„Az a szöveg, amit legalább egy kicsit nem félek leírni, sok mindenre nem jó” – Csaknekedkislány interjú
március 25, 2020

A Csaknekedkislány zenekar öt év után új albummal jelentkezett, aminek a dupla lemezbemutató koncertjére már a korong megjelenése előtt elkapkodták a jegyeket. A duplázás utáni héten Csepella Olivér énekessel és Fatér Ambrus dobossal ültem le beszélgetni a koncerteken ért meglepetésekről és váratlan helyzetekről, a lemez munkálatairól, a most vasárnap érkező új klipről és jövőbeli terveikről.

Január 21-én jelent meg a Kobraszív című új lemezetek, azóta túl vagytok két A38-as teltházas lemezbemutatón, amire már azelőtt elkapkodták a jegyeket, hogy egyáltalán az albumot hallhatták volna. Talán joggal merül fel a kérdés: hogy éltétek meg mindezt?

Csepella Olivér: Lebetegedtünk mindannyian. Konsival (Konsiczky Dávid, a Csaknekedkislány gitárosa – a szerk.) nemrég voltunk a Tilos rádióban és az alapján, amit ott csináltunk, azt hiszem, neki is pihenésre van szüksége.

Fatér Ambrus: Igen, elég erőltetett menet volt a vége, nem csak az album elkészítése miatt, hanem mert nemrég csináltunk egy klipet is. Az első koncert jól sikerült “koncert-ügyileg”, a második pedig nagyon jó hangulatú volt.

Cs.O.: A második egy szuper koncert volt, amit elrontottunk az összes lehetséges helyen. Meg a nem elrontható helyeken is.

F.A.: Mondjuk értető. A ‘Tihany’-nak nagyon hosszú a szövege. Nem ismétlődik, meg bonyolult is.

Cs.O.: Igen-igen, meg akkor énekeltem először. Szóval tényleg a második koncerten olyan dolgokat rontottunk el, amiket soha nem szoktunk, de mégis egészében erősebbnek, felszabadultabbnak éreztük az elsőnél. Vicces, mert szerintem a Bozo és a Giliszta (a két koncert előzenekarai – a szerk.) energiáit kaptuk meg.

Az első koncerten a Bozo jól összerakott szexiségét, a másodikon Gilisztáék laza őrületét vittük tovább.

Meséljetek a lemez fogadtatásáról. Talán az eseményeken jelenlévő eszméletlen energiából egyértelmű lehet, hogy mi a közönség véleménye.

Cs.O.: Nagyon izgultunk, hogy két estét kell lenyomnunk. Az elsőnél szoktam félni, hogy marad-e a másodikra energiánk. 90 perces műsort állítottunk össze, amit még soha nem csináltunk, most először játszottunk 24 számot úgy, hogy ráadásul egymás utáni két nap.

F.A.: Engem nagyon meglepett, hogy nagyjából négy napja volt kint az album a lemezbemutató koncert első napján és az első három sor – ameddig én látok – rendesen énekelte a szövegeket.

Cs.O.: Valószínűleg ők többet hallgatták ezt az albumot, mint mi a keverés és a felvételek alatt együttvéve.

F.A.: Azt mondta a menedzserünk, hogy a leghallgatottabb számunk a Féltél szeretni’ és tényleg arra őrült meg a közönség a legjobban. Engem ez meglepett, én azt gondoltam, hogy a Rólad akkor sem 2000′ lesz a legnépszerűbb dalunk a lemezről.

Hogyan készültök egy (két) ilyen eseményre? Van valami különbség abban, ahogy egy budapesti, vidéki vagy fesztiválfellépésre készültök?

F.A.: Az albumbemutatóra heti háromszor próbáltunk, ami azért érdekes, mert nem igazán szoktunk, nemhogy ennyit, de egyáltalán próbálni.

Cs.O.: Azért a heti egy vasárnapi próba meg szokott lenni.

F. A.: Szóval az, hogy heti három próbánk volt, egészen durva az eddigekhez képest.

Ezen a lemezen még az eddigieknél is személyesebb szövegek vannak. Egy-két ember akár magára is ismerhet a dalokat hallgatva. Honnan van ez a merészség, hogy ennyire személyes, őszinte és kitárulkozó szövegeket adjatok ki, persze egy nagy adag öniróniával, enyhítve az egészen?

Cs.O.: Na ja, van itt minden, pukivicctől a szülőhalálig. Nem mondanám merészségnek, vagy hát ez a feladat része.

