Dzsungelmélyi meditációra visz Baboon King bemutatkozó albuma
február 21, 2020

Esőcseppek gördülnek le a levelekről, a napfény csak hébe-hóba hatol át a lombkoronán. A levegő nehéz és meleg, az erdő lakói pedig kórussá egyesülve éneklik a dzungel meséit. Erre a vidékre visz Gyalus Márk aka. Baboon King első albuma, a Folk Songs of a Baboon Nation, és az utazást még azok is élvezni fogják, akik esetleg utálják a magas páratartalmat és a természetet.Márk, aki a Fat&Cute zenekarban egész másfajta szeánszokat hív életre, a héten megjelentette első, több éve érlelődő szólóalbumát, melyet teljes egészében egyedül írt, mixelt és vett fel. A Folk Songs of a Baboon Nation nyolc száma 2016 és 2019 között íródott, majd tavaly a Keleti Blokkban lettek rögzítve. Márk a következőket mesélte a projektről: 

„Talán ott kezdődik, hogy tinédzser koromban fixa ideám volt, hogy írjak és felvegyek egyedül egy lemezt, meg is próbálkoztam vele, de annyira gyengére sikerült, hogy a fiókban maradt. Egyrészt nem tudok igazán énekelni, másrészt technikailag is fogalmatlan voltam, harmadrészt és legfontosabban pedig túlzottan befolyásolt, hogy mit hallgattam aktuálisan. Ezek a próbálkozások szerencsére megszűntek, és helyette másokkal együtt zenéltem többféle bandában, megismertem jó sok zenét, ért egy csomó hatás, és kb. három éve véletlenül írtam pár dalocskát.”

„Akkoriban vettem egy gagyi szerelemgitárt és épp anyagi megfontolásból egy olcsóbb erősítőre váltottam, volt egy szalagos delayem, és ez a három dolog együtt hirtelen szült egy csomó otthoni prüntyögést. Utána fogalmazódott meg, hogy talán most jött el az ideje egy saját albumnak. A felvétel technikailag nem hibátlan és ez sokáig visszatartott attól, hogy kiadjam, viszont a tartalommal meg annyira elégedett lettem, hogy sajnáltam volna nem publikálni.

Úgy érzem, hogy bár ezeken a dalokon is tetten érhetőek aktuálisabb hatások, mégis inkább az eddigi zenehallgatással töltött kb. másfél évtizedem egésze vehető ki belőle, nem egy-egy előadó.”

Fotó: Gyalus Márk

A maximálisan DIY anyaghoz (mely a Fat&Cute saját alapítású, félkomolytalan kiadója, a Fuzzszopók Records neve alatt jelent meg) egy személyre szabott artwork is készült:

„A borítót egy nagyon kedves volt szaktársam, Krippl Gréta alkotta meg. Megkerestem azzal, hogy készülök egy saját lemezzel, elküldöm neki, hallgassa meg, ha tetszik neki és érez motivációt, fessen hozzá albumborítót. Szerencsére nagyon bejött neki, lelkesedett az ötletért és el is készült, 40×40-es méretben szépen itt virít a falamon.”

Márk a szólóprojekt számait némileg lecsupaszítva, február 29-én adja elő legközelebb a nagyon aktuális Évszakváltó melankólia fantázinevű közösségi szomorkodós esten a Babicskában.