Megnéztük milyen lett a Dürer új nagyterme
június 3, 2023

2020 év végén bezárt a Városliget közelében lévő kultikus Dürer Kert, a következő nyáron pedig egy új, vízparti helyszínre költöztek, amiről videót is készítettünk. Hosszas várakozás után szerdán egy szakmai bemutató keretein belül, pénteken pedig nagyközönség előtt is megnyitották nagytermüket egy iamyank & Analog Balaton koncerttel, mi pedig megnéztük milyen az új terem hangulata. 

A belvárosból busszal nagyjából 30 perc alatt lehet kiérni a partra, ez az éjszakai buszokkal nyilván sokkal kényelmetlenebb hazafele, de sajnos nem lehet mit tenni, ilyen a budapesti közlekedés. A kert méretben sokszorosa az előzőnek és nyolc óra magasságában már tele volt ücsörgő emberekkel.

A Dürernek szerintem nagyon különleges hangulata volt a sötét folyosóról nyíló termekkel, most viszont a szabad ég alatt jutunk el a Nagyterem bejáratához. A belső tér hasonlít a régi épületre, ugyanott helyezkedik el a csíkos mintázatú italpult, a falon Dürer Logó, szerintem nagyjából a méretek is passzolnak, talán ez kisebb mint a régi. Italokat tokennel kiváltható repohárba, az üdítőket pedig üvegben kapjuk, ami meglepő, tekintve, hogy évek óta egy műanyag palackot sem engednek be hasonló helyekre. Ami kicsit furcsa volt, az a terem hátuljában lévő üvegajtó és az oldalt lévő ablakok, de ahogy észrevettem, ezek sötétíthetőek. A mosdók már festve és matricázva vannak, ez még hiányzik a koncertteremből, de majd belakják a látogatók.

A fénytechnika, főleg iamyank koncertje alatt szerintem hibátlan volt, a Láttam a jövőt meghalni című száma közben a vizuálnak és a fényeknek köszönhetően egy videójáték főgonoszát juttatta eszembe a színpadon. Az Analog Balaton kicsit késett, aztán nem szólt a gitár, de amint ezeket megoldották egy jó hangulatú koncertet adtak, és azt kell mondjam, jól is szólt, megfelelt a megszokott klub hangzásnak. Szerintem a hangerővel sem volt gond, és a közvetlen környezetben nem igazán láttam lakóházat, ahonnan panaszkodhatnának emiatt.

Aki szerette a régi helyszínt, annak valószínűleg ez is bejön majd, ugyanis teljesen ismerős belső teret talál, viszont a hatalmas kerthelységgel sokkal inkább tűnik családbarát dunaparti helynek, mint kemény rockbarlangnak. A nagyterem naptára már tele van programokkal, ha csak egyet kellene kiemelnem, akkor a Son Luxra ha tehetitek, mindenképp nézzetek el.