Ezek voltak a kedvenc magyar megjelenéseink júliusban
augusztus 8, 2023

Júliusban is összeszedtük a legjobb megjelenéseket az uborkaszezon ellenére, hiszen hónap régóta nem telt el úgy, hogy ne történt volna legalább egy-két izgalmas dolog a hazai undergroundban. Új zenével jelentkeztek régi kedvencek, friss Kikeltetősök és olyanok is, akik százezres hallgatottság ellenére is elkerülték eddig a figyelmünket. Mutatjuk, mi mit hallgattunk múlt hónapban.

Holem – self-portrait

Koponyás Dániel, azaz Holem sztorija szinte tökéletes példája a streaming-korszak előnyeinek és kihívásainak. Dániel lo-fi hiphop műfajban alkot, amit az elmúlt években fiatalok milliói használnak tanulásra, relaxálásra, és egy időben szinte minden kúlabb kávézóban ilyen zene szólt. Az emberek többsége ezt persze playlist alapon hallgatja, azaz rákeres valamire olyasmire, hogy ‘lo-fi beats’, és máris megvan a tökéletes aláfestő zene órákra. Ha pedig valaki rákerül egy ilyen playlistre, annak a zenéit jó eséllyel pörgetik bároktól könyvtárakig naphosszat úgy, hogy nem feltétlen az ő munkásságukra kerestek volna rá direktben.

Hasonlót gyanítok Holem esetében is, akiről talán a blog olvasói is kevesen tudnak, legismertebb száma mégis 12 millió stream felett jár. Mindez persze nem vesz el az alkotó érdemeiből, csak jól szemlélteti, mennyivel másképp működik ma a zeneipar, és hogy lehet nagyszínpadok, sőt, egyáltalán fellépések nélkül havi félmillió hallgatót bezsebelni. Dániel júliusban új lemezzel jelentkezett, ami a ‘self-portrait’ címet kapta. Az új anyag inkább boom bapes, minimalistább lett, mint eddigi munkái. Az albumból pedig készül egy deluxe verzió, amin több közreműködő is szerepel majd, tovább szélesítve az eddigi művészi koncepciót.

BeBe – BeBe in Hysteria

Júliusban új kislemezt rakott ki a BeBe is, amit ráadásul meg is filmesítettek. A duó szomorú-feminista bubblegum rapben utazik, ami egészen váratlan (és páratlan) húzás itthon, két éve a Kikeltetőn is nagy sikert arattak a zsűrinél. A 4 számos ‘BeBe in Hysteria’ hozza a klisékkel szándékosan dobálózó, az irónia és a komolyság határán valahol egyensúlyozó, nehezen kibogozható catchy egyveleget, egy hallgatás után pedig garantált az egész napos „neked nem veszem fel, tudod csicskákkal én nem” dallamtapadás. Az EP-n érezhető egy elég erős minőségbeli javulás is a production terén, akár csak a korábbi sláger(?) ‘szexes2‘-höz képest, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy két számban is feltűnik Zorz, akinek a projektjéről már többször is írtunk a blogon.

Csillagrablók – Tapasztalt gázoló

Új számmal jelentkezett a Szalai Anna és Lang Ádi nevével fémjelzett Csillagrablók is júliusban. A ‘Tapasztalt gázoló’ alig másfél percnyi standard punk darálással adja le a műfajhoz és a zenekarhoz hű kiabálós, skandálós energiákat, amitől leginkább zavarogni támad kedvem.

Heavy Mountain Olympia – Sport

Júliusban beharangozta első nagylemezét a korábban Kikeltető shortlistig jutó Heavy Mountain Olympia, ennek előfutáraként érkezett mutatóba a ‘SPORT’. Az új dal elég szokatlan, de nagyon izgalmas recepttel készült, ugyanis körülbelül kilenc kiló autotune és egy kellően dropba hangolt darálás ötvözetéből született. Az biztos, hogy ez a legjobb és legmerészebb dolog, amit eddig kiadtak, és nagyon is jól áll nekik a stílus.

