Emlékeket idéz fel Máhé első EP-je – Premier
október 27, 2023

Gulyás Mátyás, művésznevén Máhé, 2023 nyarán adta ki első single-jét, a párizsi-berlini bázisú Crépite kiadónál. Most októberben megjelent az első EP-je, a Recall, amely szintén egy külföldi kiadó, a guatemalai Amselcom gondozásában jelent meg.

Az EP három dalból áll, sokban különböznek egymástól, mégis összeköti őket egy központi motívum, amely egy már-már letargikus képet idéz elő. A monotonitás és a hektikusság keveredésében képesek ezek a dalok egy transzcendens és éteri élményt teremteni. Máhé hipnotikus ritmusaival, a hagyományos downtempo ismétlődő ütemeit ötvözi az ambient tágas és atmoszférikus elemeivel, ezzel is feszegetve a műfaj határait. Az instrumentális vonal integrálása az elektronikus ütemekbe egy dallamos textúrát eredményez, kiterjedt hangzásvilággal, ezáltal pedig ezen két véglet keveréke egy érzelmileg rezonáns hangulatot vált ki.

Ezek a komplex, többrétegű kompozíciók egy olyasfajta nyugalmi állapotot teremtenek meg, mely teret enged a mindfulness irányzatának és az önreflexiónak. Mindegyik szám egyfajta emlék, élmény homályos képének a megtestesüléseként tűnik fel, s egymást követve egyre élesebben és tisztábban láthatjuk az összképet.

Máhé formabontó megjelenése megmutatja, hogy az itthoni zenei szféra milyen széles skálán mozog. Kevesen foglalkoznak ezzel a műfajjal, ezek a dalok mégis azt indikálják, hogy van jelentősége és helye a jelenlegi magyar színtéren.

Az EP utolsó dalához, a ’Lifting’-hez készül egy klip Lukácsi Liza rendezésében, ami hamarosan meg fog jelenni, s ezek mellett igazán izgalmas projekteket várhatunk még Máhétól a jövőben.

Szerző: Le Julianna Phuonglinh