Az a szöveg, amit legalább egy kicsit nem félek vagy szégyellek leírni, sok mindenre nem jó.

Vagy legalábbis csinálni nem olyan érdekes. Az önirónia meg valahogy a vallomás természetes velejárója. Például a ‘Rólad akkor sem 2000’ az első verziójára –nevezzük ‘Rólad akkor sem 1000’-nek– csak annyiban hasonlított, hogy ugyanez a mondat szerepelt benne valahol: Rólad akkor sem írok számot. A dal lassabb és lírikusabb, a szöveg morózusabb volt. Szép volt, de épp az vett el a hitelességéből, hogy nem reagált a saját ellentmondására. Mármint arra, hogy hát mégis csak írtunk egy számot. Nekifutottunk újra az egésznek, akkor született a mostani kisípolós szöveg. Szerintem egy kis játékosság messzebbre vihet a drámai komolyságnál.

Balatonbogláron született a lemez oroszlánrésze, meséltek erről az alkotófolyamatról?

Cs.O.: A Rólad akkor sem’ és a ‘Titkosügynökember’ meg még néhány dal született konkrétan ott. Már jó ideje próbáltunk Dáviddal összeülni valahol, ahol nyugalom van, és arra gondoltunk, miért ne mennénk el valahova Pesttől viszonylag messze. Így végül Gyulához (Szabó Gyula, a Bozo zenekar gitárosa és énekese – a szerk.) bekéredzkedtünk a Balatonra és nagyon aranyos volt, sokat segített azzal is, hogy nekik, a Szabó testvéreknek van a garázsban egy kis stúdiójuk és igazából ott alakult ki a gerince a lemeznek. 

Hamarosan érkezik a Féltél szeretni’ című számhoz egy klip is. Hogyan készült ez? És a legfontosabb: mikorra várható?

F.A.: A videó március 29-én debütál a Facebook-oldalunkon.

Az alapötlet Konsiczky Dávidtól jött, aki valamiért a ‘Féltél szeretni’ refrénből egy vámpír történetre asszociált.

Végül ez a vámpíros ötlet Olivér segítségével kidolgozásra került, ami úgy nézett ki, hogy Olivér dobálta be a megvalósíthatatlanabbnál megvalósíthatatlanabb ötleteket, én meg, mint rendező, igyekeztem reálisan hozzáállni a dologhoz és figyelembe venni a költségvetést, és hogy ezt majd valahogy le is kell forgatni. Így valahol félúton megegyeztünk és kompromisszumra jutottunk. Aztán megszületett a végső forgatókönyv, amit három nap alatt forgattunk le, nagyon sokat köszönhetünk Nyoszoli Ákosnak, aki az operatőr volt és hihetetlen kitartó munkája nélkül nagyon nehéz lett volna véghez vinni az egészet. Ő az, aki rendületlen lelkesedéssel tud velem elmolyolni egy pohár összetörés jeleneten is akár órákon keresztül a tizenkettedik pótforgatási napon is.

Nyoszoli Ákos operatőr és Fatér Ambrus rendező

Cs.O.: Ami még érdekes lehet, hogy a Kelet kávézóban ültünk össze megírni a végleges forgatókönyvet, mert már eleve a klip egyik helyszínét ott képzeltük el, és ahogy beszéltünk róla, hogy a főszereplőnek hogyan kéne kinéznie, Ambrus hirtelen leszólította az egyik pincér fiút, Chezan Andrei-t, és végül ő szerepel a klipben, mert tökéletesen illik a karakterbe, akit elképzeltünk.

F.A.: Félelmetes volt, mert csak elsuhant mellettünk, mint egy árny, vitte a pincér ruhájában a tálcákat és teljesen olyan volt, mint egy vámpírszerű jelenés. Odamentem hozzá, kicsit zavarba jött, de szerencsére azt mondta, hogy nagyon szívesen szerepelne. A forgatáson meg elképesztően ügyes és lelkiismeretes volt, egy-egy felvétel előtt el is vonult, hogy elpróbálja az adott jelenetet.

Cs.O.: És Schneider Anna, a másik főszereplőnk is nagyon ügyes volt, én utólag tudtam meg, hogy ő nem is színészettel foglalkozik.

