Ezektől a daloktól volt hangos a lakás májusban
június 9, 2020

Szépen lassan kezdenek feloldódni az országban tiltások, de a zenés rendezvények még mindig nem tértek vissza. Szerencsére zenészeink azért ugyanúgy megajándékoztak minket sok-sok újdonsággal ebben a hónapban is. Már-már úgy záporoztak a megjelenések, mint ahogy május végén az eső.

Blahalouisiana – Éjjel a főutcán/ Testemnek ha engedem (night version)

A Road movie sorozat keretein belül készült el a Blahalouisiana zenekar új dala, melyet egy szívükhöz közeli városról, Székesfehérvárról írtak. A régóta várt klipben énekesnőjüket, Barbit látjuk a város felett mindenfele repkedni. Az ‘Éjjel a főutcán’ című dal kvázi himnusza is lehetne a városnak.  Az igazán „Blahás” hangzást megspékelték még majd egy tucat vonóssal és így egy különleges, de nagyon szép számot kaptunk. Emellett még a hó elején megajándékoztak minket a már szeretett daluk, a ‘Testemnek ha engedem’ night versionjével. A zenekar szeretett volna valamivel kedveskedni a karantén idején rajongóiknak és így egy izgalmas újragondolását kaptuk a már-már klasszikus slágerüknek. Az új hangszerelésért Jancsó Gábor, a banda basszusgitárosa felelős. Szerencse, hogy nem kell választanunk, melyik verzió sikerült jobban.

  • Még egy korábbi EP-jük kapcsán írtunk róluk.

Sun-Rot – Garden of Illusions

Szörfös lo-fi hangzású dalokkal rukkolt elő a magyar zenei paletta egyik legtitokzatosabb friss formációja, a Sun-Rot. A Garden of Illusions névre keresztelt kislemez öt dalt tartalmaz. A ‘Silvertree-84′ című számon kívü, a többiben Németh Zsófi vokálja teszi teljessé a hangzást. Személyes kedvencem a ‘Hot Pursuit’.

  • Az EP-ről bővebben is olvashattok nálunk.

Dodo – About Loneliness

Egyenesen Londonból érkezett újdonság volt Dodo ‘About Loneliness’ című dala. A karanténban töltött egyedüllét által végre létrejövő zenében a vokál egy sample Charles Bukowskitól. Izgalmas pszichedelikus csemege így kora nyárra.

  • A dalról írtunk bővebben is.

OIEE – Urban Camouflage

Bár nagyon bulizni még nem lehet menni, OIEE új albuma az Urban Camouflage megidézi az áttáncolt esték hangulatát. A személyes kedvenc ‘Stays Like This’ repetitív beatje olyan észrevétlenül férkőzik be az ember vérkeringésébe, hogy már csak a mozgó tagjaira lesz figyelmes. Persze, az összes többit is ajánlom hallgatásra, hiszen mind kicsit más utazásra visz.

  • A blogon találtok egy sokkal részletesebb írást a lemezről.

Past Cat – Oliver’s Secret World feat. Mayberian Sanskülotts

Szabó Benedek egyszerűen megállíthatatlan és már nem telik el úgy hónap, hogy ne kerülne említésre valamelyik projektje a friss megjelenések között. Most a Mayberian Sanskülotts-szal karöltve hozott nekünk egy klipes dalt. Egy igazi „homevideóval” megtámogatott ‘Oliver’s Secret World’ a Benedektől már jól megszokott, szinte elvárt klasszikus gitárzenével reptet minket egy másik, titkos világba. Ez azért sem nehéz, mert Zita lágy éneke is erre sarkalja a hallgatót.

Mongooz and the Magnet – señorita

A pécsi illetőségű Mongooz and the Magnet hosszú szünet után tavaly novemberben jelentkezett négyszámos EP-jével, ami  egy újabb lendületet adott a zenekarnak. A járványhelyzet és az önkéntes karantén pedig arra ösztökélte a srácokat, hogy újra alkotásra adják a fejüket. Így született meg aseñorita’. A jelenlegi helyzetben az izoláltság és a hangulatingadozások közepette az alapvetően pozitív hangvételű zenekar egy tőlük szokatlan irányt vett új dalával: a világvégét idézik meg vele.

  • A bandáról legutóbb egysnittes videójuk kapcsán írtunk.

Perrin – July

Kinek van kedve nyáron szakítás miatt búslakodni? Erről szól Perrin új klipes dala is, a ‘July’. Egy szuper nyárias slágerről beszélünk, amit ha játszanának a rádiók, mindenki max. hangerőn bömböltetne. Emellé jön még egy karanténban kreatívan leforgatott klip is, melyet szemfülesen nézve láthatjuk, hogy egy lakást milyen jól ki lehet használni mint forgatási helyszín.

