Kuckózz be október legjobb magyar zenéit gyűjtő listánkkal
november 11, 2020

Beköszöntött az október és vele együtt a vérbeli őszi időjárás is. Ha nem lenne elég, hogy állandóan esik, még egyre korábban is sötétedik. Azonban ehhez az otthonmaradós, bekuckózós, kakaóval és borral átvészelős napokhoz tökéletes alkotásokkal rukkoltak elő zenészeink. Van pár új album, dal és videó is, úgyhogy elő a puha pulcsikkal, tekerjétek fel a hangerőt, és élvezzétek az ehavi újdonságokat.

Galaxisok – Történetek mások életéből / A bika

A Galaxisok mintha egy percet sem tétlenkedtek volna 2020-ban, ugyanis idén már a második lemezt adták ki, ráadásul a Történetek mások életéből egy duplaalbum. Hangulatában alapvetően a szeretett, igazán „galaxisokos” élményt kelti, bár azért kifejezetten sok a bulis dal és izgalmas újdonság is. Mindenfélét kipróbáltak, amit eddig nem. Ilyen a friss klipes ‘A bika’ is.  A videót a KERET-es Komróczki Dia és Pécz Roland készítették, és rendhagyó módon – az Égből pottyant meséket megidézve –  zsírkrétarajzokon keresztül illusztrálták a történetet. Aki kedveli a srácok korábbi albumait, de érez késztetést mindenféle új izgalmak felé, az nyomjon rá a play gombra és tekerje fel a hangerőt.

  • Az említett klip egyébként nálunk is debütált.

Carson Coma – Lesz, ami lesz

A szemtelenül fiatal srácoknak októberben jelent meg a második nagylemeze, Lesz, ami lesz címmel. Tartalmaz többek között olyan slágereket, mint az ’Én még sohasem’ vagy az ’Egyszerűen semmi sem egyszerű’. Emellett található rajta egy olasz dal, és az első album után, kicsit tovább kalandozik a különböző stílusok mentén. Húzzátok fel a kordbársony szettet és mehet a densz a hálószobákban!

  • A Kikeltetőn feltűnt Carson Coma a KERET Sessions alkalmával játszott nekünk pár számot, amiket itt tudtok meghallgatni.

Fran Palermo – Crocodile Juice Bar (Live At The Bauxite Mine)

A tavasszal megjelent albumuk címadó dalához készítettek a Fran Palermo-s srácok egy igazán különleges videót. Azon túl, hogy a szám live verziója hallható, nagyot dob az élményen az igazán lenyűgöző képi világ. Gánt határában, egy bauxit bányánál forgatták, és az art director szerepét maga Henri töltötte be.

  • Henrivel májusban interjúztunk a zenekar legújabb lemezéről.

Apey & Schoblocher Barbara – Dance with the Devils

Ki ne szeretne olyan termékeny kapcsolatot, mint amilyen Apey és Schoblocher Barbié. Második közös daluk, a ’Dance With The Devils’ egy igazán kellemes country-sláger, melyhez rögtön videót is készítettek. Úgy tűnik, ez a hónap a megnyugvásról szólt, már ami a látványt érinti. Lágy tónusú képek és a dal stílusához tökéletesen passzoló helyszín segít egy kicsit kiugrani az októberi hidegből. 

Solqlap Budapest ft. Emmavie – Sweet

Igéző hangú, londoni énekesnővel rögzítette legújabb dalát a Solqlap Budapest sokoldalú hiphop kollektívája. „Figyeltem, ahogy ezek a srácok lehúznak egy presszót, felállnak, váltanak néhány szót, leülnek a hangszereikhez, és mintha varázslat történne – a dalok szinte maguktól megszületnek. Igen, ez az EP szeretetből és varázslatból született” – nyilatkozta a közös munkáról Emmavie.

Dodo – Being And Nothingness

Lacziko Succhiatti Dominik, művésznevén Dodo utaztató pszichedéliával és elektronikus lüktetéssel nyitja fel harmadik szemónket Being And Nothingness című szerzeményében, melynek erejét a meditatív vizuál csak felerősíti.

