Nagyot robbantott a hari_drama Rákoscsabán
december 14, 2022

Meglátogattam hari_drama kollektívát lemezfelvételek közepette, a munkának a legelső eredményét pedig itt láthatjátok először. Jó hír azoknak akik eddig is rongyosra hallgatták a Tibet nyers változatát Spotify-on, most itt van belőle egy live videó!

A Tibet Papp Mukunkda (Muki) Mátyás szerzeménye, a videó Misóta Dani munkája, a zenét Czirják Tamás keverte, a felvételt pedig Pellei Milán Fodor Dáviddal készítette. A dal története tavaly télen kezdődik, amikor víziója volt Mukinak: Egy keleti harcos csatára készülődik a hegyoldalban, kételkedik azon hogy miért is csinálja azt amit, majd eszébe jutnak a szerettei meg a béke amit őriz és nekilendül a küzdelemnek. Természetesen ez a szám nem az intézményesített erőszak támogatása, hanem egy olyan háborúról szól, ami napi szinten lejátszódik mindenkiben amikor megküzdjenek a saját képzeteikkel, kételyeikkel, indulataikkal egy szebb jövő érdekében. Gyakran szenvedünk ezekben vereséget, de az ami fontos, hogy nem adjuk fel.

Az október végi hosszú hétvégén elfoglalták a srácok a Rákoscsabán megtalálható Stanfel családi házat, és öt nap alatt felvettek egy kislemezt, négy demót és egy single-t is. A munkák nem csak a nappaliban, hanem az udvaron lévő kisházban is folytak, sokszor párhuzamosan. Mushu Israel (alapítótag, énekes) arról mesélt nekem, miközben a haját csavargatta be loknikba, hogy az ideális felállása a kollektívának szerinte ha egy sor kis házban folyamatosan csak zenéket tudnának írni, felvenni, játszani. 

kép: Misóta Dani

De mi is a hari_drama? Nem szabad összetéveszteni őket egy egyszerű zenekarral, habár az országban megtalálható tehetséges zenészeknek igen nagy összességét foglalják magukba. A hangsúly mégis szoros közösségen van, de lehet a hari_drama egy esszencia, vagy bármi, ha jó szempontból közelítjük meg, egyfajta kozmikus humor. Belsős viccek követése érdekében érdemes követni őket Instagramon. A konyhában megérkezésemkor, mint a felvételek minden napján, Mushu egy ízletes húsmentes ételt alkotott éppen a csapatnak. Ezzel járult éppen, és állítása szerint főleg a zenekar munkájához, miközben a nappaliban élesben mentek a felvételek. Muki azt nyilatkozta, miközben a befőzött szilvákat szeletelt az alkotásba:

ez ilyen hari_drama konyha, mindenfélét összedobálunk, aztán mégis megesszük.

kép: Misóta Dani

A nagyban folyó munkálatokat megszakította kicsit a hír, mintha valami földrengés, vagy robbanás történt volna. Alaposabb nyomozások alatt kiderül, egy szomszédos bácsi hegesztett a gázpalackja közelében, az elbeszélések szerint nagy baja nem lett. Mielőtt az utolsó szám felvétele elkezdődött volna, a világhírű dobos Stanfel Péter édesanyja kiszolgálta magát az elkészült étellel, habár megjegyezte nekem, hogy még egyik nap sem sikerült a dolgot egy kicsit oda nem égetni.

Miután megtörténtek a kötelező cigikörök, átállások, elhelyezkedtem a kanapé közelében. Mushu valakivel telefonál, nagy az öröm, mint kiderült sikerült lezsírozni egy azóta már lezajlott bécsi koncertet, ilyen szépek voltak ott az emberek:

kép: Hívessy Menyhért

Miután elkezdődött az utolsó rögzítési munka, a kollektíva másik énekese Ndidi mellettem munkálkodott, egy régi koncert setlistjét template-nek használva készített pár műalkotást. Én pedig félig figyeltem a kihallhatszódó zenét, félig pedig matyó meg egyéb népi minták könyveit lapozgattam. A harmadik vagy negyedik próbálkozás után, mire sikerült Vértesi Ferinek (Mordái, Giliszta) betanítgatni a pontos riffeket, elkezdtek kicsúcsosodni a kreatív nézeteltérések. Volt egy rész közel a dal végéhez ami még nem volt teljesen kiforrva, és emelkedett a feszültség a teremben. Türelmes törekvések hatására végül sikerült feloldani és megoldani a helyzetet. Az igazi harmóniának és együttműködésnek a kulcsa nem a konfliktuskerülés, hanem a közösség erőfeszítése a béke irányába, ez pedig igazán irigyelésre méltó és hasznos tudás.

kép: Hívessy Menyhért

Aki szeretné megtapasztalni a hari_drama mágiát, annak még ebben az évben december 27-én kiváló alkalma lesz rá, az Akváriumban fognak fellépni a zïp produkcióval egyetemben.