Magyarnak születtem, maghordozó nép, jó Isten csak egy van, szolga csak a gép.”- Fodor Gábor lemezpremier
szeptember 27, 2023

Fodor Gábor zenéjével először 2022 tavaszán találkozhattunk depressziós istenember I. (képernyő) című kislemezének keretei között. Ekkor még egy sokkal melankolikusabb, alt rockosabb hangzásvilágával mutatkozott be a hallgatóságnak. Eltelt másfél év, most pedig visszatért közénk második, Sziklevél névre keresztelt lemezével, egy egészen új irányvonallal, és nagyon sok természettel kiegészülve.

„Sziklevél. Az első levelecske, amely a földi magból kifejlődvén kapcsolatot teremt a nagyvilággal. A szabad élet, a megvalósulás megkezdésének első látható jele, és a természet fizikai megnyilvánulása.”

Nem véletlen a metafora, hiszen Fodor Gábor első kislemeze után új utakat keresve vonult vissza, ezáltal újraértelmezve magát és zenéjét is. Az ezt követő félévnek lett első termése ez a lemez, amelynek az egyik legszembetűnőbb ismertetőjele – hangszerelésének köszönhetően – az egészen szokatlan őszíntesége lett.

„Egyszál nylon húros gitáron énekelek, így közvetlen a kapcsolódás, a hangokkal, a képekkel az érzésekkel és a hallgatóval. A lemez keretét a figyelem adja, amely sorsfordító kötőszövet napjaink forgatagában; kint és bent, egyedül és másokkal.”

Gábor elmondása alapján a sok pozitív kép ellenére ez az album mégsem korunk boldog pillanatairól szól, hanem sokkal inkább annak viszontagságaira próbálja meg felhívni a figyelmet és nyújtani menedéket előlük.

„Brutális, senkit nem kímélő napjaink ebben az évtizedben könyörtelen válaszutak elé helyeznek minket. Gyökértelen létezés vágyik szervesülni, magában, a tettben, és egy közösségben – nem véletlen. Az utcákban terjedő jógastúdiók, a táncházak, a dobkörök, a kiköltözők, szükségszerűen és akarva döntenek; valami formálódóban van.”

Ezeket mégis nagyon nehéz sorokba önteni, így a Szíklevélen központi szerepet játszik a dalszöveg, amely a gitáros akusztika és a csend folyamatos ütköztetésével próbálja jobban felhívni magára a figyelmet.

„Minden rím mögött spirituális törekvő utazásom jelenlegi megértéseit foglaltam össze, állítva őket halk-hangos dinamikába. Szelíden, majd dörgedelmes hangsúlyokkal kifejezvén az abszolútomoknak megvallott igazságokat. „Szabadnak születtem, mi más is lennék? Embernek is hívnak, a legszebb élőlény.”

  • Ha pedig élőben is meghallgatnátok Fodor Gábor új albumát, november 4-én a Kettőspont színházban fog zenélni a Ráday Utcai Színházi Találkozó alkalmával.