Koporgó-nyikorgó beatekkel tért vissza efkilenc Gelato nevű kislemezén – Premier
július 30, 2023

A pesti underground szcénában komfortosan mozgó, a Holdudvar producer-emszíjeként is ismert f9 egy sűrű időszakot tudhat maga mögött: tavaly önálló nagylemezt jelentetett meg a lo-fi előadókat tömörítő Farseers Collective-vel, idén pedig a Holdudvarral is kiadták új albumukat.

Részben ennek az időszaknak a margójára készült most el a nálunk premierező Gelato, amely a rapper elmondása szerint egy gyártásilag sokkal egyszerűbb, kisebb energiabefektetésű anyag lett, és ez is volt a célja.

„Mostanában csupa nagy lélegzetvételű, munkás dolog készült – most szerettem volna kevesebbet vacakolni, csak összedobni valamit a repp kedvéért. Minden dumából a legelső, otthoni demófelvételt tartottam meg, nem agyaltam a keverésen, dalstruktúrákon sem.”

Ez pedig az album témaválasztásán is érződik, a szveg, mint egy központi elem tér vissza újra és újra a hallgatók füleibe.

„A kiadvány egyfajta útmutató a lazasághoz – “az emberek többsége az egész életét leéli szveg nélkül, szerintem ez elkeserítő. Nagyjából ennyit üzennek ezek a dalok: legyél kúl, intézd úgy a dolgaidat, hogy büszke lehess magadra, bízz a saját igazságérzetedben.”

A boom-bapes Gelato 4 számból, és azoknak 2 remixéből áll össze. Efkilenc eszes verzéi mellett még helyett kaptak nyhill és Tefh sorai is, a remixeket pedig slimface és sippor, a rapper Farseers-es barátai készítették.

A Szveg című számhoz klip is készült Ballagó Márton és Balázs Laura jóvoltából, amely már elérhető  a Youtube-on.

„A videót sem akartam túlgondolni, csak kimentünk Vácra lógni, és felvettük, ami megtetszett. Nagyon rossz fagyikat ettünk, összevesztünk egy kajak-kenu csapat edzőjével, viszont új hallgatókat találtunk a focipályán. Fless nap volt.”

Szerző: Krász Zsombor