A karanténban termő zenék tavaszi hírvivője Szabó Benedek és Past Cat nevű új projektje
március 25, 2020

A globális szobafogság rossz. Ennél is rosszabb, hogy a kollektív házi őrizetbe vonulás csak egy kellemetlen (de nagyon is szükséges!) velejárója ennek az ijesztő és a jövőre nézve még fel sem becsülhető károkat okozó világállapotnak. Az alapjáraton is szuboptimális valóságból ebben a szürreális alternatív dimenzióba csöppenve különösen fontos, hogy belekapaszkodjunk abba a kevés jóba, amit a szituáció magában rejt, és hogy az ingerszegény dobozainkba zárva is találjunk új és izgalmas impulzusokat. A Szent Világhálónak köszönhetően nem kell teljesen kiszakadnunk a társasági és kulturális életből, és a modern kor vívmányainak hála a vesztegzár az alkotásnak sem szabhat gátat. A következő hetek-hónapok során biztos sorra jönnek majd az otthonragadás ihlette és eredményezte új zenék, kezdve például Szabó Benedek Past Cat névre keresztelt karanténprojektjével, mely egy költői szépségű videóval ellátott dallal debütál most nálunk.

Ugyan a Past Cat gondolata és az első, ‘Fadin’ Out’ című szám már az apokalipszis előtt megszületett, a hirtelen feje tetejére borult világban új aktualitást nyertek a projekthez fűzött tervek. Benedek a következőket mesélte a dal születéséről:

„Ezt a számot március 1-jén vettem fel, ami alig egy hónapja volt, de a jelenlegi helyzetből visszanézve olyan, mintha egy másik életben történt volna. Úgy terveztem, idén a Galaxisok helyett végre sokat foglalkozom majd a más jellegű zenei ötleteimmel, projektjeimmel, de persze nem gondoltam, hogy ennyi időm lesz rá – és ilyen áron.”

A ‘Fadin’ Out’ egy világhálón átívelő együttmőködés eredménye, a dalban felűnik Fülöp Peti (Fancy Dress Party, FafafaVadnyugat) is, aki ráadásu a klipet is jegyzi art directorként.

„Ahogy elkészült a felvétel, rögtön eszembe jutott, hogy a második versszakot mindenképpen Fülöp Petinek kéne énekelnie, aki szerintem olyan zenét csinál, amit ebben az országban senki, nagyon különleges és kivételes dalszerző. Egy ideje például minden hónapban ír egy új számot, amihez klipet is forgat. Kiderült, hogy mindketten az intenzív munkatempó hívei vagyunk, ő például már aznap délután megírta és felénekelte a részét, közben még arra is volt ideje, hogy megtanítson pár keverési trükkre. Amikor elkészült a végleges mix, megkérdezte, szeretnék-e hozzá klipet, én meg mondtam, hogy persze, úgyhogy gyorsan felvettem itthon, ahogy hülyén táncolok (az operatőri munkát Csordás Zita végezte), Peti pedig még aznap este visszaküldte ezt a szuper videót.”

Végül pedig néhány szó Benedektől a Past Cat jövőjéről és pár, továbbra is érvényes instrukció a világvége átvészeléséhez:

„Szar időket élünk, de mindenki igyekszik úgy elfoglalni magát, ahogy tudja. Nagyon köszönöm Petinek, hogy részt vett ebben, nélküle sosem sikerült volna. Valószínűleg további Past Cat-számok is megjelennek a közeljövőben; egy már kész is van, Zita és Gallusz vendégszerepelnek benne a Mayberian Sanskülottsból. MINDENKI MARADJON OTTHON!”