Megérkezett a Selah Vie debütáló lemeze – Ilyen az Élet
július 23, 2023

Idén a Kikeltető shortlistre is felkerült a gimis haverokból alakult a 70-80-as évekre emlékeztető gitárzenét játszó zenekar. Most megjelent első, Ilyen az Élet címre hallgató lemezük, amely első tíz dalukat, azaz a tíz legnagyobb slágerüket tartalmazza.

A jelenleg hat fős bandából öten (Jonatán, Levente, Benjamin, Noémi, Izsák) egy gimibe jártak, egy partner iskolában pedig megismerték Rafaelt, aki szintén csatlakozott a zenekarba. Debüt lemezük egy sokfelől inspirálódott, sokszínű „rádióadás”, mivel a zenekar minden tagja hozott ötleteket a dalokhoz.

 „Olyasmiként lehet elképzelni, mint egy rádióadást: sokszínű, sok forrásból inspirálódott, sok stílus vegyítésének az eredménye, amiben az egységet igazából a személyiségünk adja meg és az egész zenekar fejlődése, az ahogy alapult és ahova máig eljutott.”

– Meséli Jonatán

Az inspiráció egyértelműen a rock, pop és a funk háromszögén belül helyezkedik el, ez pedig érződik a dalokon is. A zenekarban két basszusgitáros van, Levi és Rafael, akik néha egyszerre, néha külön játszanak a dalokon, stílusuk pedig egészen eltérő. Rafael fő inspói ugyanis a Hobo Blues Band és a Lynyrd Skynyrd zenéi, Levi pedig inkább az Earth, Wind & Fire és a Parliament zenekarokból merít.

„Ebből a bőgős kettősségből fakad, hogy a dalokat stílusilag drasztikusan meghatározza, hogy ki basszusgitározik rajta, a játékmód- és a soundbeli különbség pedig rögtön fel is ismerhető.”

De ezeken kívül a tagok kedvelik többek között a Parcelst, a Daft Punkot, vagy akár a Green Dayt is. A sok eltérő hangzást a srácok elmondása szerint egyetlen zenekar fogja össze: a Locomotiv GT.

„Az LGT zenéi és zenei megoldásai iránt teljeskörű az elismerés a zenekaron belül, és kifejezetten az ő idejük világa az, amit magunkénak érzünk olyannyira, hogy célunk egy hasonló, a zenét körülvevő légkört létrehozni a saját zenéinkkel, történeteinkkel, és azokkal az elemekkel amiket a zenei háttereinkből magunkkal hoztunk.”

– Mondja Jonatán

A sokszínű dalcsomagból kihallani azt, hogy egy egészen összerakott sounddal rendelkeznek a srácok az első lemezhez képest. A dalok keverését félig Levente apja, félig pedig a teljesen más zenei világban utazó AKC Misi végezte, aki szerepel is a Londíner című interludeon, amitől egyből Wes Anderson Grand Budapest Hotel című filmje ugrik be nekem.

„A demonál már első próbálkozásra is nagyon menőn hangzott rá a hangja, jól hozta az elképzelt koncepciót. Miatta került bele a szövegbe is az, hogy ő a Holdvilág Hotelnek a londínere, utalva ezzel az ő albumára is, amolyan easter egg.”

  • A lemez már hallgatható YouTube-on, jövő héten érkezik streaming platformokra.
  • Július 27-én pedig ingyenes lemezbemutató koncertet tartanak az Ellátóban, egyéb infók itt.