Búcsúzunk a Sun-Rot-tól
november 3, 2023

2023 nyarán, a Kolorádó fesztiválon adták utolsó koncertjüket a srácok, a csavar viszont az a dologban, hogy feloszlásuk után még kihoztak egy nagylemezt! Azt, hogy imádjuk vagy átkozzuk őket, mindenki eldöntheti magában a lemez meghallgatása után. 

A Sun-Rot munkásságát már az előtt követtük, hogy jelentkeztek volna a 2021-es Kikeltetőbe, hiszen a Carson Coma-ból ismert Héra Barnabás már 2019-ben írt egy kritikát a Sun-Rot első EP-jéről. Ezek után pedig felvettük a fonalat és végig kísértük minden megjelenésüket.

  • 2020-ban megjelent a Garden of Delusions, amiről Barna itt írt.
  • 2021-ben jelentkeztek a Kikeltetőbe, ahol shortlistesek lettek.
  • 2022-ben megjelent első nagylemezük a Dreamer, amiről itt írtunk .
  • 2023 június 19-én kaptuk a hírt, hogy feloszlik a zenekar, a búcsúkoncert július 1-jén lesz a Kolorádó fesztiválon.
  • 2023 októberében pedig megjelent a második és egyben utolsó nagylemezük, a Mirage.

A titokzatos banda tagjait sosem ismerhettük meg igazán, a zenéjüket viszont annál inkább. A lemezek címei is a megfoghatatlanságot, illékonyságot, a józan jelenléttől való elrugaszkodást idézik, úgy, ahogy a zenekar is elillan. A feloszlás fő oka az, hogy a banda két tagja is külföldön keresi tovább az élet értelmét, ezért nem annyira fura mégsem, hogy a feloszlás után adnak ki lemezt, hiszen nem konfliktus vagy kiégés van a háttérben.

Összességében egy nagyon profi lemezről van szó, érződik, hogy a banda mostanra kovácsolódott össze teljesen. Az énekes, Mira hangja véglegesen megtalálta a helyét a hangszerek között, tökéletes egyensúlyban vannak egymással.

A címadó szám, a Mirage az első a lemezen, érthető okból, hiszen egy pörgős, gitárszólóval megspékelt, szörfösen lüktető, táncolható zenéről van szó. A Dahmer in the Sheets címe elég creepy, mert arról a bizonyos Dahmerről van szó, azonban a zene egy csodálatos álomvilágot idéz, könnyed, dúdolható gitár résszel, és egzotikusan seprős dobbal. Az én egyik személyes kedvencem a lemez leghosszabb trackje, a You Caused It All, nagyon fülbemászó, egész nap lehet dúdolni, főleg, ha az őszi esős napok depresszív hangulatát meg akarjuk spékelni, jó értelemben. A Master Key-t pedig szépen el kell menteni nyárra, vízparti létezéshez, mert arra lett teremtve.

  • A zenekar egyébként ma tart egy búcsúbulit a Piciben, ha szeretnétek velük együtt hallgatni a lemezt (felvételről), akkor csatlakozzatok, és búcsúztassátok együtt a Sun-Rot-ot.