Ezek voltak a június legforróbb magyar zenéi
július 14, 2020

Júniusban végre elkezdődhetett újra a zenés-táncos mulatságok ideje. Bár még az időjárás nem igazán idézte meg a nyári hangulatot, annyit mondhatok, hogy úgy hullottak a megjelenések, mint az eső.

Mayberian Sankskülotts – Rekult I.

A Mayberian Sankskülotts fennállásának tizedik évfordulójára duplalemezzel készül, melynek első fele jelent meg júniusban. A dalok nagy része ikonikus első lemezükről köszön vissza és egy újrajátszott verzióban hallható.

  • Kedvenc Mayberian-dalaink ősszel a KERET Sessions-ben is életre keltek.

The California Nightmares – Fucked Up

Az igazi nyárias hangulatú garázsrock is képviselőre talált júniusban. A ‘Fucked Up’ egy valódi bulisláger, amit eredetileg klippel terveztek kihozni a srácok, de a vírus miatt ez nem sikerült.

  • A Kikeltetős is megjárt bandáról legutóbb egy korábbi koncertvideójuk kapcsán írtunk.

Quiet Kid & The Speakers – Black Tangerine

A szintén ex-Kikeltetős Quiet Kid & The Speakers frissen debütáló klipje a ‘Black Tangerine’ című számhoz készült. A videóban gyors vágásokkal láthatunk politikusokat, globális problémákról (pl. a rengeteg műanyag a vizekben, tüzek, háborúk) felvételeket és képkockákat Hegyesi Soraya színész-modellről.

Platon Karataev – Atoms

A Platon Karataev új albumáról nehéz lenne objektíven írni, hiszen már az ‘Ocean’ megjelenése óta izgalommal vártam, mivel rukkolnak elő a fiúk. Az előző albumhoz képest másabb a hangzás, de a közönség nagyon jól fogadta, sőt, talán még jobban betalált, mint a For Her. A szemfülesebbek észrevehették, hogy telis-tele vannak a dalok utalásokkal, többek között Pilinszky nevét lehetne említeni a ‘Bitter Steps’ kapcsán. Összességében egy nagyon szépen felépített albumról beszélhetünk, amit csak ajánlani lehet.

  • Legutóbb ősszel készült velük egy interjú a blogra.

Lugosi Dániel – Magamnak

A magányról és magunkba kapaszkodásról szól a Polytripből és a Nirvana Acousticból is ismerős Lugosi Dániel debütáló szólódala, a ‘Magamnak’. A 2015 karácsonyán, egy nap alatt íródott szerzemény mellé társított most egy egysnittes videót, melyben egy szimbolikus és rendhagyó „főzet” elkészülését láthatjuk, a fazék szemszögéből, mintegy „magunkba nézve”. A dal egy közeledő, hasonlóan személyes hangvételű lemez első előfutára is egyben.

Gustave Tiger – Hungaria Aeterna

A Gustave Tiger sikeresen ötvözte a különböző elemeket, mint a neopszichedelikus pop, a rockosabb hangzással és így – nem mellesleg a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára – létrejött a ‘Hungaria Aeterna’ című új klipes daluk. A videóban a tagok egy green screen segítségül vételével éneklik el a szerzeményt, folyamatosan változó háttérrel.

  • Utoljára egy klipjük kapcsán írtunk a zenekarról.

Mmamt – Csikorog

A ‘Csikorog’ a második album egyik előfutárának is tekinthető Egyedi Peti szólóprojektjétől, a Mmamt-tól. A dal letisztult indulása után bő másfél perccel kiteljesedik hangszeresen, majd végül lassabban és újra lenyugodva zárul. A hangzáson nagyot dob a visszhanggal való folyamatos játék. A tervek szerint egyébként a közeledő lemez ridegebb, lényegretörőbb anyagnak tűnik az előzőnél, talán ezt is érzékelteti picit a ‘Csikorog’, ami időrendben is először született az új dalok közül.

  • Legutóbb az előző album kapcsán beszélgettünk Egyedi Péterrel.

universal_seed – Alchemy 101

Első EP-jével jelentkezett a universal_seed. A háromszámos kislemez az univerzum létrejöttének három fontos lépését ábrázolja, és mindegyik szelete klippel érkezett. Külön érdekesség, hogy az egyik dal videójában rezidens fotósunk, videósunk, Komróczki Dia is feltűnik.

  • Most jelent meg egy interjúnk a szárnyait bontogató zenekarral.

Galaxisok – Legkedvesebb nyári élményem

És valóban nem telik el hónap Szabó Benedek-megjelenés nélkül. Még nem is olyan rég jött ki az egyúttal névrövidülésen is átesett Galaxisok legújabb albuma, a most megjelent szám máris a következőt vezeti be. A dalhoz egy bájos, nyárias hangulatú videó is készült.

Cataflamingo – #C1AD1E

Háromdalos EP-vel jelentkezett a Cataflamingo. A dalok a megszokottól eltérő hangszerelésben kaptak helyet a kislemezen. A #C1AD1E megjelenése amúgy egyike a kivételesen a koronavírushoz köthető jó dolgoknak.

  • Erről jóval bővebben is olvashattok a blogon.

Sasa Lele – Weatherman / Different names live sessions

A Sasa Lele a frontember nappalijában rögzített dupla videóval ajándékozta meg a nagyérdeműt a nyár első hónapjában. Azoknak igazi csemege lehet ez a két dal, akik hozzám hasonlóan hiányolták a Luckiesból ismert énekhangot. Jó hír azoknak, akiknek a srácok zenéje elnyerte a tetszését, hogy lassan majd kislemezzel is készülnek.

https://youtu.be/FC-HbSVy6nU

God & Monkey – Everybody’s gonna make it this time

Egy trilógia lezárásaként jelentette meg legfrissebb nagylemezét a God & Monkey. A stílusuk továbbra is nehezen meghatározható, minden dalban hoz egy kis fordulatot.

  • A lemezről még többet is olvashattok a blogon.

Fiúk – Mivanveletek

A Fiúk zenekar júniusban megjelent ötszámos EP-vel lepett meg minket. A kislemezen a már ismert ‘Vártam rád’ mellett négy vadonatúj dal is helyet kapott. A szerzemények nem csak a bandának, de az éjszakai életnek is egy-egy új szeletét mutatják be dalonként.

https://youtu.be/_0NO5gPclAw

Abel Label & Vizi – Humankind

A Humankind című dal szintén a karanténból kihozható jó dolgok eredményeként született meg. A szám a Banding kollaborációs programja keretein belül jelent meg, melyben dalszerzőket kötöttek össze, hogy lehetőségük legyen közösen alkotni a vírus alatt is.

AZNAP projekt – Számtalan

Júniusban jelent meg az AZNAP projekt első albuma, ‘Számtalan’ néven. A lemezen hat dal kapott helyet. Hangzásukban a népiesség hiphop elemekkel és lüktető ritmusokkal köt improvizatív kapcsolatot. Mindez különleges és/vagy tradicionális hangszerekkel gazdagon fűszerezve ad át nekünk egy olyan hangulatot, amitől kedvünk támad összecsomagolni és elköltözni a Dunakanyarba, hogy csatlakozzunk a kultúraápoló kollektívához.

  • A dunakanyari néprajztransz feltalálóira a tavalyi Szimpla Lemming Program kapcsán már felfigyeltünk.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET Facebook csoportjába!