A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a ’21-es Eurosonicon
december 9, 2020

Ezúttal nem kell a hollandiai Gröningenben utazni, hogy megismerjük a legígéretesebb zenei tehetségeket, ugyanis Európa legnagyobb showcase fesztiválja, a Eurosonic Noorderslag (ESNS) és ehhez kapcsolódó többnapos zeneipari konferencia  jövőre online lesz elérhető 2021. január 13-16 között. A rendezvény célja azonban most sem más, mint növelni az európai zene ismertségét és forgalmát az európai kontinensen kívül és belül egyaránt.

A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic Fesztiválon január 13-16 között, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és zeneipari konferenciáján. 

Januárban online valósul meg a rendezvény: a feltörekvő, ígéretes európai zenekarok online koncertjét ingyen követhetik figyelemmel az érdeklődők.

A mai nappal bezárólag már több mint száz zenekar konfirmált az online koncertsorozat programjába, amelyet egy szakmai zsűri állít össze a jelentkezőkből. Magyarországot két feltörekvő zenekar képviseli az idei mezőnyben, akik a kelet-európai gyökerek felvállalásával mindketten a kulturális sokszínűséget képviselik. Egyikük a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából táplálkozó útonálló folk rock zenekar a Mordái. A zenekar 2019-ben alakult, miután Nóvé Soma 2018-as szóló kislemeze több népzenei indítattású zenészt is megihletett, majd 2020 január végén megjelent a zenekar első nagy lemeze MORDÁI címmel.

A másik Magyarországot képviselő zenekar, a hatfős Decolonize Your Mind Society. A zenekar megszólalása teljesen egyedülálló, hiszen a jávai zenéktől a közép-afrikai polifónián át a japán udvari szertartászenékig, vagy a tiszta hangolású indiai zenétől a közel-keleti makám semleges tercein át a földöntúli hangzású tibeti gyaling kürtökig több ezer éves kultúrák zenéit fogja át és értelmezi újra soha nem hallott módon, a modern kor nyújtotta technológiák segítségével.

A Eurosonic Program igazgatója, Robert Meijerink, elmondta: „Az európai tehetségek felkarolása a Eurosonic szívügye, amely olyan előadók sikeres pályafutását indította el, mint Fontaines DC, Celeste, Christine and the Queens, Stromae, Dua Lipa vagy az IDLES.

Ahogy mondta: Annak ellenére, hogy online platformra kell költöznünk januárban, azon dolgozunk, hogy az előadókat a megfelelő embereknek ajánljuk ki, akik tudnak segíteni karrierjüket előmozdításában”. Nóvé Soma, a Mordái frontembere, a fesztiválon való megjelenés kapcsán hozzátette: 

„A Eurosonic az egyike azoknak az európai showcase fesztiváloknak, ahol éreztem, hogy valódi tétje lehet az ott tartott fellépésnek.”

A showcase fesztivál mellett minden évben egy, a zeneipart átívelő, nagyszabású szakmai konferencia is kapcsolódik a hollandiai eseményhez. Ennek idei kiemelt témája az “Út a felépülés felé”, amivel a szervezők a jelenleg is zajló világjárvány által súlyosan érintett zeneipar közeljövőjének kilátásait állítják a konferencia programjának középpontjába.

A konferencia előadói az európai zeneipar színe-javát képviselik köztük: fesztiválok, kiadók, booking ügynökségek, zenei streaming platformok, és az ipar más megkerülhetetlen képviselői. Az alábbi és ezekhez hasonlóan izgalmas témák várhatóak a négynapos online összejövetelen:

Mikor érkezik a vakcina és mikor indulhatnak be újra a rendezvények?; A streaming most már véglegesen beköltözik a mindennapjainkba?; Milyen hatással van a pandémia a zeneszerzőkre és az előadókra?; Mennyit ad hozzá az élményekhez a VR és AR?; Hogyan fognak kinézni a Covid-biztos fesztiválok?

Ezek és ezekhez hasonló átfogó kérdéskörökkel találkozhatnak majd a virtuális érdeklődők. A konferencián való részvétel 50 euróba kerül, amit az alábbi oldalon lehet megvásárolni. Az online fesztivál egy rövid regisztrációt követően ingyenesen követhető a Eurosonic oldalán. A regisztrálni a linkre kattintva lehet, az eddig bejelentett összes európai fellépők között pedig itt érdemes böngészni – köztük már olyan nevek bújnak meg, mint az Altin Gün, a YĪN YĪN, vagy a Deaf Radio.

  • A Mordái energiái a KERET Sessions falait is megrengették, a videót megtaláljátok ide kattintva