Szívfacsaró szörfrock a hálószobából – friss EP-vel jelentkezik Thoma Dávid
április 25, 2020

A Kikeltető után a közönségünk számára már valószínűleg ismerősen cseng Thoma Dávidék neve, aki azonban mégis lemaradt volna az idei etapról, annak most egy friss kislemezzel bizonyítja a trióvá cseperedett formáció, hogy miért is válogattuk őket a januári fináléba. A Confused Nights most nálunk debütál, EP premier!

Ha nem is napra pontosan, de közel egy éve jelent meg Thoma Dávid legelső szólóprojektje, a Lonesome Moans név alatt futó négyes dalcsokor, amelyről anno azt írtuk, hogy az Allah Las és a Growlers laza hangzásvilága szolgált a számok fő sorvezetőjeként. Ezt most sem írnánk másképp, a Confused Nights tovább vágtat az olykor melankóliába forduló szörfrock kitaposott útjain, ellenben az új anyag helyenként már egy kísérletezőbb egyveleg képét mutatja az elődjéhez képest.

“Nagyon sokféle zenét hallgattam, rengeteg funky-t, például Parcelst, inspirált Dennis Lloyd szólóanyaga, de az egyik dalba még egy kis Appalache hegységi folkot is csempésztem. Kísérleteztem dob hangzásokkal is, de ezek mind kis fűszerek, nem mentek a szörfös stílus rovására” – bontotta ki Dávid az új anyag inspirációit.

Mutatjuk a szóban forgó korongot:

Az első kislemezhez hasonlóan a Confused Nights dalai is otthoni körülmények közt, Dávid hálószoba stúdiójában öntöttek formát, a dalszövegek viszont egy sokkal kevéssé komfortos helyről ivódtak a számokba:

„A Confused Nights arra utalás, hogy a szövegek leginkább este vagy hajnalban íródtak egy-egy szomorú, túlgondolós ittas estén. Jó példa erre a ‘Through The Glass’, amit Szabó Philipp barátommal írtunk egy jó pár whiskey után. A cím itt arra céloz, hogy az ember minden egyes pohár után máshogy látja a világot, amikor keresztül néz rajta.”

Mindez egy erőteljesen személyes hangulatot kölcsönöz az EP-nek, amire csak ráerősít az, hogy ugyan színpadon három tagot számlál a formáció, a lemezen egyszemélyes zenekarként szólalnak meg a dalok, még a produceri munkálatok is Dávid fülét dícsérik.

“Ugyan a zenekar már trió formációt öltött, a zeneszerző és a dalszöveg író pozíciót még mindig én töltöm be, ezt a lemezt is egyedül írtam és vettem fel. Az élő hangszerelés már teljesen más tészta, általában leviszem a srácoknak a dal alap szerkezetét, ők pedig belejátsszák a saját elképzeléseiket. Konkrétan újraírjuk a dalokat, szeretek velük dolgozni.”

„A felvételeken ragaszkodom az ötleteimhez, élőben teljesen nyitott vagyok.”

Az EP aktualitása, hogy ugyan nem karanténban íródott és nem is a jelenlegi szituációra reflektálva, mégis összefonódik a mondanivaló a járványhelyzet szülte kihívásokkal, nehézségekkel:

„A lemezt leginkább most azoknak címezném, akik hozzám hasonlóan a jelenlegi helyzet miatt vagy távol kerültek a szerelmüktől vagy pedig pont az összezártságból fakadóan már egymás agyára mentek és kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. Álljatok meg egy pillanatra, becsüljétek meg a párotokat és szeressétek egymást”