Beton.Hofi – Óceán

Beton.Hofi júliusban új dallal jelentette be a ‘Playbánia’ éra végét, és a trilógia utolsó etapjának kezdetét. Valószínűleg csak beleképzelem, de az ‘Óceán’ hangulatában és mondanivalójában is mintha az előző lemez utolsó dala nyomán szőné tovább a történetet, a család motívuma mindenesetre nekem a legerősebb sor mindkét dalban. A szöveg elég mélyre nyúl, ANUBII$ (co-prod Beatrick) pedig kicsit nyugtalanító beattel festi alá az alig két perces dalt. A dalhoz klip is készült, a nagyszerű Miki357 rendezésében.

Megtűrtek – Mindig Van Lejjebb / Live at Kripta

Múlt hónapban megjelent a Megtűrtek áprilisi lemezéhez egy live session, ami lényegében egy jó hosszú videóklip egy nekifutásra az egész ‘Mindig Van Lejjebb’-hez. A videó a legendás félnyilvános koncerthelyszínen, a Kriptában forgott, és az albumon szereplő összes vendégelőadó felbukkan egy ponton. A live sessiont Földvári Varga Bence rendezte, az operatőrök pedig Lukácsi Benedek és az idei Kikeltető shortlistes Pepee voltak.

FILO – Még nem

Múlt hónap közepén érkezett egy váratlan FILO single ByeAlexszel (apu alias alatt), ez volt a ‘seholse’, ami egyben beharangozta a dalt szorosan követő lemezt, a ‘Még nem’-et is. A dal eléggé letér az OTL-es előadóktól megszokott, már kitaposott trapes hangzás útjáról, de FILO kétségkívül szeret kísérletezni, ‘huszonkettő’ című nagylemezén például az elsők között kezdett gitárból mintázós pop punkos rapdalokat írni. FILO-nak tök jól áll az éneklés a reppelés mellett, és ez a tábortüzes gitározós alap sem rossz, a ‘seholse’ pedig látszólag lassan a legnagyobb slágerévé ér, alig egy hónap alatt kétmillió feletti YouTube- és nyolcszázezret közelítő Spotify streammel. A lemez legerősebb száma szerintem a ‘Zakatol’, ami egy egészen pazar alapra lett ültetve, de ki lehetne emelni a ‘Ködös a város’-t is. A lemezen apu mellett AKC Kretta tűnik még fel, a beatmakerekről viszont nem találtam infót, pedig kíváncsi lennék ki követte el ezeket az alapokat.

efkilenc – Gelato

Új EP-vel köszönt be a Holdudvarból is ismerős efkilenc júliusban, ez lett a ‘Gelato’, ami elmondása szerint egy „útmutató a lazasághoz”. Két nagyobb lélegzetvételű projekt (Farseers Collective és Holdudvar lemezek) után ez most szándékosan kisebb energiabefektetésű, csak a repp kedvéért felvett anyag lett, amin 4 dal és 2 remix kapott helyet. Efkilenc mellett nyhill és tefh tűnnek fel MC-ként, a remixeket pedig slimface és slipport jegyzi.

Selah Vie – Ilyen az élet

Múlt hónapban debütált a Kikeltető shortlistet is megjáró Selah Vie első lemeze, az ‘Ilyen az élet’. A zenekar elég vegyes, a két bőgővel a felállás is rendhagyó, elmondásuk szerint a közös nevező valahol a 70-es és a 80-as évek között van, ha pedig zenekart kéne mondani, az LGT lenne az. A dalok a funk és rock vonalon mozognak, a legjobbak pedig a Foster Dorkával közös ‘Razzia’, és az egész váratlan AKC Misi interlude, a ‘Londíner’.

A gyűjtéseink mellett újra aktív a folyton frissülő KERET Aktuál playlistünk, ahol mindig a legfrissebb magyar zenéket hallgathatjátok a Spotify-on!