Keltető Zenék Videók PÉNZ Szomszéd Még
Nonkonformista elektro
Ferko EP premier

Nonkonformista elektro

Ferko EP premier

Kevés olyan előadó mozog elektronikus zenei körökben, aki képes szavak nélkül is komoly üzenetet közvetíteni a világ számára és megpróbálja jobb hellyé tenni azt. A 2017-es Kikeltető elődöntőseFerko nem tétlenkedett az elmúlt hónapokban, azt csinálta, amit a legjobban szeret: zenét. Ez idő alatt született meg a We Don’t Need Reality.

Az album egyfajta személyes kihívás eredménye. A cél: 2 hónap alatt minden másnap megírni egy számot – erről a dalterápiáról mi is értekeztünk.

„Az EP anyaga a két hónapos cselendzs végterméke, ami során két hónapig minden másnap csináltam egy dalt, melyet nyomon követhetett a nagyvilág. Ezen időszak alatt született 29 dal, melyek közül a számomra legkedvesebbeket egy kiadványba foglaltam…”

Ferkóra mindig is jellemző volt, hogy a számok mögött van egy komolyabb, mélyebb jelentés is, ez már a Kikeltető alatt is kiderült. A dalok metafizikai területekre kalandoznak, melyekben keresi az élet értelmét, a lét mivoltát.

„Már a kezdetektől az volt a célom a zenével, hogy kiemeljen a valóságból, egy olyan helyre utaztasson, amit fizikai valónkban sosem fogunk tudni elérni. Igazából bármennyire is próbáltam megfejteni a lét értelmét életem során, mindig arra jutottam, ha van is, sosem fogom megtudni, egyszerűen a fizikai korlátainkból nem tudunk kilépni, senki nem fogja elmondani, hogy mi végre.”

Baráti beszélgetések és elmélkedések revelációjaként fogalmazódott meg benne, miért is zenél egyáltalán: hogy kiszakítsa az embert a hétköznapi rutinból, hogy leszedje a konformista szemüveget akár egy órára is. Nincs szükség a valóságra.

“A hétköznapok során számtalan ismétlődő tevékenységet végzünk, hogy a végén egy egységgel több pénzünk legyen, melyet ételre költhetünk (vagy sok egyéb dologra, amire nem sok szükségünk van). Ezért törekszünk rá, hogy olyan dolgokat csináljunk, amik pont, hogy kiszakítanak ebből a rutinból, értelmet adnak az egésznek. És egy idő után csak elfogadjuk és létrehozzuk a saját valóságunk, ami sokkal szebb, mint bármi, ami létezhet.

Ez az én verzióm és remélem a zenén keresztül akár arra az egy órára, míg az emberek a dalokat hallgatják – egy bulin, vagy akár otthon –, segít nekik is kikapcsolni az elméjüket, elszabadulni egy kicsit, ledobni a láncokat és egy olyan univerzumba kerülni, ami számukra a legszebb. Olyan ez, akár egy terápia. Végül segít összerendezni a gondolatokat a fejedben.”

A végeredmény egy nagyon erős, 9 számból álló EP, melyen olyan előadók is közreműködtek, mint, Csányi Rita (The Anahit), Huszár Kristóf, azaz Christopher Waver, valamint Sápi Szabolcs (The Immigrants).

A borítót Birinyi Tamás grafikus készítette, akivel Ferko régóta jó kapcsolatot ápol.

Fotó: Új László

 

A KERET bloghoz bárki hozzáférhet ingyen, azonban a fenntartása költségekkel jár. Szeretjük a kortárs magyar zenét, szeretünk ezzel foglalkozni, azonban a fennmaradásunkhoz és a fejlődésünkhöz szükségünk van a ti segítségetekre is! Havi rendszeres, vagy egyszeri adományoddal hozzájárulhatsz a missziónkhoz, hogy ezáltal az egész budapesti független színteret is támogasd.