Sungazers – Wasting Space

Igazi poszt-progresszív csemegét is tartogatott a május, méghozzá egy egész albumnyit. Az alapvetően szegedi székhelyű Sungazers Wasting Space című második nagylemeze a korunk jelenségeit veszi sorra. A lemezzel egy időben jelent meg a ‘Send Nudes’ című dal klipje is, melyet még négy követ majd az albumról az év során.

Péterfy Bori & Love Band – Száz fényév

Péterfy Boriék legújabb videós dala a nemsokára megjelenő lemezük beharangozójaként is tekinthető. A Szabó Benedek által írt szövegből készült számhoz készült egy Bori-centrikus klip. Ez utóbbi telis-tele van kreatívabbnál kreatívabb megoldásokkal és vágásokkal. A képi világát illetően hozza Bori belevaló bevállalóságát, így vannak képek, amiket az érzékenyebbeknek nem ajánlok.

Belau – Colourwave

A Belau második albuma karibi hangulatot varázsol a lakásba. Ha ez nem lenne elég, dalaikban külföldi együttműködések is megvalósultak, hallhatjuk például Sophie Barkert és Yasaquariust is. Bár az én kedvencem talán mégis a ‘Rapture’.

  • Nemrég készítettünk velük egy interjút.

balintbartha – Csalamádé / Lonely Note

Balintbartha két debüt dallal is jelentkezett. Szerzeményeiben felfedezhetünk egy kis 80-as évek hangzást és egy kis lo-fit is, továbbá megidézik az instrumentális dreampop világát. Hangsúlyos, de nem túl erős dobokkal kiegészítve kellemes hallgatnivalót nyújtanak.  Míg a ‘Lonely Note’ egy teljesen instrumentális csemege, addig a Csalamádéban hallhatunk egy repetitív szöveget.

YEWO – Pink Cage

Ilyen tökös, rockos számban sem énekeltek még Magyarországon az éjszakai klubokban dolgozó nőkről. A YEWO bemutatkozó dala sok jót ígér a jövőre való tekintettel és része azon néhány jó dolognak, amit a karanténnak köszönhetünk.

  • Már júniusi ugyan, de itt írunk az ennél is újabb dalukról.

Resn – Leaving Home

Az elektronikus vonalat erősíti a hónapban a Resn ‘Leaving Home’ című száma. Az alkotó nagyobb kihagyás után jelentkezett új zenével. Az egyszerű, repetitív jellege miatt a dalt simán el bírom képzelni egy rövidfilm háttérzenéjének is.

Black Bartók – Garbage Baby

A Black Bartók már egy ideje nem jelentkezett a ‘Garbage Baby’-hez hasonló, lassabb tempójú dallal. Az eredetileg többszámosra tervezett EP a jelen helyzetben nem jött össze, de a srácok úgy döntöttek, ezt a két dalt mégis kiadják. A már említett szám remixe kapott még helyet a kislemezen, mely már elektronikusabb és törtebb ütemű.

LIL IOM – Mindenki Hervad

Fekete Álmos zenei alteregóiról nem egyszer írtunk már, FALMi néven futó elektronikus projektjének debüt EP-je után most Lil Iomként egy 28 perces intenzív kiadvánnyal osztja a beateket az elmúlt két éve terméséből, mindezt hol önironikus, hol görbe tükör módon.

  • Annak idején Lil Iom bemutatkozó klipje is nálunk debütált.

Crisis Records – Hősök adománygyűjtő válogatás

A hónapban megjelent egy 18 trackes válogatás is Hősök címen, mellyel a Szent László Kórháznak szeretnének adományt gyűjteni az alkotók. Úgy gondolják, jelen helyzetben az egészségügy nagy szükségében van a támogatásnak. A dalokból befolyó bevétel egészét új kórházi ágyak vásárlására ajánlják fel. A válogatásban hallható például a Žagar és MA’AM egy-egy dala is, és még számos elektronikus muzsika.

KKH Support Compilation 20 by Lahmacun Radio

A Kazán Közösségi Házban lakó Lahmacun onine rádió második jótékonysági válogatása is májusi. Ők a közösségi ház megsegítésére szeretnének gyűjteni. A dalok az underground zene sokféle irányzatát képviselik. A kiválasztott 12 szám között tényleg mindenki találhat kedvére valót.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET Facebook csoportjába!