Mutatjuk a 15 legizgalmasabb magyar megjelenést májusból
június 2, 2023

Újraindulnak a blog havi gyűjtései, amikben az elmúlt hónap legjobb és legizgalmasabb hazai megjelenéseit szedjük listába. Klipektől nagylemezekig, a legígéretesebb új előadók demóitól furcsa bootlegekig keresgélünk, szokás szerint műfaji megkötések nélkül. Szerencsénkre májusban rengeteg jó dal és klip született, nekünk ezek voltak a kedvenceink.

Lenkke_ – Chill

Új dallal jelentkezett a Kikeltető szezonok egyik legnagyobb live szettjét gurító Lenkke_, aki pár hónappal első demói után a rengeteg pozitív visszajelzés mellett már a zsebében tudhat egy Kolorádó nagyszínpadot, és egy Szigetes fellépést is. Az elektronikával vegyített, alternatív popos ‘Chill’ az eddigi megjelenésekkel ellentétben már a nagyobb streaming oldalakra is felkerült, Lilivel pedig egy videót is forgattunk két hete, nézzétek meg azt is.

Wavy – Babel

Májusban megjelent a régóta ígért ‘Babel’, a Wavy kollektíva első, egyből duplára sikerült nagylemeze. Az anyagnak van egy elég erős all-star gála hangulata, 25 előadó váltja egymást 20 számon keresztül, néhol pedig egész váratlan találkozások születtek. Csak hogy érzékeltessük ezt a zűrzavart, ott van a lemezen például Nagy Emma, gyuris, Holi, Co-Lee, Kolibri, Solére, Kebab és a rejtélyes KizzaPing69 is, ez pedig elég jól megágyaz egy posse cutokban nem szerénykedő, sokszínű, de mégis koncepcióban egységesnek tűnő lemeznek. A ‘Babel’-ről egy hosszú, excel táblás részletekig menő kritikát is írtunk, ezt itt tudjátok elolvasni.

Lakótelep – Körök a ligetben

Hamarosan új kislemezzel érkezik a magyar posztpunk utánpótlás legfrissebb zenekara, a Lakótelep. A Kikeltetőt is megjárt duónak ez a második hivatalosan is megjelent dala, amit egyben az EP felvezetésének is szánnak. A ‘Körök a ligetben’ egy hangulathoz passzoló, VHS kamerával készült DIY klipet is kapott sok kutyázással, deszkázással, és persze panel esztétikával.

AKC Misi – Long Live AKC

AKC Misi hónap elején bejelentkezett egy friss dallal, ezt pedig szoros tempóban egy egész lemez követte, ez lett a ‘Long Live AKC’. Az anyag sokkal kísérletezősebb, mint az első két szólólemez: a laurie.-val közös gitározós-éneklős ‘Növök fel’ például egészen váratlan húzás a lemezen, de az ‘Utca Verified’ vége felé is beköszön például egy szokatlan drum & bass switch. A featek terén is nagyobb a kikacsintás, ott van a lemezen Miller Dávid, Essemm és a Kikeltető shortlistes Szlimmy is, de persze az OTL All-Stars vonal sem marad ki, rögtön egy gyuris közreműködéssel a második számban.

barnaszokebarna – Odaadom

Májusban nálunk debütált a The Qualitonsból és a Jégkorszakból ismerős Szőke Barna második szólóprojektjének második dala, a barnaszøkebarna alias alatt megjelent ‘Odaadom’. A dal egy nagyon jóleső, lötyögős diszkós hangulatot hoz, ami reményeink szerint valamikor színpadra is kerül. „Ha lesz felkérés, és van értelme lötyögős táncoló tömegeket szórakoztatni, akkor átgondolom.” – válaszolta Barna a projekt kapcsán, majd hozzátette, hogy „aki szeretné hallgatni a telefonján, kérje el, írjon privibe az instagramon, mivel a dal egyelőre csak YouTube-on van fent. Állítólag hamarosan lemezzé kerekednek a dalok, ha így lesz, szólni fogunk róla.

Panel Surfers – Floating Vibes / Hatos

Bármiféle előjel nélkül megjelent májusban két Panel Surfers dal, ami azért nagy szó, mert már nem aktív a zenekar, szóval amolyan posztumusz kiadványról van szó. A ‘Floating Vibes’ és a ‘Hatos’ a PLUTO gondozásában jelentek meg, a felvételeket a kiadó vezetője, Huszár Kristóf készítette még 2016-os nagylemez előtt a hajdani Keleti Blokkban és egy pincestúdióban.

granato – roadkill

Új háromszámos kislemezt adott ki granato is ‘roadkill’ címmel, ezúttal magyar szövegek mögé rejtve az energikus, nehezen definiálható darálást. Az 111 Recordson megjelenő EP-n felbukkan az idei Kikeltető shortlistjét megjáró Pepee, illetve a Megtűrtek is, mindkét feat tökéletes match. Állítólag kapunk majd egy másik háromszámos anyagot is „könnyebb” dalokkal, várjuk.

