Régi-új dalokkal kezdi lemezsorozatát a Cataflamingo
június 20, 2020

Az utóbbi hónapok egyik nagy tanulsága, hogy bár a váratlan helyzetek bármikor bekopogtathatnak az ajtónkon, felülírva minden tervünket, sokszor pont ez a kiszámíthatatlanság ad lendületet az emberi kreativitásnak. A világ minden táján – így nálunk is – sorra bukkantak fel az alkalmi hálószobaprojektek, a szárnyaikat bontogató dalszerzőktől ugyanúgy, mint a már ismertebb zenekaroktól, megmutatva, hogy a zenészi találékonyságnak nem szab határt az elszigeteltség, épp csak visszahelyeződött az alkotás folyamata abba a térbe, ahol egyébként is minden elkezdődött: az otthon falai közé. A legutóbbi Kikeltető élő fordulóját is megjárt Cataflamingo zenekar tagjai sem ültek tétlenül az elmúlt időszakban, egy egész DIY lemezsorozatot terveznek, amelynek első, #C1AD1E névre keresztelt és otthon masterelt darabjával érkeztek most hozzánk.

A három dalt felvonultató EP mindent magával hoz, amit a tavaly szeptemberi Ködvirág című bemutatkozó lemezen megszerethettünk a zenekarban: lazán egymásba fonódó jazzes megoldásokat, indie-felhangú körítésben, alteres szövegezéssel, végül fülbemászó dallamvilággá gyúrva a hozzávalókat. A kislemez kuriózumjellegét mindeközben az is adja, hogy az alapötlet egy akusztikus koncertre készülvén jött a srácoknak, amit végül el kellett napolniuk a korlátozásokra való tekintettel.

„Az íródóban lévő lemezsorozat lényege, hogy még nem, vagy már megjelent dalainkat feldolgozzuk a „definitív” verziótól eltérő stílusban. Egy elmaradt akusztikus koncert adta a lehetőségét annak, hogy az így áthangszerelt dalokat felvegyük, plusz a régóta jegelt ’Kilincs’ című dalunkba is új életet leheljünk.”

A szerzemények tehát a megszokottól eltérő hangszerelésben kaptak helyet az albumon, ami mindig izgalmas vállalkozást sejtet, főleg egy ilyen, egyébként is eklektikusságra törekvő zenészgárda esetében. A dalsort nyitó ’Vörösebb az ég’ már ismerős lehet az előző lemezről, most pedig új köntösébe bújtatva még inkább kidomborodni látszik, hogy ez a Cataflamingo egyik legerősebb száma – egyben az utóbbi idők legjobb magyaralter dalainak egyike. A középső, pörgősebbre vett ’Kilincs’ című tracket már korábban a közönség elé tárta a zenekar egy klip kíséretében, amolyan ízelítőképpen a készülő lemezsorozatból, a záró ’Megbocsát’ pedig egy egészen új oldalát mutatja meg a zenekarnak: a visszhangban úszó énekkel és a rendhagyóan emelkedő szerkezettel már-már a Fleet Foxes berkei felé tesz merész kikacsintásokat, miközben nem rugaszkodik el a zenekar alaphangzásától.

Ugyanakkor – legyen bármilyen jó is az album – nem szabad megfeledkeznünk a felvételek tágabb körülményeiről, amire a zenekar is felhívja a figyelmet:

„A lemez elkészültét nem lehet függetleníteni a járvány okozta válságtól: emiatt maradt el a koncertünk és ezáltal lett elegendő szabadidő ahhoz, hogy Zsolt (a zenekar gitárosa) otthon meg tudja oldani az utómunkálatokat a felvételeken. Nincs olyan közösség vagy egyén, akit ez ne érintene így például a zenekar életének egyik fontos helyszíne, a Jedermann kávézó is veszélybe került. Emiatt azt, aki szeretné és megteheti, arra kérjük, hogy a lemez megvásárlásával támogassa az elbocsátott dolgozókat és segítsen a kávézó megmentésében.”

A három régi-új dalban is sokszínűséget hozó #C1AD1E kislemez megvásárlásával tehát még egy nemes ügyben is segítségére lehettek a Cataflamingo zenekarnak, arról nem is beszélve, hogy egy nagyon ígéretes lemezsorozat első darabját is a virtuális polcotokon tudhatjátok.

  • Ha nem szeretnétek lemaradni a folytatásról, kövessétek őket Bandcampen és Spotify-on is, és persze csekkoljátok majd őket élőben, ha végre feléled a hazai klubélet és elindul a késleltetett fesztiválszezon!