11 izgalmas új előadó, akikre 2020-ban találtunk rá
december 30, 2020

Kicsit olyan érzés, mintha egy előző életben lett volna a hatodik Kikeltető januári döntője a TRIP hajón. Azóta zeneiparilag és minden egyéb szinten ami csak lehetett, kifordult a négy sarkából, de azért történtek jó dolgok is. 2020 legjobb lemezeit gyűjtő listánkban már csokorba szedtük a termékeny karanténidőszak számunkra legkedvesebb albumait, most pedig következzék 11 friss előadó, akik enyhítik bennünk az elmaradt Kikeltető-évad után érzett űrt:

Decolonize Your Mind Society

Lelki szemeink előtt felsejlik a 60-as évek amerikai, sivatagi, pszichedelikus szeánszától kezdve a közel-keleti rituálékig sok minden a Decolonize Your Mind Society elszállós debütlemezét hallgatva. Az egyidejűleg minimalista és eklektikus album október végén jelent meg, de januárban máris a holland Eurosonic fesztiválon segíti majd hazánk képviselésében a zenekart. Ahhoz, hogy magával ragadjon a hipnotikus hangáradat, érdemes lazítanunk zenei beidegződéseinken és valóban nyitott fülekkel rácsatlakozni a zenéjükre.

Deva

Az év egyik legkülönlegesebb zenei szeánsza – a magyar népdalok varázslata, tribal-világzenei fűszerezés, selymes-furmányos elektronika, mindez Takács Dorina, vagyis Deva (Дeva) éteri énekhangjával körbefonva. A szólóprojekt azért is figyelemre méltó, mivel a fiatal énekesnő a dalszerzéstől a produceri munkálatokon át a vizuális megjelenésig mindent saját kézben tart. Három szuper dal (és egy remix) is érkezett tőle idén, nehéz kiválasztani a legjobbat, ezért inkább hallgassátok meg mind. Kíváncsian várjuk, hogy ha végre megint lehet koncertezni, élőben hogyan fodrozódnak majd ezek az energiák.

Dodo

Lacziko Succhiatti Dominik szólóprojektjéről már többször is írtunk. Utaztató és sokszor meditatív pszichedéliájának csavara az a filozofikus töltet, amit hol Charles Bukowski, hol Jean-Paul Sartre gondolatai inspirálnak. Dominik egyébként londoni magyarként többek között számos kivándorolt honfitársunk magányát öntötte hangjegyekbe, mindezt túlzott kesergés vagy naiv optimizmus helyett elgondolkodtató keserédességgel, amihez egy ilyen karanténhelyzetben gazdag év után elég sokan kapcsolódni tudunk.

Flanger Kids

A Flanger Kids csajduójának első szerzeményével a Telekom Electronic Beats nyári válogatáslemezén találkoztunk először, és az ‘In Your Room’ menthetetlenül bele is fészkelte magát a hallójáratainkba. Az egyszerre légies és okos elektronikus zenével együtt szárnyaló énekhang olyan, mint egy ölelés a 2020 viszontagságai között megfáradt lelkünknek. Reméljük, hogy 2021 még sokkal több új dalt tartogat a lányoknak, illetve négytagúvá duzzadt élő formációjukkal is találkozhatunk majd minél hamarabb.

HOCUSPONY

Egyik személyes kedvencem a hazai underground ősenergiáit magukhoz ragadó és heves pogóba pörgető HOCUSPONY. Cina Niccolo, Nyőgér Ádám, Börönte Tamás és Kovács Máté bemutatkozó anyagán mintha csak a Keleti Blokk garázsrockos, punkos esszenciáját sűrítette volna közel nyolcperces, heves extázisba, amit a magyar szöveg még autentikusabbá tesz.

Kolibri

Bognár Bandi Kolibri nevű projektjével már a legutóbbi Kikeltetőben szemeztünk, az ő szívmelengető énekes-dalszerzős vibe-jának azonban kifejezetten szuperjót tett az azóta eltelt idő/karantén/több magyar szöveg. Személy szerint a zenéjét hallgatva gyakran egy fesztivál szellős, de annál szeretetteljesebb sátorszínpadánál érzem magam. Egyáltalán nem bezárkózva a melankóliától, hanem pont ellenkezőleg, szentimentális nyitottsággal fordulva az emberi kontaktusok felé.

Sun-Rot

A 2019-ben alakult Sun-Rot mindkét EP-jéről bővebben is beszámoltunk már (itt és itt). Utóbbi érdekessége, hogy a trióhoz és a szörfös psych rock hangzáshoz Németh Zsófi (Piresian Beach) vendégénekesként csatlakozott. A végeredmény igazán szerethető lehet azoknak, akik a zene jövőjét nem a trapben látják, a koncert iránti igényt pedig talán még jobban elősegíti az a titokzatosság, ami a bandát körbelengi.

Synonyms

Az AGAVOIDból, a PLUTO Sound kiadóból és Christopher Waverként is ismerős Huszár Kristóf és az Isle Of Man. Matos Gergőjének kísérletező kollaborációja a találó nevű SYNONYMS. Formálódó minialbumuk első izgalmas gyümölcse a ‘Vertical Solace’, ami kettejük sokszínű zenei univerzumainak párhuzamosan precíz és játékos metszete. Gitárral és basszusgitárral megtámogatott többrétegű klubzene, amitől könnyen megéhezel a folytatásra.

Villö Acetone

Villö Acetone, vagyis Horváth Villő már legelső dalával és klipjével elcsípte a figyelmünket, majd Amore című kislemeze még jobban felkorbácsolta a hallgatóság kíváncsiságát. Absztrakt összművészeti projektnek beillő zenei és vizuális kísérletezése ráadásul élőben szaxofonnal (Kapusi Viktor) és dobbal (Huszár Gábor) is kiegészül, így formabontó free jazz-art rock orgiára számíthatunk.

yorgos

A Deep Glaze frontembere januárban egy teljesen új zenei arcát fedte fel szólóprojektjében. A World In Our Heads kislemez címével akaratlanul is megjósolta a ránk váró kollektív szobafogság képét, elektronikus zenei hullámaival azonban rögtön meg is nyugtatott mindenkit, hogy az a bizonyos világ a fejünkben véget nem érő afterpartik és lüktető lebegés közepette is megélhető. Decemberben aztán megérkezett a hétszámos folytatás yorgos szobájából, „egy kis tánczene a táncolhatatlan idők túléléséhez”.

Zsüd

Vincze Judit producer/dalszerző/énekes munkásságával korábban Algernon Artworks nevezetű projektjénél foglalkoztunk, azonban idén már Zsüd néven szállította nekünk dalait, amik pontosan úgy funkcionálnak, mint egy zenei nyugtató a 2020-ban megtépázott idegeinknek, ráadásul hamarosan egy teljes lemeznyit is kapunk majd belőlük.  

  • A felsorolt dalokat playlist formájában is megtaláljátok, a HOCUSPONY sajnos hiányzik a platformról, ezért az ő zenéjüket csapassátok YouTube-on!