Mutatjuk, milyen magyar zenék tartották bennünk a lelket a karantén első heteiben
április 16, 2020

Az idei tavasz nem épp megszokott körülmények között indult, a vírus terjedésének korlátozása okán sok koncertről le kellett mondanunk, köztük számos lemezbemutatóról, de mi összeszedtük hazai kedvenceink márciusi dalait, hogy legyen mire bulizni a négy fal között.

Felső Tízezer – A bonyolult világ

A Galaxis útikalauz stopposoknak azért is örvend olyan nagy népszerűségnek, mert a borítóján ez szerepel: Ne ess pánikba! Hasonlóan megnyugtató a Felső Tízezer új albumának nyitódala is, a ‘Semmi pánik 2’, mely 10 évvel korábbi énje mellett bárkit megnyugtat, akinek épp erre van szüksége. Mint sok más zenekar, a Felső Tízezer is a harmadik lemezére ért össze igazán, így egy komoly, érett anyagot mutathattak be számunkra, egyenlőre még sajnos csak az online térben.

  • Különösen nagy szükségünk van egy ilyen albumra mostanság, melynek megjelenése kapcsán Sallai Lacival bővebben is fejtegettük ezt A bonyolult világot.

Csaknekedkislány – Féltél szeretni

Wes Andersoni szürrealitással tálalt vámpírfilmet forgatott a Csaknekedkislány új albumuk, a Kobraszív legnépszerűbb dalára. A ‘Féltél szeretni’ történetmesélő videójában bepillanthatunk egy halhatatlan lény szomorú visszautasítottságába, aki örök életén keresztül szemléli így mások boldogságát.

  • A Fatér Ambrus (gitár) rendezte mű így jól illeszkedik a folyton összetört szívű srácok zenei világához, akikkel bővebben is beszélgettünk, többek között a dupla teltházas lemezbemutató koncertjükről, és a dalszövegírás és a félelem viszonyáról.

Szabó Benedek és a Galaxisok – Vakáció!

Klipet kapott az idei év unofficial fesztivál(nélüliség) himnusza, a ‘Vakáció!’ is. Az otthon maradást éltető szám alá illesztett kínos pesti éjszakából kivágott képek egészen más megvilágításba helyezik a karanténhelyzetet és talán egy időre elfelejtetik a buli-megvonásunkat. Klág Dávid és Szombat Éva videója szerencsére azért az otthonlét kellemetlenségeinek is ad képernyőidőt, nehogy túlzottan jól érezzük magunkat a négy fal között.

Past Cat – Fadin’ Out feat. Fancy Dress Party

Szabó Benedek Past Cat néven egy új projektbe is belekezdett, ami a vírus miatt felszabault idő alatt még jobban kivirágozhat. Az első megjelenő dalhoz is egy karanténvideó  készült, aminek a megnézése után már sosem fogom szégyellni a kínos táncmozdulataimat. A hatvanas-hetvenes évek pszichedelikus hangjaiből bőven merítő hangzás jó teret ad arra, hogy a korábbi tábortűzi gitározásnál összetettebb témákat játszhasson, úgyhogy mindenképp megéri figyelni a hamarosan jelentkező további számokra.

Laiho – Sweet Dreams

Laiho még csak idén jelentette meg debüt EP-jét a kifejezetten sokrétű Evolve-ot, azonban máris újabb dallal jelentkezett. A ‘Sweet Dreams’ szűkített gitárakkordjai és Lajhó Dorka fátyolos énekhangja opioid szerű megnyugvásba helyezik agyunkat már az első hangoktól kezdve. A kísérteties békességet sugárzó zenéhez a Balaton Methodot is jegyző Szimler Bálint készített sötét hangulatú live acoustic videót, mely nagyszerűen tálalja azt.

Run Over Dogs – G0t W0rse / All G0ne

John Frusciante kétezres évekbeli szólómunkáira emlékeztető elszállást hozott a Run Over Dogsnál a tavasz. A lassú reverbes alaptémák, a fuzzos torzított gitárszóló és az angyali énekhang végtelen nihiles könnyűséggel tölti el a hallgatót a két részben kibontakozó számban. Ezt a hangulatot az elmúlt hónapokban több projekttel is aktív Nóvé Soma rendezte videó üres terei és homályos képkockái erősítik tovább.

  • A srácokról legutóbb 2017-es klipjük kapcsán írtunk.

Quiet Kid & the Speakers – Last Decade

Generációs szorongásoknak ad hangot Csende Gergely zenekara első ötszámos kislemezén. Az energikus számok az első hangtól az utolsóig megtartják a feszes poszt britpunk ritmust, hogy legyen hol levezetni a kül- és belvilág okozta frusztrációkat.

Bellboy feat. FlorasFloras – Anyone to find me

A lágyabb zenék keresőinek Bellboy szolgáltat hallgatnivalót debütáló számával melyet a tavasz során egy teljes EP fog követni. Könnyed hip-hop beatek és neo soul hangzás keveredik FlorasFloras énekével.

imanexperiment – fall 4 u

A zaklatók ihlette, creepy plüssemberekkel tarkított klippel jött Imanexperiment frappáns új singleje.

  • A ‘Fall 4 u’ bájos csajos pop hangzásával szembenálló videó forgatásába korábbi cikkünkben bővebb betekintést kaphattunk.

mïus – Étude Articulation

Korlátozott számban gyártott környezetbarát csomagolású vinylen jelentette meg új anyagát Álmos Gergely azaz mïus, melynek előfutáraként érkezett az ‘Étude Articulation’ audiovizuális varázslata. A kezdeti puritán ritmusgyakorlatokhoz visszatérő anyag Visnyovszki János hihetetlenül szép glitch artos tánctorzókat ábrázoló képeinek villogásával kiegészülve könnyen ejt transzba bárkit.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába