Gyors zenék kedves emberektől – Interjú a Speedrun csapatával
január 30, 2024

Harmadik buliját rendezi meg most pénteken a Speedrun csapata, akik vállaltan egy űrt szeretnének betölteni a budapesti éjszakai életben. Interneten született emberek internet által inspirált zenéi, amik általában vidámak, színesek és mindenekelőtt gyorsak. Ezúttal a berlini illetőségű Soul Feeder kollektívát látják vendégül a nyolcadik kerület határvidékén. Múlt héten a négytagú szervezőcsapatból hármukkal, Villővel, Samuval és Levivel ültem le beszélgetni az eheti eseményükről, saját kapcsolatukról a zenével és a buliszervezés mikéntjéről.

KERET: Hárman vagytok a csapatban?

Villő: Négyen, csak a negyedik tagunk, Bálint (@glxyyyyyyy) nincs épp Budapesten.

Hogy oszlanak meg a feladatok köztetek?

Villő: Általában kapacitásfüggő, kinek mire van ideje. 

Samu: A dekorban szoktunk maximum kollaborálni, az első alkalmon például Napközi Nóri (@n4pk0z1) csinált installációt, az nagyon szuperül sikerült.

Levi: Szerintem is kapacitásfüggő, de általában Villő vállalja a legnagyobb szerepet.

Mikor találkoztatok azzal a zenével először, amire most már bulikat szerveztek?

Villő: Nekem szerintem még 2013-14 körül, amikor megtaláltam a PC Musicot. Core memory, ahogy a hálószobában hallgattuk egy barátommal, elég mind-blowing volt, hogy miket lehet készíteni, meg mik vannak még az interneten. Innen meg már egyenes út vezetett a nightcore, hyperpop, happy hardcore, breakcore, gabber világába. Szinte az összes barátom zenél, vagy bulikat csinál és ez szintén inspirált.

Samu: Nekem talán 2019 körül. Amikor indult a FamilyFast és meguntuk a mainstream bulikat, ez tetszett a legjobban. Ezen nőttünk föl úgymond, aztán átment egy sokszínűbb dologba. Elkezdtem az elektronikus zene nagyon sok ágát hallgatni, de így kezdődött el ez a happy hardcore-os őrület is. 

Levi:  Gimnáziumi éveim alatt volt egy hosszú időszak amikor egyáltalán nem hallgattam zenét. Mikor elkezdtem újra sok zenét hallgatni akkor nagyon gyorsan meguntam az adott műfajokat. Ilyesmi zenéket szerintem csak ilyen 2022 elején kezdtem el hallgatni. 

Hogy jutottatok el oda, hogy érdemes lenne ebből bulikat is csinálni?

Villő: Elég random jött. Még áprilisban Bálinttal, a negyedik tagunkkal voltunk Tokióban, és ott jártunk hasonló tematikájú bulin. 160 BPM fölötti, nagyon gyors, táncolós zenék, animés vizuál, külföldi fellépők. Aztán nyáron voltam egy fesztiválon (Creepy Teepee), ahol tök érdekes, főleg tengerentúli artistok léptek fel, akik mind szubkultúrálisabb arcok. Ott ismertem meg Blakeet is. Amikor onnan visszajöttem született meg az ötlet, hogy őket amúgy egy picit közelebbi helyre is el lehetne hívni, mondjuk Budapestre. Aztán Bálinttal megkerestük Samut és Levit a Dance Party 2000-ből, hogy lenne-e kedvük ezt közösen csinálni.

Ezek az előadók talán DJ G2G kivételével nem nagyon jöttek Magyarországra eddig.

Villő: Ja, ez engem eléggé bosszantott, hogy számomra nagyon inspiráló, meg érdekes zenészek, ha Európában turnéznak fellépnek Párizsban, Londonban meg mondjuk Berlinben, de sosem Budapesten. Lehet, hogy itthon kisebb a szcéna, de azért van, és hisszük, hogy érdemes erre koncentrálni.

Samu: Akkoriban volt, hogy Bálint megkeresett egy bulin. Nekünk Levivel volt már a DanceParty projektünk, de oda leginkább magyar előadókat hívtunk. Bálint mesélte, hogy Villővel van pár ismerősük, aki jönnének fellépni Budapestre és segítsünk nekik szervezni. Nagyjából így meg is született a csapat.

Hogy néz ki a folyamata annak, hogy ti leszervezzetek egy budapesti dátumot ezeknek a turnézó fellépőknek?

Villő: A legutóbbi eventen, ahol umru, 99jakes, Lil Kevo léptek fel, Kevo írt nekünk Instagrammon, hogy látja mit csinálunk és szívesen jönnének a bulira. Igazából az internetnek köszönhetően alakult ez így. Umru úgy lett még bookolva, hogy miután az utóbbi két artistot fixáltuk, láttam, hogy lesz másnap egy közös bulijuk Londonban, ezért megkérdeztük, hogy lenne-e kedve Kevoékkal Budapesten is fellépni és igent mondott. 

A mostani buli is ilyesmi módon lett megszervezve?

