IV a magyar igazság
június 14, 2023

Carson Coma részvények jó ideje szárnyalnak, megjelenésről megjelenésre robban a zenekar ázsiója a 2019-es bemutatkozás óta. A IV-re keresztelt, negyedik nagylemezüket már saját gondozásban, a hazai alternatív szcéna talán legnagyobb rajongótáborát megmozgatni képes együtteseként adta ki a CC. 

Hatvanaséveket angolul retrózó suhancokból magyaralterboyband, de merre tovább?

Ez a cikk a Merítés és KERET első kollaborációja. Hallgassátok a srácokat a Lahmacun rádión és kövessétek őket az Instán!

A zenekar érésével párhuzamosan az új anyag is végre átbillen a fiatal felnőttek világába, szemben a korábbi megjelenések jellemzően kamaszos hangulatával. Semmi váratlan nincs abban, hogy érettebb zenészek érettebb dalokat írnak, de volt egy félelmem, hogy a bevált recept meleg vasát fogja ütni a IV is. Ez szerencsére csak részben van így. Organikus szintlépés: ismét kivitelezve. 

A bevált kereteket nem áttörve ugyan, de a sötétebb tónus és bátor témafelvetések új ajtókat nyitnak.

Kiemelkedik az albumról a nem véletlenül pazar klipet is kapó FELDOBOM A KÖVET. A magyarságtudat kérdését járja körül, keresztül-kasul tűzdelve kulturális és közéleti utalásokkal és meglepően erős megmondásokkal. Nem mellesleg zeneileg is lazán az erősebb dalok között lenne egy Fontaines DC lemezen is, a dübörgő ritmuson folyton feszülő, izgi dalszerkezet és CC standardhoz képest minimál hangszerelés húz katarzisig és egy dad joke kaliberű záró rímpárhoz.

Gyakori témák, mint az útkeresés, bizonytalanság és általános önreflexió nem válságtünetként jelennek meg a dalokban, hanem egyéni és közösségi szinten eszközként a kreatív energiák csatornázására. Vagy ahogy a zenekar fogalmazott  a Refresher interjúban: „sokkal olcsóbb zenekart csinálni, mint terápiára járni”. Valami ilyesmi történik, a SZÓLJATOK RÁM vagy a LECSÚSZÁSVESZÉLY alkotói szemszögből, a FANTOMREZGÉS vagy a NEM A TE DOLGOD pedig általános fiatal felnőtt szemszögből boncolgat nagyon jól átélhető és egyáltalán nem lerágott csont témákat. Ajsa Luna Mennyország tourist feldolgozása után nagyot megy a Tankcsapda örökség a NAGYKABÁT-ban is, de több műfajban történik merítkezés discón át a punkig. Személyes kedvencem talán az óriásit húzó INKOGNITÓ a IV-ről.

A IV nem csak a kötelező bölcsész-rockot hozza; zeneileg és témáit tekintve is 
váratlanul érett darabbal bővül a Carson Coma katalógus. Érdemes rápróbálnia annak is, aki az előző megjenésekben nem érezte megszólítva magát.

7.4/10