Új budapesti experimentális kiadó: Temporary Nites
október 26, 2023

Nemrégiben új kiadó jelent meg a magyar underground elektronika színterén: október 17-én jött ki a noirnite (Benedek Csaba) vezette Temporary Nites első albuma. A szimplán VA névre keresztelt bemutatkozó kiadvány egy válogatáslemez, amihez javarészt a Temporary bulijain már egyszer-kétszer fellépőként megfordult artistok járultak hozzá, különösebb műfaji megkötés nélkül.

Ennek megfelelően a tizenhárom számos album elég eklektikus, de mégis kiválóan működik együtt például az indusztriál techno (Mike Nylons), a hardcore/gabber (Thalium) és a súlyos experi (Alley Catss) is. A Műhely-alapító Obwigszyh a tavaly év végén az Exiles-nál megjelent EP-jére emlékeztető (de ambientnek azért mégsem egészen nevezhető), repetitív, mégis nagyon szép ívet leíró trekkel jelentkezik (Nothing Really Matters Here); a szervezés mellett javarészt eddig DJ-ként tevékenykedő noirnite pedig maga is hozzájárul az anyaghoz az első hivatalosan megjelent számával (Pure luxury along the Georgian Military Highway (from თბილისი to Владикавказ)). Kiemelkedő Eccot Virgo dark ambientből a moduláris szintik lüktetése által lassan ritmikussá váló, textúrákra építő zenéje (Ómassa Concave) – ahelyett, hogy rásütném, hogy simán elmenne egy sci-fi alá, inkább leírom azt, hogy a multidiszciplináris artist (Esteban de la Torre) amúgy a jövő év elején megjelenő második Dűne-film jelmezeihez tervezett elektronikai alkatrészeket.

Az album annak ellenére, hogy sok különböző vonalon mozgó előadót vonultat fel, pont annyira izgalmasan sűríti szűk egy órába az itthoni elektronikus zene nagyrészt sötét, kissé kilátástalan, de azért általában jól táncolható szeletét, amennyire ez lehetséges. A VA az évek óta megkerülhetetlen (pl. Exiles, Műhely, Farbwechsel, Dalmata Daniel Records) plusz a nemrégiben megjelent (lásd a Family Fast-féle 111Records, ZAJ+, vagy a SUTA vezette Marmint Agency) magyar labelek/platformok közösségébe emeli a Temporary-t, ami azért is nagyszerű, mert mivel mindegyikőjük kicsit mást képvisel, a hazai elektronikus zenei közösség organikusan és gyorsuló ütemben egyre sokszínűbbé válik. Ez pedig legalább annyira bíztató, mint az az infó, hogy a Temporary Nites néhány hónapon belül újabb kiadványokkal jelentkezik.

  • Az albumot a szokásos streaming-lehetőségek mellett a Bandcampen tudjátok meghallgatni és megvásárolni.
  • A Temporary Nites, mint kollektíva pedig november 10-én, a Gólyában ünnepli a második születésnapját.

Szerző: Gerlei Dávid

Kiemelt kép: Cerulean Frames