Villő: Igen, ők kerestek meg minket. Szerintem ilyen szempontból tök jó, hogy angolul kezdtük el az egészet, mert sokkal könnyebb együttműködni és connectelni külföldi előadókkal. Rögtön értik, hogy mi mit csinálunk.

Hogyhogy a három eddigi bulitokat három különböző helyre szerveztétek?

Villő: Ez annak tudható be, hogy elég nagy hiány van Budapesten szupportív és autonóm klubokból. A legtöbb helyszín, ahova szervezhetnénk bármit nagyon profitorientált. Amit mi csinálunk valószínűleg a következő néhány évben még nem fog bevonzani 1000+ fős közönségeket, a kluboknak meg nyilván az éri meg, ha tele a hely. 

Samu: Alapból sok hely kevesebb tiszteletet ad meg nekünk amiatt, hogy boldogabb meg vicces zenék vannak a bulijainkon, meg nem vesznek komolyan a korunk miatt sem. 

Villő: Szeretnénk ha lenne egy állandó helyszín, ahova vihetjük a bulikat. Könnyebb lenne, mint mindig új teret megismerni. Kevés klub van, ahova ilyen szubkulturális dolgokat lehet vinni, amik vannak, azok meg teljesen tele vannak minden klubszezonban. 

Samu: Egy csomó hely olyan árban van, hogy két komolyabb külföldi fellépő mellett, már nem jövünk ki jól, nagyobb helyekre pedig képtelenség. A Gólya a legtámogatóbb az összes közül.

Ti szoktatok egyébként speedrunokat nézni?

Villő: Néha, meg szerintem mindannyian picit túl sok időt töltünk az interneten, szóval ez is befolyásolta a bulik tematikáját. Ezért is lett ilyen animés/game-elős agyalás az egészből. Meg párhuzamban a név azzal is, hogy gyors zenéket játszanak az eseményeken. És amúgy szeretnénk, ha a SPEEDRUN egy élmény lenne. Egy bulin szerintem az a minimum, hogy jó zene szól és minden más az, ami egy pluszt ad, amire emlékezni fognak az emberek. Gondolok itt a narratívától kezdve, a dekoron, gachapon gépen és a hangulaton át a vizuálig mindenre. 

Samu: Én csak a való életben szoktam speedrunnolni.

Nektek személyesen kik voltak a kedvenceitek az eddig elhívott külföldiekből?

Samu: Nekem mindenképpen Umru és 500.

Levi: Nekem talán Umru és Himera.

Villő: Blaketheman1000. Őt pár éve a Wet Brain című podcaston hallottam először, azóta az egyik kedvenc zenészem. Nagyon tisztelem, amit csinál, egyszerre nagyon okosak és viccesek a szövegei. Szuper ember, nem hittem volna, hogy egyszer fellép Budapesten. Nagyon örülök, hogy így alakult.

Ti is fent tartotok szociális jegyeket olyanoknak, akik esetleg nem tudják megengedni maguknak a jegyár kifizetését, hogy alakult ki ez nálatok?

Villő: Annyi van emögött, hogy baromi drága minden és szerintem nem kéne privilégium legyen az, hogy elmész bulizni a barátaiddal. Gyakorlatilag akárhova mész egy hétvégén, minimum egy tizest rá kell szánj, és ezt tök sokan nem engedhetik meg maguknak. Nem szeretnénk, hogy valaki emiatt ne jöjjön el a bulinkra. Mi ezt abszolút nem a pénz miatt csináljuk. Nyilván célunk mindig nullára kijönni, de sosem lesz ez egy profitorientált és exkluzív dolog.

Samu: Az a baj, hogy bármennyire is próbáljuk lent tartani a jegyek árát, összegyűlnek a külföldi fellépők, hostolásuk költségei, helyszínbérlés, etc.

Levi: Szeretnénk lehetőséget biztosítani azok számára is, akik rossz anyagi helyzetben vannak. Ha tehetnénk, ingyenesek lennének az eseményeink.

Van kitűzött cél számotokra a jövőre nézve?

Villő: Sok kollab, országhatárokon belüli kollektívákkal, meg más külföldi csapatokkal is, ilyen lesz most például a Soul Feeder is.

Samu: Szeretnénk szomszédos országokkal olyanokat csinálni, hogy oda-vissza visszük a dj-ket, ők jönnek ide, mi megyünk oda. Bécsi kollektívákkal van ez például tervben, ott is van egy nagyjából ekkora szcéna.

Levi: Szeretnénk kialakítani egy szupportív, inspiráló közösséget, ahol mindenki önmaga lehet. 

Van betervezve következő buli?

Villő: Lesz még tavasszal, ugyanúgy a Gólyában. 

Jut eszetekbe olyan, akit egyszer nagyon szeretnétek elhívni Magyarországra?

Samu: Nekem talán a Snow Strippers ilyen. Ha egyszer lehetőség lesz rá, mindenképpen megcsinálnám.

Villő: Nekem pár artist van, de ezek is alakulóban vannak, szóval nem akarom ellőni. 

Levi: Én Ytem-et, Estoc-ot és Icq baby-t mondanám.