Hangokra fordított szeretetnyelveken szólít meg minket az Algernon Artworks friss kislemeze
február 1, 2019

Nyáron nálunk láthattátok először az Algernon Artworks első klipjét, ami a kellemes, közben mégis feszültséggel és érzelmekkel teli ‘Shoutout’ című dalhoz készült. A videó megjelenése óta eltelt két évszak gyümölcse a most megjelent, Languages of Love című kislemez, ami a ‘Shoutout’ szorongva törődő világát viszi tovább. Kérésünkre Vincze Judit mesélt az alkotási folyamatokról és arról, mit jelentenek ezek a dalok számára.

Az EP a Gary Chapman által megalkotott pszichoterápiai fogalom, Az öt szeretetnyelv (szívességek, ajándékozás, testi érintés, minőségi idő és elismerő szavak) elméletére épül, így a kislemezen hallható 5 szerzemény mindegyike a felsoroltak közül egyet foglal hangokba.

Acts of service“Ez volt az első szám, amin elkezdtünk Somával (Balázs Soma – a szerk.) együtt dolgozni, itt még kvázi szívességként gitározta fel a sávokat, ezért gondoltam, hogy induljunk el ebben a fiókban. :) Nem is fűztem hozzá semmilyen kommentárt, csak átküldtem a számot, és egy órán belül már vissza is kaptam a gitársávokkal. Somával annyira élveztük a közös munkát, hogy a továbbiakban is együtt folytatjuk a zenélést, szóval ez már nem egyszemélyes projekt.”

Quality Time: “Ropogó tűz. Egy jó vörösbor. Egy egész éjjelen át tartó beszélgetés.”

Words of affirmation“Úgy éreztem, hogy nem lenne túl hiteles a dicsérő szavakról instrumentális számot írni, úgyhogy Ossó Balázst is beinvitáltam a projektbe erre a dalra. Nem akartunk a klasszik klisé vonalon elindulni, hanem inkább azt a helyzetet próbáltuk megfogni, amikor olyan kapcsolatban van az ember, ahol különbözőek a szeretetnyelvek. Így lényegében ez a dal egy vallomás, hogy figyu, tudom, hogy te mást vársz el, de hidd el, még ha szétszórt is vagyok, és nem tudom azokon a területeken mutatni, ahol számodra evidens lenne, attól még itt vagyok, és szeretlek.”

Physical Touch: “Ez a szám egy ölelésről szól. Arról a pillanatról, amikor teljesen felolvadsz valaki karjaiban, megszűnsz egy kicsit, és ki is teljesedsz a másik által. Viszont ugyanebben a pillanatban tudod, hogy mindjárt vége, kiszakadsz, és újra a fizikai lét teljes fájdalmában létezel. Ez se nem szomorúvá, se boldoggá nem tesz, egyszerűen csak hálával vegyes alázattal sodródsz az árral, mert mást nem tehetsz. És élsz tovább.”

Gifts“Nehezen tudtam először megfogni ezt a témát, mert alapvetően nagyon törekszem a mindennapjaimban kiirtani mindenféle fizikai dolgot, aminek nincs konkrét funkciója. Viszont degradálni sem akartam, mert közben meg ez egy teljesen valid és ősi ösztön, hogy aki felé közeledni akarsz, annak szeretnél adni valamit. Úgyhogy erre az ősi, elemi erőre fókuszáltam és próbáltam előhívni.”

A dalokhoz fűzött megjegyzések igazolják azt a megérzésünket, hogy ez az album hiába szól a szeretetről, annak elsősorban nem a kedves és léleksimogató, hanem sokkal inkább a sötétebb, alámerülő oldalát mutatja.

A dalok megnyugtató, monoton kattogása néha egészen váratlanul vezet át minket a pillanatnyi könnyedségből a szorító feszültségbe. Egy “szeretetnyelvek” névre hallgató kislemeztől nem feltétlenül számítunk arra, hogy egy vad hóviharba röpít majd minket, a Languages of Love mégis megteszi.

“Összességében nekem iszonyatosan sokat adott ez a lemez. Egyrészt nagyon jó kihívás volt megírni, mert voltak azért kemény mélypontok, amikor legszívesebben csak valami érfelvágós zongoratémát írtam volna, de mivel korábban megkötöttem magam a vízióval, rá voltam kényszerítve egy másik útra, és ez sokszor ki is húzott a gödörből.” – mesélte Judit.

A kislemez mellé egy igazán különleges merch is készült: hivatalos nevén “kamu-kazi”. Ez egy kazetta design-t idéző kiadvány, aminek a belsejében található letöltő kóddal megszerezhetjük az összes eddigi Algernon Artworks zenét.

A valódi meglepi azonban csak ezután következik, a “kazi” ugyanis olyan újrapapírból van, amelynek előállítása során virágmagokat kevertek az anyaghoz. Tehát nem csupán zenét, hanem a papírt elültetve még egy extra virágoskertet is kapunk! Lehetett valaha ennél konkrétabban profitálni a lelki merülésből?

  • Az Algernon Artworks mindeközben már a következő projektjét tervezi, így tavasszal csupán kétszer csíphetjük el őket élőben: legközelebb február 23-án a Szimpla Sonarban -ahol a koncert egy tematikus versfüzérrel is kiegészül majd, utána pedig március 1-jén Sepsiszentgyörgyön a Szimpla Sonar DJ verseny nyerteseként zenélnek nekünk.