Egysnittes videóban kelti életre Bon Iver dalát a Mongooz and the Magnet
február 11, 2020

Az elmúlt évek videós terméseit számba véve talán nem árulunk el hétpecsétes titkot azzal, hogy közel állnak a szívünkhöz az egysnittesek felvételek. Legfrissebb koncertvideónkban Komróczki Dia fotós/videósunk lencséi ezúttal a pécsi norvég-magyar-ír trióra, a Mongooz and the Magnetre fókuszáltak, akik egy újragondolt Bon Iver feldolgozással tornászták fel a pontot egy amúgy is rendkívül mozgalmas időszak végére. Az elmúlt hónapok történéseiről, a jövőbeli tervekről és a videóban felbukkanó különleges vendégről a zenekar tagjai, Ian O’ Sullivan, Magnus Måløy és Háló Gergő meséltek.

„Nemrég jelent meg az új hangzások felé kacsintgató kislemezünk, amit egy különleges 6 fős felállással vittünk színpadra a szokásos 3 helyett. Ekkor jött az ötlet egy olyan dalhoz, ami nem egy tipikus Mongooz-szám.”

„Hatalmas Bon Iver-rajongók vagyunk (főleg Geri), így a ‘Naemm’ című dalra esett a választásunk, amihez természetesen meghívtuk az egyetlen olyan embert a világon, aki még Gerinél is nagyobb fan – a Mary Popkids-ből ismerős Kamát.”

– bontották ki az ötletet a srácok.

„A felvétel a koncert legvégén készült, a bulit pedig egyébként egy roppantul fáradalmas időszak előzte meg, hiszen akkoriban vettük fel az új anyagot.

Szóval csak átadtuk magunkat a pillanatnak, és próbáltunk kapcsolatot létesíteni a közönséggel. Számunkra ezek voltak az este legvarázslatosabb pillanatai, köszönjük Diának, hogy megörökítette őket!”

A tavaly november derekán megjelent people = people címre keresztelt EP ezt a kalandos, fellépésekkel teli periódust zárja keretbe, az új dalok pedig egy egészen új vágányra kalauzolták a trió hangzásvilágát.

Az anyagon Dani Castelar (Snow Patrol, Paolo Nutini) és Gavin Fitzjohn (Manic Street Preachers) producerekkel dolgoztak együtt, amelynek eredménye egy energikus felütésű, újhullámos roots-rock kiadvány lett, amit itt tudtok végigpörgetni.

Megállásról azonban szó sincs, a zenekar gőzerővel robog tovább az országhatáron túl: idén márciusban harmadik alkalommal térnek vissza Dél-Koreába, tovább koncerteznek Németországban, ami a tavalyi összesen 16 állomásos turnéval már-már hazai terepnek titulálható, a közeljövőben Japánban is debütál a zenekar, illetve még februárban egy két állomásos miniturnéval veszik be Erdélyt.

„Reményeink szerint ősszel pedig még több ázsiai bulink lesz és első alkalommal Kínában is szeretnénk játszani, még idén, ha az egészség engedi” – fűzik hozzá a srácok.

A szüntelen koncertezés közepette fáradhatatlanul írják az új dalokat és tervezik a további felvételeket Dani Castelarral, úgyhogy már tavasszal érdemes lesz résen lenni, hiszen az új szerzemények mellett további élő videók is lapulnak még a Mongooz and the Magnet tarsolyában.

Fotók: Komróczki Dia, Mongooz and the Magnet