Londoni tehetséggel rögzítette friss anyagát a Solqlap Budapest csapata
október 5, 2020

A Solqlap Budapest már tíz éve hozza a jobbnál jobb hip-hop beateket élő jammeléseik alkalmával – akár olyan neves MC-knek vagy énekeseknek nyújtva alapot, mint Saiid vagy Sena –  azonban eddig fájóan kevés stúdióanyaggal örvendeztettek meg minket. A héttagú kollektíva, melynek tagjai szinte mindannyian szerepeltek már szólóban vagy más projektekben hasábjainkon, most végre megtörte a 2016-os Abony Sessions óta tartó a csendet, és egy háromszámos EP-t csepegtettek nekünk dalonként sorjában, a most megjelent, címadó ‘Sweet’-tel zárva a sort. A kislemezen Emmavie csatlakozott a csapathoz.

A  sokoldalú, de karakteres énekesnő már zenélt többek között Alfa Mist vagy IAMNOBODI mellett is, valamint ‘Honeymoon’ című debüt albumával az egyébként DJ-ként is kiemelkedő Idris Elba tetszését is kivívta.

A sok jó emberről tudjuk, hogy elférnek kis helyen is, azonban ha több, külön-külön már bizonyított művész kezd közös alkotásba, abból könnyen lehet versengés azért, hogy ki kerüljön előtérbe. A Solqlapnél persze erről egy percig sincs szó, hiszen minden hang magától értetődően illeszkedik a másikhoz és könnyedén viszik tovább a magukkal ragadó dallamokat a ‘Sweet’ első hangjától az utolsóig.

A kezdő felütésben refrénnel indulva egyből fejest ugorhatunk a neo-soul mámorító világába. Ezt az első feszes lüktetésű, mégis laid-back verse követi, amit a Boros Levente aka Lev Toystore-ból (The Qualitons, Amoeba) és Heilig Tamásból (Punnany Massif, TheNozeKnows) álló ritmusszekció húz stabilan, míg Sági Viktor (jazbois, Vanis, Amoeba) funkyn sikálja a gitárt.

A szám különlegessége a klasszikus zenéből ismert rondo forma újragondolása, így a második kórus után egy légkönnyű  hangulatú témával megy tovább a lazulás. Itt főleg Bognár Szabolcs (Ábáse) lépkedő szintiszólama nyújtja az alapot, amíg Emmavie az énekhangja magasabb tartományával bűvöli el a hallgatókat. Ezt újból egy visszatérés váltja a nyitó ütemekhez, amiből az outroként is működő harmadik részbe megy át a track. Az elektronikát aktívabban használó, elnyújtott kilépőben előtérbe kerül a két sampleres, Őrsi András úgysmint DJ ONE-AB, RÓQA és Zsigri Bálint vagyis DJ Slow játéka, amit, ahogy az egész dalt végig, Zahár Fanni (Ábáse, Brintex Collective) fuvola játéka díszít.

A közös zenélés természetességét mi sem mutatja jobban, minthogy a ‘Sweet’-et egyetlen sessionben rögzítették, az amszterdami Wisseloord House Of Music-ban. A többszörös latin Grammy-díjas Balázs Róbert „Gizmoo” keverte, a maszterelést pedig a szintén többszörös Grammy- és Platina-díjas Darcy Proper végezte.

Az együttműködésről mindkét fél csak szuperlatívuszokban tudott nyilatkozni, Emmavie a következőképp:

„2016-ban Szabi azzal a hálás feladattal keresett meg, hogy együttműködjek és lépjek egy színpadra a Solqlappel. Azonnal igent mondtam, amikor megismerkedtünk, rögtön tudtam, hogy ez a kapcsolat a mennyben köttetett. Néztem, ahogyan együtt játszanak, és teljesen elvarázsolt a muzikalitásuk és az a képességük, hogy újra és újra eszméletlen jó dalokat rögtönözzenek. Hihetetlen az energiájuk és az együttműködésük. Elképesztő módon be tudnak húzni a világukba, ugyanakkor a lehető legjobbat hozzák ki belőled. Amikor a stúdióban találkoztunk, hogy elkészítsük ezeket a dalokat, nagyon lelkes voltam, nagyon lázba hozott a dolog.

Figyeltem, ahogy ezek a srácok lehúznak egy presszót, felállnak, váltanak néhány szót, leülnek a hangszereikhez, és mintha varázslat történne – a dalok szinte maguktól megszületnek. Igen, ez az EP szeretetből és varázslatból született.”

A Solqlap Budapesttől pedig Bogár Szabolcs mesélt nekünk:

„A Solqlap mindig is egy család marad, ez az otthonunk. Ez volt az első komoly projektünk, amit még 2010-ben együtt kezdtünk, és gyakorlatilag vele együtt nőttünk fel. Nagy utat tettünk meg idáig, és jobb együttállást elképzelni sem lehetett volna az első hivatalos EP-nk bemutatásához, mint hogy a hihetetlen és ragyogóan tehetséges Emmavie legyen rajta a közreműködő. Nemcsak úgy tekintünk rá, mint generációnk egyik legtehetségesebb és legfrissebb művészére, de nagyon hálásak és boldogok is vagyunk, hogy jó barátként a családunkban tudhatjuk.”

  • A ‘Sweet’-nek, számként és lemezként egyetlen hátránya, hogy hamar véget ér és nem lehet elégszer újrajátszani, úgyhogy bízzunk benne, hogy a Soulqlap Budapest megújult lendülete továbbra is megmarad és gyakrabban hallhatunk új anyagot tőlük.