Százezrek hallgatják Spotifyon, itthon mégis alig ismerik – Holem premier
július 14, 2023

Holem, azaz Koponyás Dániel fellépések nélkül lett sikeres zenész, annak ellenére, hogy szinte sehol sem lehet itthon találkozni a nevével, mégis stabilan 400 ezer körüli hallgatóval rendelkezik Spotifyon. Legújabb lemeze, a self-portrait most nálunk hallgatható először.

Holem a Lo-Fi hiphop műfajában alkot, ide is köthető a hatalmas online hallgatóbázis, ugyanis ezeket a számokat meglehetősen sokan hallgatják tanuláshoz vagy munkához, így rengeteg streamet lehet bezsebelni ha az ember felkerül az egyik Spotify által kurált playlistre.

A hirtelen sikerre Dani sem számított, ugyanis zenéit csak a saját elfoglaltságára készítette otthon:

„Jó nagy meglepetésként ért, egyáltalán nem számítottam arra, hogy a barátaimon kívül valaha bárkit is fog érdekelni amit csinálok. Voltak korábban is fellángolások, az első 500.000 stream-et elérő számomról még tetoválást is csináltattam. Most éppen 12.667.977 stream van a leghallgatottabb zenémen szóval lehet ideje lenne újra varratni.”

– Meséli Holem

Dani zenéit sok előadó inspirálja, többek között Verzache, Tomppabeats, vagy Tyler, The Creator az, akiktől ihletet szerez az alkotáshoz. Dalai nem drága stúdiókban, hanem a műfajhoz illően kávézókban vagy a kocsijában készülnek, miután lecserélte home stúdióját egyetlen laptopra.

„A zene nekem mindig is egy önkifejező projekt volt. Nincs különösebb célom vele, azon kívül, hogy formát adjak annak, amit érzek. Igazság szerint minden kiadványommal egy életérzést fogalmazok meg, amit később újra át tudok élni azzal, hogy meghallgatom.”

– Meséli Dani a zenével való kapcsolatáról.

A most megjelent ‘self-portrait’ című lemeze stílusban kicsit eltér az eddigiektől, ezzel egy új era kezdődik a Holem projektben, a korábbi felvételeket pedig hamarosan egy ‘Chapter 1’ című válogatáslemezre rendezve lehet majd elérni.

„Ebben az albumban érzem azt, hogy igazán megtaláltam magam, jobban hajlik a boom bap felé és jobban tükrözi a minimalizmust is, ami rám jellemző. A lemez vizuális megjelenése is sokkal közelebb áll valódi stílusomhoz, mint az eddigi kiadványoknál, habár mindegyikhez én csináltam minden vizuált eddig is.”

Az albumból már készül egy deluxe verzió, amin több közreműködő is szerepel a tervek szerint, tovább szélesítve az eddigi művészi koncepciót – ez pedig előkészíti a későbbi élő fellépéseket is.