Több országban koncerteztek, mint ahol eddig voltam, mégis két lábbal a földön járnak
február 28, 2020

Belau a hazai elektronikus zenei színtér egyik ígéretes zenekara, két év alatt közel 200 koncertet adtak 23 országban, ami egy hatalmas teljesítmény. Tavaly év végén megjelent új daluk kapcsán beszélgettünk Kedves Péterrel nemzetközi sikerükről és jövőbeli terveikről.

Először is gratulálok az új dalotok eredményes startolásához, mesélj róla egy kicsit!

Köszönjük szépen. December elején adtuk ki a legfrissebb, ‘Natural Pool’ című szerzeményünket, amely olyan felületeken debütált, mint a Billboard és a Clash Music, vagy a KEXP. A friss intrumentális single ötletcsírái egy karibi szigeten születettek meg.

A ‘Natural Pool’ egy olyan helynek vagy célnak a szimbóluma, ahova nehéz eljutni, ezért csak keveseknek sikerülhet, ez a révbe érés viszont felszabadító érzéssel is párosul, amely életeket változtathat meg.

Nagyon örülünk, hogy az utóbbi időben megjelent dalainknak egyre jobb a nemzetközi fogadtatása is és, hogy sokan várják már a friss albumunkat.

Billboard, KEXP – ezek azért elég nagy dolgok, pl. a The Qualitonsnál is vezető hír volt már maga a KEXP-s lejászás is. Náluk egy showcase-en értek jól össze a szálak, így került a rádióba a zene. Nálatok ez hogy történt?

Nekünk a dolgok egy része a 2 évvel ezelőtti SXSW-s szereplésünk kapcsán kezdődött, azóta vagyunk kapcsolatban több kisebb-nagyobb amerikai médiummal, remélhetőleg az új lemezünk is megmutathatjuk kint élő formában is. Az új dalokat mindig elküldjük nekik, szerencsére kedvelik az eddigi munkásságunkat.

Ahhoz képest, hogy egy fiatal formáció vagytok, már nem kevés koncert van a hátatok mögött, főleg külföldön. Sok zenekar számára ez hosszú idő alatt is nehezen elérhető szint, mit gondoltok, nektek hogyan sikerült mindezt abszolválni? 

Szerencsére az első lemezünkkel bejárhattuk Európát, valamint sikerült Amerikába is eljutni. Rengeteget dolgozunk nap mint nap, hogy egyre magasabb szintre emeljük a Belaut. Több mérföldkő is volt a zenekar életében, egyet nehéz lenne kiemelni, lassan, lépésről lépésre építkezünk.

És mik voltak a legfontosabb lépések ebben?

Mi tudatosan kezdtünk el foglalkozni a külföldi jelenlét felépítésével az első lemezünk megjelenése után. Igyekszünk folyamatosan jelen lenni promócióban is a kinti országokban, így 1-1 friss dalunk bekerül rádiókban, illetve írnak róla. Ezután egyre több lehetőséget kaptunk játszani klubokban, showcase-eken, és fesztiválokon, egyik jött a másikból, a legfontosabb, hogy kitartónak kell lenni.

Ha már koncertek, elég sok különleges helyen léptetek fel, melyik volt a kedvenc? Mi az, ami még bakancslistás?

Sok különleges helyen játszottunk már, az utóbbi évben a Primavera és az Electric Castle fesztiválok voltak a kedvenceink talán, valamint játszhattunk Mike Shinoda előtt az Arénában.

Nagyon szeretnénk egy komoly turnén részt venni egy nagyobb zenekarral, reméljük 2020-ban ez is összejön.

Azért ha a 23 ország közül választani kellene, melyik férne bele a top3-ba?

Nehéz kérdés, mert minden turnét nagyon szerettünk és ennek persze különböző okai vannak, de ha már itt korábban is szóba jött, akkor USA, Spanyolország, és Anglia kerülne be talán a top3-ba.

És a londoni O2 Islingtonban zártátok a nemzetközi turnét, milyen volt ez az élmény?

Nagy megtiszteltetés egyáltalán, hogy egy ilyen helyszínen játszhattunk, tökéletes turnézáró volt.

Érdekesség, hogy eddig minden évben úgy jött ki a lépés, hogy Londonban volt az utolsó koncert, szóval ez már egy tradíció.

A zenétek elég erősen táj-, és utazásorientált, van-e még más, ami/aki ennyire erőteljesen inspirál titeket? És miből eredeztethető nálatok ez az utazáshoz és tematikában is földrajzisághoz köthető „szerelem”? 

Még kisebb korunkban indult, amikor megtanultuk a világ összes fővárosát, és a térképet böngésztük, de azóta is sokat beszélünk, arról, hogy milyen lehet a világ egyik, vagy másik végén az élet. Valóban a fő inspiráció a Belau mögött az utazás, de természetesen a hétköznapi életből is bőven merítünk, akár beszélgetésekből, élményekből, filmekből.

Külső impulzusból pedig nálatok nem lehet hiány, hiszen ott van a számos közreműködő előadó, akivel együtt dolgoztok.

Így igaz. A friss lemezen több külföldi közreműködő szerepel, akik közül még nem fedhetünk fel mindenkit, de amire például büszkék vagyunk, a Sophie Barkerrel közös dalunk. A munka menete szinte minden esetben teljesen más, sok esetben előfordul, hogy nem is találkozunk az énekessel, hanem online beszélgetünk vele a dalról és lépünk egyről kettőre. A második lemezünk ezért is csúszott ennyit, mert nehezebb, lassabb folyamatokról beszélünk, de a végeredményért megéri ennyit várni. A lemezen természetesen helyet kapnak állandó énekesünkkel, Böbével írt dalok is, ezeket a koncerteken már hallhatta is a közönség. Sok olyan nagyobb név van, akikkel szívesen írnánk közös dalt. Most talán őket mondanám: Ibeyi, Ider, Naaz vagy Beth Gibbons. Reméljük, egyszer összejöhet az egyik.

Mik a jövőbeli terveitek még vagy hosszú távú célotok, amit mindenképp szeretnétek elérni?

2020 márciusában megjelenik a második nagylemezünk Colourwave címmel, emellett párhuzamosan több klip háttérmunkája is folyik jelenleg.

Áprilisban kezdjük el az európai lemezbemutató turnénkat, amelynek természetesen kiemelt állomása Budapest lesz, április 18-án, az A38 Hajón, a Tavaszi Fesztivál keretein belül. Szeretnénk a friss lemezzel egy újabb szintet meglépni, reméljük, minél több emberhez eljut majd.

  • Ha szeretnétek ti is részt venni a budapesti koncerten, ne felejtsétek el bekövetni a lemezbemutató eseményét!