God & Monkey – Timemanagement

A vírushelyzet közepén sokunk számára igazán aktuálisnak számító címmel és témával jelentette meg legfrissebb klipjét a God & Money zenekar, mely nem mellesleg egyik legütősebb dalukhoz készült. Egészen nosztalgikus belegondolni, micsoda pogó is indulna erre a trackre egy koncertjükön, azonban mivel ez egyelőre egy távoli ábránd csupán, így addig is vigaszt találhatunk az egyszerre idilli és szürreális új klipben.

  • A dal a srácok Everybody’s Gonna Make It This Time című nagylemezén is helyet kapott, amit mi is alaposan górcső alá vettünk.

Fehér Balázs – She’s Cool

Fehér Balázs második dala jelent meg szeptemberi visszatérése óta. Egy koncert keretei között már meghallgatható volt a teljes album, bár az még digitális formában várat magára. Így addig is be kell érnünk a klipet is kapó ’She’s Cool’ című szerzeménnyel. A dal hangzásában tökéletesen passzol a korábbi szóló számok világába, és megvan benne az a nehezen megfogható, egyértelműen Fehér Balázsos hangulat.

https://www.youtube.com/watch?v=imXBO167cLM&ab_channel=feherbalazsmusic

Cz.K. Sebő – Out Of Words

Cz.K. Sebő ‘Out Of Words’ című dala már ismerős lehet a vájtfülűeknek, azonban most Komróczki Diával egy igazán különleges videót készítettek hozzá. A kisfilm születésének háttere, hogy Diának kellett a Werk Akadémiára készítenie egy vizsgafilmet, és végül a videó témájának a pánikbetegséget választotta, amihez pedig Sebő dalában hibátlan aláfestőt talált.

  • Ide kattintva bővebben is olvashattok erről, hiszen a kisfilm nálunk mutatkozott be.

Papaver – Utilities

A Papaver új dala ’Utilities’ névre hallgat, és egy hétköznapi történetet mesél el. Szendrey-Nagy Olivér dalszerző szerint arról szól, hogyan jut el egy kapcsolat az első randi izgalmától, az együttélésig, és hogyan történik mindez oly észrevétlenül. Talán nem is olyan meglepő, hogy jelenleg az album elkészítésére, stúdiózásra koncentrál az alkotó.

Nunki Bay Starship – What God Said (live session)

Még egy live videót tartogatott nekünk az október, ez pedig a Nunki Bay Starship ’What God Said’ című szerzeményéhez készült.  A dal a mostanában a zenekar háza táján lévő jó és rossz történéseket foglalja magába. Emellett ez a szám a tavasszal megjelenő új album előfutáraként is funkcionál. Külön érdekesség, hogy az egysnittes felvétel egy magánreptéren készült.

  • A blogon olvashattok még egy korábbi interjút a zenekar énekesnőjével.

O’SULLIVAN – Little Bird

A Mongooz and the Magnetből ismerős Ian O’Sullivan első szólódalát fújta el nekünk az őszi szél. Az indie-popos dal videóklippel együtt debütált. A szám hangulatában keveredik a szabadság érzése és az elmúlás gondolata a nosztalgikus merengéssel. A ’Little Bird’ klipje pedig egy kvázi összművészeti kollaboráció eredménye, mely részben hazánkban, részben Írországban készült.

Perrin – The Hills

Készülő lemezéről hozott új dalt októberben Perrin. ’The Hills’ névre keresztelt új szerzeménye egy álomszerű utazás érzetét kelti. A számhoz klip is készült. A hónap második olyan videója ez, ahol meseszép tájakért nem kell a szomszédba mennünk, elég csak elindítanunk ezt, ugyanis a képi anyag a Káliban készült.

  • A blogon visszanézhetitek a KERET Sessions-t, melyben Perrin játszott nekünk.

VAN filmzenekar – Szél

Immáron a második nem filmhez köthető dallal jelentkezett a VAN filmzenekar, aki jelenleg is dolgozik következő albumán. A ’Szél’ című számukhoz eredetileg klipet is terveztek, de aktualitása miatt hamarabb megjelentették, azonban a videó is el fog készülni fog hozzá. Szerencsére így sincs hiányérzetünk.