Chezan Andrei és Schneider Anna

F.A.: A forgatással kapcsolatban muszáj még megemlítenem Majoros Zsoltot és Kárpáti Dávidot, akik a gyártásban segítettek hatalmasat, Zsiga Dórit, az elsőasszisztenst, aki foggal-körömmel küzdött a projektért, Varga Alízt, ő volt a sminkes, ő csinált gyönyörű vámpírsminkeket meg vámpírfogat műkörömből meg gipszből, illetve Pálmai Bálintot, aki a látványtervező volt és a tőle megszokott maximalizmussal, profizmussal és precizitással csinálta végig a forgatást. Halabuk Feri, fővilágosító is hatalmasat alakított és hát az ő jobbkeze pedig a zenekarból már jól ismert Nagy Dávid volt, aki most a filmművészet felé kacsintgat, mint operatőr.

Cs.O.: Én meg rajzoltam kellékeket!

F.A.: Ó, tényleg, Olivér meg a grafikát csinálta azon felül, hogy szerepelt benne, írta és félig-meddig rendezte is. Ő a mi Jolly Koker figuránk.

Cs.O.: Nem is rendeztem… Ambrus rendezte.

F.A.: Jaj, majdnem elfelejtettem Budai Balázst, a vágót, aki az utolsó pillanatban ugrott be, és hát nélküle ez az egész nem nagyon jöhetne létre. Vass Csenge egyszerre volt art director és rendezői munkatárs, Lippai Balázs meg a vfx-et csinálja! Komróczki Dia pedig a werk fotókat. Több belvárosi punk hírességet nem tudunk felsorolni a stábból.

Gondolom, ha kijön egy lemez, amin oly’ sokáig dolgoztatok, marad bennetek egyfajta nihill, de ti ezt orvosolva 2 teltházas koncert után egy 4 állomásos turnéra indultatok a Carson Comával és a Ricsárdgírrel. Nem szerettek leereszteni és pihenni, ha jól érzékelem.

(Sajnos a turné szegedi állomása és az említett AZVLM eseménye a koronavírus-vészhelyzet miatt elmarad, de a srácok és lányok már dolgoznak az őszi pót-dátumok megszervezésén!)

Cs.O.: Én úgy vagyok vele, hogy amint vízre bocsátunk 12 számot, már az pörög a fejemben, hogy mi lesz a következő 12. Nagyon inspiráló dolog kiüríteni a fejünket és a következő projekten gondolkozni. Nagyon szeretünk kisebb helyeken zenélni. Jó lenyomni egymás után két másfél órás, teltházas A38 hajós koncertet, de jól esik elmenni Tatabányára is, ahol még soha nem voltunk, és megnézni, ott ki a közönségünk, ki az, aki hallott rólunk. Aztán április negyedikén az AZVLM-n fogunk zenélni, ahova összerakunk egy formációt, ami az ezüst kezes-lábasunkhoz illik. Három vagy négy szintetizátor lesz a színpadon, ez biztos. Még a nevét sem döntöttük el, most a Csakneonkislány tűnik befutónak… A lényeg az, hogy feldolgozzuk a saját számainkat.

F.A.: Synthwave irányba visszük el a dalainkat. Mondjuk, az ‘Asszonygyilkosságban’ van egy monoton lábdob, meg egy egyszerűbb basszus-téma, ezeket egyszerűbb technóba átírni, de ezen felül minden egyéb számunkkal is hasonló fog történni. Jó kérdés, hogy Olivér hangjával mi lesz, szerintem lesz rajta egy autotune.

Cs.O.: Az jót tenne neki. Igazából már az albumnak is jót tett volna.

F.A.: Én meg egy elektronikus dobpadon fogok játszani, Nagy Dávid basszus szintizni és Konsi meg Kun Bálint is szintizni fog, ezzel megadva a techno hangulatot a koncertnek. 

Lemez, klip, 2db A38 hajó sold out, turné. Mi lesz ezek után? 

Cs.O.: Konsival már beszéltem, hogy mik legyenek a következő számok, Ambrussal meg már az egész Féltél szeretni’ klipet megelőzte egy másik klipötlet a Farmerkabát’-hoz és a Király Úr’-hoz, de ez még a jövő zenéje…

F.A.: A következő albumra meg már van egy-két skicc meg vázlat. Most annyira hosszan nem adtunk ki albumot, hogy ezalatt az idő alatt nem csak ez a 12 szám íródott, csak pont ezt a 12-t fejlesztettük tökélyre és akkor valószínűleg az elkövetkező 1-1,5 évben dolgozunk a maradékokon meg persze újabbakon.

Az interjú január 28-án készült. A koncerteken készült képeket és a forgatáson készült werkfotókat is Komróczki Dia készítette.