111family · granato – roadkill

Carson Coma – Feldobom a követ

Tegnap megjelent a negyedik Carson Coma lemez, két hete pedig az első dal is róla, a májusi válogatásunkban így hivatalosan most ez kap helyet. A ‘Feldobom a követ’ az ország elhagyásának gondolatát járja körül, sok-sok aktuálpolitikai áthallással. Nem idegen a zenekartól a hasonló témákba való beleállás, elég csak az LMBTQ+ kisebbséggel szembeni gyűlölködés kapcsán felszólaló ‘Pók’-ra, vagy az elmúlt hetekben nagy port kavaró, lemondott brüsszeli koncertjük ügyére gondolni. A dalhoz Horváth Viktor rendezett egy csodálatos videóklipet, amiben többet között Péterfy Bori és Riger János is feltűnik.

hari_drama – Hari Drama Quintet

Új kislemezzel jelentkezett a Hari Drama Quintet, ami alatt a hari_drama eredeti felállásából kiragadott öt férfiú mellékprojektjét kell érteni. A 6 szám mindenféle pszichedelikus-fúziós-jazzes témákon vonul végig, melyek egy része jammelésekből lett kiragadva, másik fele pedig előre megírt témákon nyugszik. A felvételekről korábban itt írtunk egy hosszabbat, ezt itt tudjátok elolvasni.

CRRNT – Grit

CRRNT a tavalyi Electronic Beats ‘experi’ válogatásán tűnt fel, májusban pedig kirakta első saját EP-jét is ‘GRIT’ címmel. Horváth-Karacs Ákos a dalok egyikében sem játszik biztosra, az egész EP elég szerteágazó, van benne drum & bass, HC, breakbeat, talán még egy kis dubstep is, a műfajok pedig dalokon belül is jönnek-mennek. Nem könnyen táncolható, de annál izgalmasabb megoldásokkal operál. A kislemez szintén az 111 Records gondozásában jelent meg, elmondásuk szerint a ‘GRIT’ a „posztmodern újragondolása a klasszikus avantgárd elektronikus zenei mozgalomnak„.

111family · CRRNT – GRIT

Csinszka – First

Csinszka a 2020-as, igencsak bíztató ‘Looking Down’ után jelentkezett ismét új dallal, a ‘First’ pedig már egy nagyobb projekt első lenyomataként értelmezhető. A dal jazzes, alternatív r&b vonalon mozog, az aláfestésért pedig Sági Viktor, Czirják Tamás és Molnár Bencze felelnek a Jazzboisból. Az erdélyi énekesnő hamarosan egy egész albumot is megjelentet ‘Finally Opening Up’ címmel, amely egy 12 lépcsős útkeresést térképez fel, keverve az élő és digitális hangzást, kísérletezve az alternatív r&b, a hip-hop, a fúziós jazz és a pop/elektronika elemeivel.

Baba Aziz – Miért nem léptünk le / Brexit

Jövő hét pénteken érkezik a várva várt első Baba Aziz nagylemez. Még áprilisban, több év szünet után köszönt be Aziz a gitárból mintázós ‘Linkin Park’ című dallal, ezt pedig májusban előbb a régebbi zenéire hajazó ‘Miért nem léptünk le’, majd a Figurával közös ‘Brexit’ követték. Reméljük az új lemez dalait a korábbiakkal ellentétben már élőben is hallhatjuk.

Mayberian Sanskülotts – Akarat Remixes

10 éves lett májusban a talán legjobb Mayberian Sanskülotts szám, ennek apropóján pedig készült egy remix lemez a Dalmata Daniel kiadó vezényletében. Ha szeretitek a dalt, akkor szinte kötelező belehallgatni, a 10 újragondolás közt mindenki megtalálja a hozzá passzolót, LAU négynegyedes, táncolható remixétől MA’AM egészen elvarázsoló, kísérletezős változatáig.

Henri Gonzo és a Papírsárkányok – TV Hangyák

Májusban megjelent a Henri Gonzo vezette Papírsárkányok első klipje, ami a ‘TV Hangyák’-hoz forgott. A dal szerepel az idén tavasszal megjelent, gyakran személyes hangvételű ‘A Cementkert’ című nagylemezen is, ami a Fran Palermo-ból ismerős frontember első magyar nyelvű szárnybontogatása, a klip pedig első saját rendezése. A művészi, fekete-fehér videó egy leányfalvi villában forgott a Jimmy-sorozatban is játszó Bíró Panna Dominika főszereplésével.

Musspell – Unity All and All

Első lemezével jelentkezett a Kikeltető shortlistes Musspell is, ami a nagyszerű iamyank producerálásával, illetve Zságer Balázs kiadójánál jelent meg. A kolozsvári duó ‘Unity All and All’-on is folytatja az összetett vokál harmóniákra építő, misztikus északi folklórból merítő zenéjét. Elmondásuk szerint az albumon található motívumok az álomvilág köré lettek felépítve, még pontosabban az elalvás és a felébredés közti állomások köré, amikor az egyedüllétet és az egységben létezést egyaránt megéli az ember.

A gyűjtéseink mellett újra aktív a folyton frissülő KERET Aktuál playlistünk is, ahol mindig a legfrissebb magyar zenéket hallgathatjátok a Spotify-on, valamint elindult ennek az archívuma is.