BAAB – Ó, kapitány

A nyáron megjelent lemezük második videós dalát hozta az el nekünk a BAAB zenekar. Az ‘Ó, Kapitány’-hoz készült klipben kicsit felidézik a felhőtlen nyarat. Érdemes lehet megjegyezni azt is, hogy a számot tekinthetjük a banda tisztelgésének a Beatles előtt, hiszen mind nagyon szeretik.

Sasa Lele – Is It The Right Time?

Ebben a hónapban jelent meg a Sasa Lele funkos, stoneres, indie-rock banda bemutatkozó EP-je. A három nemzetből összeálló kvartett azt javasolja, hogy a kislemezt egy csípős őszi reggelen hallgassuk meg, hogy igazi valójukban élvezhessük a dalokat, ahogy a hideg ellenére a lelkünk szépen fokozatosan felolvad. Azért halkan megjegyzem, hogy kora este is ugyanannyira élvezhető ez a négy dal.

  • Korábban már írtunk a blogon a debütálásukról.

ivan4sure – Cider

A hálószobapop, indie-pop fiatal tehetsége ivan4sure ’Cider’ című dalát rögtön klippel együtt mutatta be a nagyérdeműnek. Míg a dal a karantén utáni szorongásait dolgozza fel, addig a videó a Z-generációsként való felcseperedését fővárosunkban. Akinek elnyeri tetszését, annak megsúgjuk, hogy Iván tavaszra ígéri EP-jét.

Csordás Gábor – Funkventure

Csordás Gábor zongorista-producer zenei életútja kifejezetten korán indult, és érdekesen is folytatódott. Nem csoda hát, hogy új lemezén afrikai ritmusok, futurisztikus sci-fi funk, chilles, ibizás deep house, nagyvárosi boogie-diszkó, trópusi szintipop, modern jazz és kozmikus funk groove örvénye szippant be minket. A dalok egytől egyik utazásérzetet keltenek, így nem is véletlen az album Funkventure elnevezése. A funk maga pedig erőteljes alapeleme a zenéjének.

  • Egy szó, mint száz, a blogon erről részletesebben is olvashattok.

Alfa Nova – Golden Promises

Magyar gyökerekkel is rendelkezik a brightoni központú Alfa Nova. A srácok izgalmasan társítják az indie-popot a pszichedelikus elemekkel. Most második single-jük érkezett hozzánk, mely a ’Golden Promises’ nevet viseli. A dal megőrizte a korábbi melankóliát, azonban kicsit fel is dobta azt.

Route 8 – Tomorrow Comes Today ft. Quails

Az elektronikus zenei szcénában már ismerős Route 8 nemsokára megjelenő lemezének teasere ez az ausztrál Quails közreműködésével közösen készített szám, a ’Tomorrow Comes Today’. A dalhoz animációs klip készült. A videó inkább hangulatot közvetít, mintsem konkrét sztorit, de azt nagyon ütősen teszi.

AnnaElza x Kanizsa Gina – NEXT STOP

AnnaElza egyike az igen kevés hazai női producereknek, emelett pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett. Kanizsa Gina a Zeneakadémián diplomázott, és tagja egy acappella együttesnek. A lányok kollaborációja pedig nem mostanában kezdődött, a közös szerzeményekből egy válogatott csokor kerül napvilágra. A válogatás első dala a ’Next Stop’, mely arról szól, hogy nem érdemes rágódni és haragot tartani, meg kell keresni azokat a helyeket, ahol boldogak lehetünk.

Emicon – All What I Have

Emicon szerzeményeit csak film nélküli filmzeneként szokta kategorizálni. A most megjelenő videós dalában, az ’All What I Have’-ben a benne lévő belső elképzelt jövő és megvalósult jelen közti ellentétek köszönnek vissza. Az indie-pop számot egyfajta ars poeticanak szánta.

Yellow Mood – Where Do They Go

A Yellow Mood első klipje egy roadmovie és egy házibuli keveréke. A ‘Where Do They Go’ egy igazán szuper utaztatós zene, melyben izgalmas elegyet alkotnak a blues, a rock, a funk, a jazz, és a pop elemek. Ez a dal az első szelete a készülőben lévő négyszámos EP-jüknek.

  • Ha többet szeretnétek olvasni a klipről, itt megtehetitek.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába

Címkép: Perrin – The Hills / YouTube