Májusban az eső és a friss hazai megjelenések is csak úgy zúdultak a nyakunkba
június 9, 2019

A magyar epret elmosta az a májusi eső, jó hír viszont, hogy a magyar zenei termésre nincs hatással a a csapadékos időjárás, zenei téren a múlt hónapban is termékeny időszakot zártunk.

Silf – Damn Bowy

A budapesti illetőségű Silf négy régi-új dalt rejtő, legfrissebb kislemezén sötét, szomorkás történeteket mesél el a hőn szeretett szintetizátorral. Az analóg basszusok és a lélekkel teli dobok támogatásával az EP érzelmekkel gazdagon színezett, sőt érzéki anyag egy szebb jövőről.

METEO – Dream of Love feat. Zita Csordás

A METEO régen várt lemezét beharangozó dal és klip egy tulajdonképpeni használati utasítás a nagylemez hallgatásához. Az egysnittes klip egy baráti társaság a jó értelemben véve gátlástalan mulatozását követi végig. A megszokott pszichedelikus-chilles hangzás mellett a Mayberiann Sanskülötts-ből ismert Csordás Zita hangja visz a zenekar zenei világába tökéletesen illeszkedő új színt.

KYTARO – Horsehealer

A pszichedéliát a poszt-rockkal mesterien elegyíti új single-jében a Kytaro, amiben a csaknem hat perc alatt az összes hangszer teret kap és visz szöveg nélkül is utazásra. A dalhoz készült videó nemkülönben atmoszférikus.

Megtűrtek – Apátiánk

2019-ben termékeny időszakát éli az idei Kikeltetőn berobbant Megtűrtek. A két új dalt magába foglaló új EP-n a tőlük megszokott zabolázatlan dühvel üvöltik a világba korosztályos frusztrációikat. A dalokat kísérő szövegek megértésében az azokhoz mellékelt dalszövegek leirata segít. Személy szerint várom, hogy pár év múlva a vízóra csere költségei okozta feszültségről üvöltsenek a világba artikulálatlanul a darkwave/hardcore-punk alapokra.

  • Évindító kislemezükről itt írtunk.

Htrx – Hartrax 1

Aki poszt-apokaliptikus hangulatához keres aláfestő zenét, jó helyen jár, ugyanis a techno-szcénában már régóta ismert Maks Htrx saját néven, az EXILES-nál megjelentetett félórás bemutatkozó EP-je földbedöngölő, helyenként experimentális számaival tökéletes választás.

METEO – Hayline

A szintén Kikeltetőn, ám már 2015-ben megismert METEO új nagylemezére bő két évet kellett várnunk, de a dalok hallgatása közben egyértelművé válik, hogy a várakozás nem volt hiábavaló, a türelem rózsát termett. A banda koncertjeit jellemző profizmus az albumot is áthatja. Újdonságként pedig a gitár hegemóniáját szinti-szólamok törik meg.

WARSHOW –  Ever Still Yet (Live)

Új, élő EP-vel rukkolt elő a Warshow. Konkol Máté és a Megtűrtekből is ismerős Vajda Doma sorban második kislemezük négy új dalának hallgatása közben a húzós gitártémáknak és a szintinek köszönhetően az indie, a pszych-rock és a poszt-punk világába kalauzolja a hallgatót. Ez Mika Tivadaros koncertfelvételeiknek köszönhetően még inkább autentikus formát önt.

Nublao – Moving

A Kormos Bálint, Kormos Balázs, Pongor András, alkotta Nublao ugyan 2014 óta létezik, első klipjükre azonban ez év májusáig kellett várnunk. A dalhoz Csonki Zsófi álmodott animációt, ami a zenével kiegészülve teljes és utaztató audiovizuális élményt nyújt.

  • A léleksimogató kisfilm szintén a KERET-en debütált.

Christopher Waver –  CLUB EDITS (PLT035)

A hónap elején jelent meg Huszár Kristóf elektronikus EP-je, amibe több évnyi élő szettes tapasztalatot sűrített bele. A kislemezen 2 új szám mellett 2 feldolgozás is megtalálható, naprakész lenyomatát adva a kísérleti elektronikus színtér legizgalmasabb szegleteinek.

  • Az anyagot itt fejtettük meg részletesebben.

Forezla Pitok – Moon Gum

A boldogság a művészet halála, tartja a sztereotípia. Nem úgy, ha Szabó Benedekről van szó. A belpesti fiatalság egzisztenciális szorongásának magyar hangja manapság kevesebbet  szomorkodik, de szerencsénkre álmodni még szokott, ennek nyomán született ambient szóló EP-je, a Moon Gum, egészen Vonnegutos húzással  Forezla Pitok név alatt.

Ferko – Delusion

Tavaly áprilisi EP-je után (mely nálunk debütált) idén májusban is friss anyaggal jelentkezett  Ferko. A négy trackról összességében elmondható, hogy a fosztóképzős techno műfaját képviselő dalokat a house, és az ambient hatják át.

  • Márciusban pedig egy The Anahit-os remixben egyesült a két Kikeltetőt megjárt energia.

Nabumorph – Monaii Map

Nabumorph öt tracket magába foglaló kiadványának hallgatása közben a Shakespeare összes megírására kísérleti jelleggel végtelen időre befogott csimpánz juthat eszünkbe, aki megunva a gépelést,  zeneszerzésre adta a fejét. Emberi hangok, klasszikus zenei motívumok, elektronikus törmelékkel szórt trackek teszik néhol kifejezetten viccessé, de cseppet sem unalmassá ezt a minden ízében kísérleti hanganyagot.

Monstaz. – Bubblegum Punk

A szerző, Kővágó Dani által műfaját tekintve a cím után szabadon csak bubblegum punkként aposztrofált dal, és az ahhoz készült videó a szép karriert befutott Popcorn-Funk tulajdonképpeni folytatása. Az álmok kergetéséből fakadó frusztrációról szól, amit a dal felépítése is tükröz. A klip igazi DIY-projekt, másfél év telefonnal rögzített pillanatainak darabkáiból áll össze sokszínű mozaikká.

  • Dani háttérsztoriját a szerzeményről itt olvashatjátok.

Raccoon Rally – Deep Water Bay

Új klippel jelentkezett a Racoon Rally is. Az új mű és az azt kísérő videó műfaját tekintve leginkább a dreampop/indie-pophoz áll közel, és a Sad Kolibries-ből ismert Tom Bécsben eltöltött éveinek mementója.

  • A klippel foglalkozó írásunkat erre találjátok, a Racoon Rally-vel pedig legközelebb a Kolorádó KERET színpadán találkozhattok!

Moped Loewen – Jazz Rock Orchestra

Szintén nálunk jelent meg először a Moped Loewen ezúttal 13 három főre dagadt formációjának új hanganyaga, hogy egy csaknem félórás EP-ben mutassák be, merre tart a jazz.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába