfogalmazódhatott a figyelmesebb hallgatókban, hogy a Kolibri nem csak egyszerű, szobában ülős, gitározós-éneklős projekt: bár hangulatvilága a csupasz hangszerelésből adódóan szorosan kapcsolódik a múlt évtized elején csúcsra futott indie-folk előképeihez, afféle kellemes mellékzöngeként felfedezhetőek a műfaj világán túlmutató jegyek. A keresetlen egyszerűség, a dalszövegekben megjelenő témák kézzelfoghatósága, a befelé figyelés és a közvetlen környezet értő szemlélésének egyensúlya mind olyan jellemzői Bandi alkotásainak, amik kifejezetten szerethetővé teszik a dalokat – a magyar nyelven való szövegalkotás pedig tovább árnyalja és mélyíti a szerzemények atmoszféráját.

A Szívavató két dala az ‘Előszoba’ és a ‘Látogató’ címet kapta, amelyek betekintést engednek a magányos hétköznapok intimitásába. Előbbiben a letisztult képekbe gyúrt melankóliát a folyamatos emelkedésben kiteljesedő dalszerkezet oldja fel, ami jellegzetesen pozitív végkicsengést kölcsönöz, a ‘Látogató’ pedig egy történet elmesélésén keresztül tovább szövi a hangulathálót. Az egyedüllét érzése persze nem csak amolyan hatásvadász elem, sokkal inkább a dalszerzői környezet lenyomataként épült bele a dalokba.

„A Szívavató írásakor költöztem át az új lakásomba, teljesen egyedül. Ekkor éreztem meg először, milyen az, mikor teljesen magadra vagy utalva, mikor önállóan kell megküzdened a saját dolgaidért és nincs melletted senki más. Ebből a gondolatmenetből született meg a lemez címe is. Ez a személyesség egyébként elég közel hozta a szívemhez a dalokat – a ‘Látogató’ meseszerűségét nagyon megszerettem, az ‘Előszoba’ pedig ezzel a hangszereléssel lett igazán teljes”

– mesélte nekünk Bandi, valamint elárulta azt is, mennyiben játszott szerepet a Kolibri feltűnése a Kikeltetőben:

„A Kikeltető kapcsán ismerkedtem össze a Platon Karataev zenekar tagjaival – Balla Gergő meglátásai nagyon hasznosak voltak, mikor a ‘Rooftops’ című dalom megjelent a mezőnyben, a Szívavató megalkotásában, hangszerelésében pedig segítségemre volt Czakó-Kuraly Sebestyén is. Eléggé egy hullámhosszon mozgunk a srácokkal, tervben is van egy közös akusztikus koncert a jövőben, ha visszaáll minden a régi kerékvágásba.”

A Kolibri jövőbeni tervei közt szerepel egy másik együttműködés továbbgondolása is, amely meglepő módon az elektronikus szcénát szándékozza megcélozni – ennek első gyümölcse ‘Summer Insomnia’ címmel lelhető fel Spotify-on, amely Lokah közreműködésével született. Bár a műfaj – saját bevallása szerint – kívül esik Bandi komfortzónáján, éppen a kihívás izgalma, a folytonos útkeresés hívta életre ezt a koprodukciót, ahogyan a Szívavató dalait is leginkább ez az erő mozgatja.

Ez a szerteágazó alkotói habitus az, ami a Kolibrit kiemeli az énekes-dalszerzői státuszból, és ami miatt minden bizonnyal még hallani fogunk Bognár Bandi projektje felől a közeljövőben.